2010. január 23., szombat

Krémsajtos puliszka - VKF! XXXI. - (3)

Ez újrahasznosítás a javából, ahogy Garffyka szeretné! Mondhatnám a maradék maradékának a maradékhasznosítása.

Előzmény 1:
Kezdődött azzal, hogy valamikor múlthét elején túrófánkot készítettem és onnan maradt vagy kétmaréknyi túró. Amikor már két napja nem tudtam mit kezdeni vele, bevillant: krémsajtot csinálok. Nagyon kevés lesz, de mintsem tönkremenjen! (Biztos vagyok benne, hogy egyszer már feltettem ide, de hirtelen nem találom. Majdcsak előkerül!) Akkor leírom:

Házi krémsajt
A kb. 10-15 dkg túrót villával nagyon jól összetörtem, majd 1 fél mk.-nyi szódabikarbónát szórtam rá és jól elkevertem. Hagytam állni pár percig, majd átkevertem és még vagy kétszer ezt megismételtem. Eddigre a szép fehér színe már átváltott opálosra és a túródarabok is folyósak lettek. 1 tk-nyi vajat felolvasztottam, beletettem az olvadófélben lévő túrót, enyhén megsóztam és addig hevítettem-kavargattam, míg az egészből egy egynemű, folyós massza lett. Ekkor hideg vízzel kiöblített tálkába öntöttem és hideg helyen hagytam megdermedni. Egyik lánykám lakott egyszer jól belőle ezután maradt a tálka alján vagy két kiskanálnyi, amit én felhasználtam.

Előzmény 2:
Múltkor, amikor vettünk egy kisveder tejfölt, ajándékba adtak mellé egy sonkás krémsajttubust is. Lassan elfogyott. Ebből is kb. két kiskanálnyi állt rendelkezésemre.

Előzmény 3 + végkifejlet:
A vasárnapi ebédhez túl soknak bizonyult a fűszeres puliszka és eldobni sajnáltam. Villával egy tányéron kissé "szétszedtem", a tubusból rányomtam a sonkás sajtkrémet, a maradék házi krémet mikróban pár másodperc alatt felolvasztottam és rácsepegtettem a puliszkára. Az egészet szintén mikróban átforrósítottam és némi tejföllel kiegészítve jóízűen megettem ebédre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2010. január 23., szombat

Krémsajtos puliszka - VKF! XXXI. - (3)

Ez újrahasznosítás a javából, ahogy Garffyka szeretné! Mondhatnám a maradék maradékának a maradékhasznosítása.

Előzmény 1:
Kezdődött azzal, hogy valamikor múlthét elején túrófánkot készítettem és onnan maradt vagy kétmaréknyi túró. Amikor már két napja nem tudtam mit kezdeni vele, bevillant: krémsajtot csinálok. Nagyon kevés lesz, de mintsem tönkremenjen! (Biztos vagyok benne, hogy egyszer már feltettem ide, de hirtelen nem találom. Majdcsak előkerül!) Akkor leírom:

Házi krémsajt
A kb. 10-15 dkg túrót villával nagyon jól összetörtem, majd 1 fél mk.-nyi szódabikarbónát szórtam rá és jól elkevertem. Hagytam állni pár percig, majd átkevertem és még vagy kétszer ezt megismételtem. Eddigre a szép fehér színe már átváltott opálosra és a túródarabok is folyósak lettek. 1 tk-nyi vajat felolvasztottam, beletettem az olvadófélben lévő túrót, enyhén megsóztam és addig hevítettem-kavargattam, míg az egészből egy egynemű, folyós massza lett. Ekkor hideg vízzel kiöblített tálkába öntöttem és hideg helyen hagytam megdermedni. Egyik lánykám lakott egyszer jól belőle ezután maradt a tálka alján vagy két kiskanálnyi, amit én felhasználtam.

Előzmény 2:
Múltkor, amikor vettünk egy kisveder tejfölt, ajándékba adtak mellé egy sonkás krémsajttubust is. Lassan elfogyott. Ebből is kb. két kiskanálnyi állt rendelkezésemre.

Előzmény 3 + végkifejlet:
A vasárnapi ebédhez túl soknak bizonyult a fűszeres puliszka és eldobni sajnáltam. Villával egy tányéron kissé "szétszedtem", a tubusból rányomtam a sonkás sajtkrémet, a maradék házi krémet mikróban pár másodperc alatt felolvasztottam és rácsepegtettem a puliszkára. Az egészet szintén mikróban átforrósítottam és némi tejföllel kiegészítve jóízűen megettem ebédre! :)

Nincsenek megjegyzések: