2010. január 22., péntek

Hamburger barna zsemlével



Nem jegyzem VKF!-anyagként ezt a bejegyzést, annak ellenére, hogy az alapját ugyanaz a duplán húsos fasírt képezi, amit tegnap posztoltam. Bár azért lehetne mégis, mert ennnél meg elfogyasztottuk a megmaradt paradicsomszószt is.
Mint írtam, a húsmasszának csak a felét sütöttem meg első körben, vacsorára a megmaradt masszából jóval nagyobb, kb. tenyérnyi húspogácsákat formáltam és sütöttem. A zsemléket kettévágtam, alsó részüket megkentem paradicsomszósszal, ráraktam egy húspogácsát, sajt és paprikaszeleteket, majd befedtem a zsemle tetejével. További paradicsomszószt ki-ki magának adagolt.

A zsemléket viszont új alapanyagokból sütöttem.:)

Köménymagos barna zsemlék

Hozzávalók:
0,5 kg liszt, amiből 5 púpozott ek-nyit teljes kiőrlésű korpakeverékkel (búza, árpa, zab) helyettesítettem, 2,5 dkg élesztő, 2 ek. krumplipehely, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 1 tk. ecet, kb. 2,5 dl langyos víz, 2 ek. olaj, 2 ek. tejszín v. tej, köménymag.

Elkészítés:
A langyos víz felében feloldjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Néhány percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Addig tálba szórjuk a lisztet, a korpát, a sót és a krumplipelyhet, majd lazán összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ide töltjük az élesztős vizet és az ecetet. LAssan hozzákeverjük a lisztet és persze, a folyadékot pótoljuk a maradék langyos vízből annyival, hogy nem túl puha, de könnyen formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Kb. 10 percig dagasztjuk, közben beledolgozzuk az olajat is. Olajozott tálba rakjuk és letakarva, meleg helyen, 50-60 percig kelesztjük. Ha megkelt, deszkára borítjuk (én nem liszteztem, mert nem kellett) még egyzsre átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Szép kerek gombócokat formálunk belőlük, sütőpapírral bélelt tesprire helyezzük és még további 15-20 percig kelesztjük. Ha megkelt, akkor tejszínnel vagy tejjel lekenjük a tetejüket, megszórjuk köménymaggal és forró sütőben szép pirosra sütjük őket. Akkor vannak készen, ha az aljukat megkopogtatva, kongó hangot adnak.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Tetszik a zsömléd! Én is szoktam barna liszttel és krumplipehellyel péksütiket sütni, korpával nem nagyon, mert a férjem idegenkedik tőle.Az alsó képen jól látszik, hogy finom lehetett.

Edó írta...

Fini lehet!En mar minden peksutibe,kenyerbe rakok zab es arpapelyhet,magokat vagy korpat.:)Ezt elteszem magamnak,ferjem biztos orulne egy ilyen hambinak.En majd csak nezem.

sedith írta...

Kata, jó volt, bizony, nem az a felfújt üzleti, hanem tartalmas, laktató.
Szerintem majdnem ugyanazt a "hatást" lehet elérni korpával is, mint tk. liszttel, hiszen ez utóbbinak is egy része korpa. :)

Edó, és te miért nem ehetnél meg egy ilyen házi készítményt? Pszichowellnessben pl. simán elmegy húsnapi ételként, mindenféle bűntudat nélkül! No, csak egyet, oszt' majd úgyis letornászod!:)

Related Posts with Thumbnails

2010. január 22., péntek

Hamburger barna zsemlével



Nem jegyzem VKF!-anyagként ezt a bejegyzést, annak ellenére, hogy az alapját ugyanaz a duplán húsos fasírt képezi, amit tegnap posztoltam. Bár azért lehetne mégis, mert ennnél meg elfogyasztottuk a megmaradt paradicsomszószt is.
Mint írtam, a húsmasszának csak a felét sütöttem meg első körben, vacsorára a megmaradt masszából jóval nagyobb, kb. tenyérnyi húspogácsákat formáltam és sütöttem. A zsemléket kettévágtam, alsó részüket megkentem paradicsomszósszal, ráraktam egy húspogácsát, sajt és paprikaszeleteket, majd befedtem a zsemle tetejével. További paradicsomszószt ki-ki magának adagolt.

A zsemléket viszont új alapanyagokból sütöttem.:)

Köménymagos barna zsemlék

Hozzávalók:
0,5 kg liszt, amiből 5 púpozott ek-nyit teljes kiőrlésű korpakeverékkel (búza, árpa, zab) helyettesítettem, 2,5 dkg élesztő, 2 ek. krumplipehely, 1 tk. só, 1 tk. cukor, 1 tk. ecet, kb. 2,5 dl langyos víz, 2 ek. olaj, 2 ek. tejszín v. tej, köménymag.

Elkészítés:
A langyos víz felében feloldjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Néhány percig hagyjuk, hogy az élesztő felfusson. Addig tálba szórjuk a lisztet, a korpát, a sót és a krumplipelyhet, majd lazán összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést csinálunk, ide töltjük az élesztős vizet és az ecetet. LAssan hozzákeverjük a lisztet és persze, a folyadékot pótoljuk a maradék langyos vízből annyival, hogy nem túl puha, de könnyen formázható, rugalmas tésztát kapjunk. Kb. 10 percig dagasztjuk, közben beledolgozzuk az olajat is. Olajozott tálba rakjuk és letakarva, meleg helyen, 50-60 percig kelesztjük. Ha megkelt, deszkára borítjuk (én nem liszteztem, mert nem kellett) még egyzsre átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. Szép kerek gombócokat formálunk belőlük, sütőpapírral bélelt tesprire helyezzük és még további 15-20 percig kelesztjük. Ha megkelt, akkor tejszínnel vagy tejjel lekenjük a tetejüket, megszórjuk köménymaggal és forró sütőben szép pirosra sütjük őket. Akkor vannak készen, ha az aljukat megkopogtatva, kongó hangot adnak.

3 megjegyzés:

Kata írta...

Tetszik a zsömléd! Én is szoktam barna liszttel és krumplipehellyel péksütiket sütni, korpával nem nagyon, mert a férjem idegenkedik tőle.Az alsó képen jól látszik, hogy finom lehetett.

Edó írta...

Fini lehet!En mar minden peksutibe,kenyerbe rakok zab es arpapelyhet,magokat vagy korpat.:)Ezt elteszem magamnak,ferjem biztos orulne egy ilyen hambinak.En majd csak nezem.

sedith írta...

Kata, jó volt, bizony, nem az a felfújt üzleti, hanem tartalmas, laktató.
Szerintem majdnem ugyanazt a "hatást" lehet elérni korpával is, mint tk. liszttel, hiszen ez utóbbinak is egy része korpa. :)

Edó, és te miért nem ehetnél meg egy ilyen házi készítményt? Pszichowellnessben pl. simán elmegy húsnapi ételként, mindenféle bűntudat nélkül! No, csak egyet, oszt' majd úgyis letornászod!:)