2009. október 7., szerda

Nyár-és őszinvázió a kamrámban 3.

Savanyúságok paprikából

Nagyon sok paprikát kaptam, Édesanyáméknak nagyon jól sikerült az idén, rengeteg volt a termés, és szerencsére az eladása is jól ment. Nagyon sokat dolgoztak vele (az ültetésbe én is besegítettem, egy-egy alkalommal többezer szálat elültettünk.), megérdemelték, hogy legyen hasznuk is belőle. Főleg az öntözés volt nagy dolog, mert nem volt mindenhol vezetékes víz.

No, de visszatérve a terméshez... A zakuszkák fő alkotóeleme a paprika, a 3 adaghoz sok elment. De még mindig maradt. Húgocskám reklámozta az anyósa nyersen eltett gogosát (paradicsompaprikáját) és bár egyszer régen én is kipróbáltam, de nem sikerült, most mégis egy részéből azt tettem el.

Paprika-savanyúság nyersen

Két alkalommal tettem el ilyet, egyszer csupán sárga paprikát használtam, egy másik alkalommal pedig, egy újabb adag kapott paprikából pirosat is tettem el. Végül rájöttem, miért nem sikerült nekem anno: mert nem hagytam állni és így nem volt leve. De most már akkor finom volt, mielőtt üvegekbe tettem volna.
Én leírom a teljes adagot, ahogy a receptet kaptam, bár én mindig ennél kevesebb paprikából készítettem, de akkor a hozzávalókat is arányosan osztottam a paprikamennyiségem szerint.

Hozzávalók:
- 5 kg érett gogos, azaz paradicsompaprika
- 30 dkg cukor
- 0,5 l ecet
- 6 ek. só
- 1 kk szalicil
- babérlevél, mustármag, szemes bors tetszés szerint

Eljárás:
A paprikákat jól megmostam, félbevágtam, kicsumáztam, majd a feleket további 3-4 darabba vágtam, mérettől függően. Az egészet egy tálba tettem, és rászórtam a cukrot, sót, ecetet. Ha teljes adagot készítünk, ugyanekkor tegyük bele a szalicilt is. Jól kavarjuk össze, majd tegyük félre. Időnként meg kell még kavargatni, hogy minden feloldódjon benne és az összes paprikát jól átjárja a páclé. 1 napig nagyjuk állni, időnként megkeverjük, másnap pedig tiszta üvegekbe tesszük bele. Az üvegek aljára szórunk mustármagot, szemes borsot és babérlevelet, belehelyezzük a paprikákat (meg kell kicsit nyomkodni, hogy több férjen el és ne maradjanak nagy hézagok), majd felöntjük a visszamaradt lével. Az üvegek fedelét rácsavarjuk és már mehet is a kamrába. Télen éppen olyan ropogós, mintha friss paprikát ennél.
Mivel én kisebb adagokat csináltam meg egyszerre, gondban voltam a szalicilmennyiséggel, ezért nem tettem rá a paprikára, csak a sót, cukrot és ecetet. A tálat másnapig a hűtőben tartottam és miután üvegekbe került a paprika, minden üveg tetejére tettem egy késhegynyit, majd ezután öntöttem rá a levet.

EK - 2010/9





Csípős

2 kg paprika (tiszta súly, csumázás után, és jó, ha színes)
1 kg hagyma
3 db csípőspaprika (ez ízlés szerint variálható)
2 jó púpozott ek. só
15 dkg cukor
3 dl ecet
nagyon csapott tk. szalicil

A megmosott, félbevágott, kicsumázott paprikát vékony csíkokra vágtam, ugyanígy jártam el a megtisztított hagymával is, végül pedig a csípőspaprikát jól megmosva, de csumáját benne hagyva karikáztam a többi hozzávaló mellé. Ehhez az adaghoz a 3 csípős csak a pont megfelelő mennyiség: ahhoz túlságosan erős, hoyg ne lehessen észrevenni, de még nagyon a tűrhetőség határán belül van, szóval, ki-ki ismeri magát, vagy családja ízlését és ha esetleg hozzálát, aszerint csípősítsen.
A továbbiakban nagyon ahsonlít az előző paprikaeltevéshez, azaz a keveréket megszórtam cukorral, sóval, szalicillel és ráöntöttem az ecetet. Jól összekavartam és állni hagytam. Viszont nem hagytam egy napig állni, csupán pár órát. Kisméretű üvegekbe tettem (ha esetleg nem fogy el túl gyorsan, ne legyen egy nagy üveg megbontva), lefedtem az üvegeket és szintén mentek a kamrába.


7 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Hát le a kalappal előtted!

Alíz írta...

Csodaszépek a savanyúságaid, biztos épp annyira finomak is. :) Nézz be hozzám, az utóbbi bejegyzésemben megemlítettelek.

sedith írta...

Wise Lady, köszönöm.:)

Alíz, Neked is! Láttam a linket!:)

Kati írta...

Nagyon változatosak, szépek. Ügyes vagy! :-)

sedith írta...

Köszi, Kati, Neked is!:)

Helga írta...

Húha, nem kevés munkába és időbe kerülhetett mindezt elkészíteni. Nagyon ügyes vagy.
Örülok, hogy végre rátaláltam én is a blogodra.

Sara & Miki írta...

Ce frumos arata cu gogosari in doua culori! Pup!

2009. október 7., szerda

Nyár-és őszinvázió a kamrámban 3.

Bejegyezte: sedith dátum: 14:23
Savanyúságok paprikából

Nagyon sok paprikát kaptam, Édesanyáméknak nagyon jól sikerült az idén, rengeteg volt a termés, és szerencsére az eladása is jól ment. Nagyon sokat dolgoztak vele (az ültetésbe én is besegítettem, egy-egy alkalommal többezer szálat elültettünk.), megérdemelték, hogy legyen hasznuk is belőle. Főleg az öntözés volt nagy dolog, mert nem volt mindenhol vezetékes víz.

No, de visszatérve a terméshez... A zakuszkák fő alkotóeleme a paprika, a 3 adaghoz sok elment. De még mindig maradt. Húgocskám reklámozta az anyósa nyersen eltett gogosát (paradicsompaprikáját) és bár egyszer régen én is kipróbáltam, de nem sikerült, most mégis egy részéből azt tettem el.

Paprika-savanyúság nyersen

Két alkalommal tettem el ilyet, egyszer csupán sárga paprikát használtam, egy másik alkalommal pedig, egy újabb adag kapott paprikából pirosat is tettem el. Végül rájöttem, miért nem sikerült nekem anno: mert nem hagytam állni és így nem volt leve. De most már akkor finom volt, mielőtt üvegekbe tettem volna.
Én leírom a teljes adagot, ahogy a receptet kaptam, bár én mindig ennél kevesebb paprikából készítettem, de akkor a hozzávalókat is arányosan osztottam a paprikamennyiségem szerint.

Hozzávalók:
- 5 kg érett gogos, azaz paradicsompaprika
- 30 dkg cukor
- 0,5 l ecet
- 6 ek. só
- 1 kk szalicil
- babérlevél, mustármag, szemes bors tetszés szerint

Eljárás:
A paprikákat jól megmostam, félbevágtam, kicsumáztam, majd a feleket további 3-4 darabba vágtam, mérettől függően. Az egészet egy tálba tettem, és rászórtam a cukrot, sót, ecetet. Ha teljes adagot készítünk, ugyanekkor tegyük bele a szalicilt is. Jól kavarjuk össze, majd tegyük félre. Időnként meg kell még kavargatni, hogy minden feloldódjon benne és az összes paprikát jól átjárja a páclé. 1 napig nagyjuk állni, időnként megkeverjük, másnap pedig tiszta üvegekbe tesszük bele. Az üvegek aljára szórunk mustármagot, szemes borsot és babérlevelet, belehelyezzük a paprikákat (meg kell kicsit nyomkodni, hogy több férjen el és ne maradjanak nagy hézagok), majd felöntjük a visszamaradt lével. Az üvegek fedelét rácsavarjuk és már mehet is a kamrába. Télen éppen olyan ropogós, mintha friss paprikát ennél.
Mivel én kisebb adagokat csináltam meg egyszerre, gondban voltam a szalicilmennyiséggel, ezért nem tettem rá a paprikára, csak a sót, cukrot és ecetet. A tálat másnapig a hűtőben tartottam és miután üvegekbe került a paprika, minden üveg tetejére tettem egy késhegynyit, majd ezután öntöttem rá a levet.

EK - 2010/9





Csípős

2 kg paprika (tiszta súly, csumázás után, és jó, ha színes)
1 kg hagyma
3 db csípőspaprika (ez ízlés szerint variálható)
2 jó púpozott ek. só
15 dkg cukor
3 dl ecet
nagyon csapott tk. szalicil

A megmosott, félbevágott, kicsumázott paprikát vékony csíkokra vágtam, ugyanígy jártam el a megtisztított hagymával is, végül pedig a csípőspaprikát jól megmosva, de csumáját benne hagyva karikáztam a többi hozzávaló mellé. Ehhez az adaghoz a 3 csípős csak a pont megfelelő mennyiség: ahhoz túlságosan erős, hoyg ne lehessen észrevenni, de még nagyon a tűrhetőség határán belül van, szóval, ki-ki ismeri magát, vagy családja ízlését és ha esetleg hozzálát, aszerint csípősítsen.
A továbbiakban nagyon ahsonlít az előző paprikaeltevéshez, azaz a keveréket megszórtam cukorral, sóval, szalicillel és ráöntöttem az ecetet. Jól összekavartam és állni hagytam. Viszont nem hagytam egy napig állni, csupán pár órát. Kisméretű üvegekbe tettem (ha esetleg nem fogy el túl gyorsan, ne legyen egy nagy üveg megbontva), lefedtem az üvegeket és szintén mentek a kamrába.


7 megjegyzés on "Nyár-és őszinvázió a kamrámban 3."

Wise Lady on 2009. október 7. 17:00 írta...

Hát le a kalappal előtted!

Alíz on 2009. október 7. 21:48 írta...

Csodaszépek a savanyúságaid, biztos épp annyira finomak is. :) Nézz be hozzám, az utóbbi bejegyzésemben megemlítettelek.

sedith on 2009. október 8. 9:35 írta...

Wise Lady, köszönöm.:)

Alíz, Neked is! Láttam a linket!:)

Kati on 2009. október 8. 23:41 írta...

Nagyon változatosak, szépek. Ügyes vagy! :-)

sedith on 2009. október 9. 14:53 írta...

Köszi, Kati, Neked is!:)

Helga on 2011. augusztus 25. 7:13 írta...

Húha, nem kevés munkába és időbe kerülhetett mindezt elkészíteni. Nagyon ügyes vagy.
Örülok, hogy végre rátaláltam én is a blogodra.

Sara & Miki on 2014. szeptember 4. 0:05 írta...

Ce frumos arata cu gogosari in doua culori! Pup!

Related Posts with Thumbnails