2010. január 10., vasárnap

Joghurtos-túrós gyümölcstorta



Egy lapban (de hogy melyikben, mikor és hol, nem tudom) olvastam valami hasonló tortáról, de az ricottával készült és nem volt gyümölcsös, illetve tisztán emlékszem, hogy a fehér réteget egy barna réteg fedte. Pontos recept híján aztán megalkottam saját receptemet és egyúttal tortámat:

Joghurtos-túrós gyümölcstorta crossie-val és mentával

Hozzávalók:
A tortához:
- 50 dkg friss tehéntúró
- 450 g joghurt (egy nagy doboz), ami lehet gyümölcsös is
- 30 dkg habtejszín (igen, így mértem meg, mert dl-ben nem ment)
- 12 dkg cukor
- 30 g zselatin
- kb. 40 dkg fagyasztott cseresznye (de lehet bármi és friss is lehet)
- 1 ek. apróra vágott mntalevél
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg kukoricapehely

A bevonáshoz, díszítéshez:
- 25 dkg habtejszín
- 3 ek. cukor
- 1 habfixáló
- kivi és klementinszeletek

Elkészítés:
A crossies készítésével kezdjük: az étcsokoládét 1 ek. vízzel a mikróban felolvasztjuk és miután szép simára kevertük, beleforgatjuk a kukoricapelyhet. Rögtön alufóliával letakart deszkára simítjuk, minél vékonyabb rétegban. Hogy minél hamarabb hűljön, dermedjen, érdemes betenni a fagyasztóba. A zselatint 1,25 dl langyos vízbe áztatjuk. A habtejszínt keményre verjük és a hűtőbe tesszük. Ezután a túrót és a cukrot (mixerrel) habosra kavarjuk, majd összevegyítjük a joghurttal és együtt is simára dolgozzuk. A fagyasztóból kivesszük a csokis pelyhet és apró darabokra törjük, a mentát felaprítjuk. A beáztatott zselatint folyékonyra melegítjük (vigyázat, nehogy forrjon), belekeverjük a túrós masszába, majd mehet bele a crossies, a menta és végül a fagyasztott gyümölcs. Az egészet egy fóliával bélelt kupola formájú edénybe/tálba (én egy régi tésztaszűrőt használtam)töltjük át és fóliával letakarva 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Felhasználás előtt tálra borítjuk, a fóliát óvatosan lehúzzuk róla és bevonjuk a cukorral és habfixálóval felvert tejszínnel. Kivi és klementinszeletekkel díszítjük vagy azzal a gyümölccsel, amit a belsejében is használtunk. Nagyon finom, üdítő, nem túl édes desszertet kapunk belőle.

TORTÁK - 2013.

4 megjegyzés:

Anna írta...

Nagyon szép. Már régóta olvasód vagok, csak mivel magam nem indítottam blogot, ezért nem jeletkeztem be eddig hivatalosan.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám, van egy bejegyzésem barátaink látogatásáról, és az asztalon ott virít a napraforgókenyér. Tőled volt az ihlet rá...

Wise Lady írta...

gyönyörű!

sedith írta...

Anna, Wise Lady, köszönöm.:)

Anna, már megnéztem és írtam is hozzád!:)

Andi/cuki írta...

Elájultam,nagyon szép!:-))

Related Posts with Thumbnails

2010. január 10., vasárnap

Joghurtos-túrós gyümölcstorta



Egy lapban (de hogy melyikben, mikor és hol, nem tudom) olvastam valami hasonló tortáról, de az ricottával készült és nem volt gyümölcsös, illetve tisztán emlékszem, hogy a fehér réteget egy barna réteg fedte. Pontos recept híján aztán megalkottam saját receptemet és egyúttal tortámat:

Joghurtos-túrós gyümölcstorta crossie-val és mentával

Hozzávalók:
A tortához:
- 50 dkg friss tehéntúró
- 450 g joghurt (egy nagy doboz), ami lehet gyümölcsös is
- 30 dkg habtejszín (igen, így mértem meg, mert dl-ben nem ment)
- 12 dkg cukor
- 30 g zselatin
- kb. 40 dkg fagyasztott cseresznye (de lehet bármi és friss is lehet)
- 1 ek. apróra vágott mntalevél
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg kukoricapehely

A bevonáshoz, díszítéshez:
- 25 dkg habtejszín
- 3 ek. cukor
- 1 habfixáló
- kivi és klementinszeletek

Elkészítés:
A crossies készítésével kezdjük: az étcsokoládét 1 ek. vízzel a mikróban felolvasztjuk és miután szép simára kevertük, beleforgatjuk a kukoricapelyhet. Rögtön alufóliával letakart deszkára simítjuk, minél vékonyabb rétegban. Hogy minél hamarabb hűljön, dermedjen, érdemes betenni a fagyasztóba. A zselatint 1,25 dl langyos vízbe áztatjuk. A habtejszínt keményre verjük és a hűtőbe tesszük. Ezután a túrót és a cukrot (mixerrel) habosra kavarjuk, majd összevegyítjük a joghurttal és együtt is simára dolgozzuk. A fagyasztóból kivesszük a csokis pelyhet és apró darabokra törjük, a mentát felaprítjuk. A beáztatott zselatint folyékonyra melegítjük (vigyázat, nehogy forrjon), belekeverjük a túrós masszába, majd mehet bele a crossies, a menta és végül a fagyasztott gyümölcs. Az egészet egy fóliával bélelt kupola formájú edénybe/tálba (én egy régi tésztaszűrőt használtam)töltjük át és fóliával letakarva 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Felhasználás előtt tálra borítjuk, a fóliát óvatosan lehúzzuk róla és bevonjuk a cukorral és habfixálóval felvert tejszínnel. Kivi és klementinszeletekkel díszítjük vagy azzal a gyümölccsel, amit a belsejében is használtunk. Nagyon finom, üdítő, nem túl édes desszertet kapunk belőle.

TORTÁK - 2013.

4 megjegyzés:

Anna írta...

Nagyon szép. Már régóta olvasód vagok, csak mivel magam nem indítottam blogot, ezért nem jeletkeztem be eddig hivatalosan.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám, van egy bejegyzésem barátaink látogatásáról, és az asztalon ott virít a napraforgókenyér. Tőled volt az ihlet rá...

Wise Lady írta...

gyönyörű!

sedith írta...

Anna, Wise Lady, köszönöm.:)

Anna, már megnéztem és írtam is hozzád!:)

Andi/cuki írta...

Elájultam,nagyon szép!:-))