2010. február 13., szombat

Tonhalas lencsesaláta


Muszájból készült ez az étel, de hogy miért muszáj, még nem mondom el. Elég hozzá azt tudni, hogy alig kaptam lencsét. Hiába jártam össze a környéken a kis üzleteket, nem volt sehol. Bezzeg a legközelebbi hiperben már roskadoztak alatta a polcok. És nem is drága.
Nagyon ritkán főzök lencsét és nem tudom, miért: hamarabb megfő, mint a paszuly és legalább ugyanolyan finom. Amikor készítek valamit belőle, mindig eltervezem, hogy gyakrabban is asztalra teszem, aztán valahogy mindig elfeledkezem róla. Most valami újféle, érdekesebb párosítást akartam (lehet, hogy másnak semmi különleges nincs benne, de nálunk már eleve különleges attól, hogy ... lencse. :))

Tonhalas lencsesaláta

Hozzávalók: 1/2 kg lencse, 2 175 g-os darabolt tonhalkonzerv, 2 közepes fej vöröshagyma (ez nem más, mint a lilahagyma), kb. 10 dkg ecetes paprika, só, olívaolaj, balzsamecet vagy almaecet.

Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk (hálátlan munka, bevallom, nem néztem át őket egyenként), hideg vízben kétszer átmossuk, és ha van rá időnk, egy újabb adag hideg vízben hagyjuk ázni néhány órát. Nekem most kb. 2,5 órát ázott, majd ugyanabban a vízben feltettem főni. Kb. 3/4 óra alatt főtt puhára, de kell kóstolgatni közben, lehet, akinek többet ázik, hamarabb megpuhul. Mindenesetre, nem szabad péppé főzni sem! A csomagoláson azt írta, hogy mielőtt teljesen megpuhulna kell csak sózni, én is így tettem. Végül a megfőtt lencsét leszűrtem és forró vízzel átöblítettem. Hagytam lecsepegni. Ezalatt egy tálba borítottam a halkonzerveket (olajjal együtt), a hagymákat megtisztítottam és vékony karikákra szeltem, az ecetes paprikát pedig felcsíkoztam. Végül a lencsével együtt a halhoz adtam és lazán összekevertem. Sóztam, meglocsoltam balzsamecettel és nagyon kevés olívaolajjal. De ha valaki elegendőnek tartja a halkonzerv levét-olaját, úgy is jó. Nekünk csak azzal, kissé száraz volt. Frissen sült napocska-kenyérrel (cipóval) ettük, erről recept hamarosan.

EK - 2010/3

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon finom lehet. Nekem is van hasonló, babbal.

nelly írta...

Dicsérem a bátorságod! Nálunk a család nem szereti a lencsét. Én viszont imádom! Így megint csentem egy kicsit......

Kati írta...

Hű, ez nagyon gusztusos! Tudom már, mi lesz holnap a vacsora hamvazószerda lévén. :-)

Related Posts with Thumbnails

2010. február 13., szombat

Tonhalas lencsesaláta


Muszájból készült ez az étel, de hogy miért muszáj, még nem mondom el. Elég hozzá azt tudni, hogy alig kaptam lencsét. Hiába jártam össze a környéken a kis üzleteket, nem volt sehol. Bezzeg a legközelebbi hiperben már roskadoztak alatta a polcok. És nem is drága.
Nagyon ritkán főzök lencsét és nem tudom, miért: hamarabb megfő, mint a paszuly és legalább ugyanolyan finom. Amikor készítek valamit belőle, mindig eltervezem, hogy gyakrabban is asztalra teszem, aztán valahogy mindig elfeledkezem róla. Most valami újféle, érdekesebb párosítást akartam (lehet, hogy másnak semmi különleges nincs benne, de nálunk már eleve különleges attól, hogy ... lencse. :))

Tonhalas lencsesaláta

Hozzávalók: 1/2 kg lencse, 2 175 g-os darabolt tonhalkonzerv, 2 közepes fej vöröshagyma (ez nem más, mint a lilahagyma), kb. 10 dkg ecetes paprika, só, olívaolaj, balzsamecet vagy almaecet.

Elkészítése:
A lencsét átválogatjuk (hálátlan munka, bevallom, nem néztem át őket egyenként), hideg vízben kétszer átmossuk, és ha van rá időnk, egy újabb adag hideg vízben hagyjuk ázni néhány órát. Nekem most kb. 2,5 órát ázott, majd ugyanabban a vízben feltettem főni. Kb. 3/4 óra alatt főtt puhára, de kell kóstolgatni közben, lehet, akinek többet ázik, hamarabb megpuhul. Mindenesetre, nem szabad péppé főzni sem! A csomagoláson azt írta, hogy mielőtt teljesen megpuhulna kell csak sózni, én is így tettem. Végül a megfőtt lencsét leszűrtem és forró vízzel átöblítettem. Hagytam lecsepegni. Ezalatt egy tálba borítottam a halkonzerveket (olajjal együtt), a hagymákat megtisztítottam és vékony karikákra szeltem, az ecetes paprikát pedig felcsíkoztam. Végül a lencsével együtt a halhoz adtam és lazán összekevertem. Sóztam, meglocsoltam balzsamecettel és nagyon kevés olívaolajjal. De ha valaki elegendőnek tartja a halkonzerv levét-olaját, úgy is jó. Nekünk csak azzal, kissé száraz volt. Frissen sült napocska-kenyérrel (cipóval) ettük, erről recept hamarosan.

EK - 2010/3

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon finom lehet. Nekem is van hasonló, babbal.

nelly írta...

Dicsérem a bátorságod! Nálunk a család nem szereti a lencsét. Én viszont imádom! Így megint csentem egy kicsit......

Kati írta...

Hű, ez nagyon gusztusos! Tudom már, mi lesz holnap a vacsora hamvazószerda lévén. :-)