2010. március 23., kedd

Zöldséges lecsó



Nagyon szeretem a lecsót. De rizses volta (és nemcsak) miatt, ritkán készítem, évente 2x-3x, ha asztalra kerül. Mondta is tegnap férjecskén: no, aztán isteni a mai menü: fokhagymás leves (rizzsel) és lecsó. De azért megette. Még ma reggel is inkább ebből evett a kenyér-sonka helyett.

Kissé módosítottam rajta, némi zöldséget is főztem bele, hogy tompítsa a lecsóízt. :)

Elkészítés:

Két pohár rizset néhány ek. olajon átforrósítottam, majd felöntöttem 4-5 pohár vízzel. Amikor fölforrt, beledobtam két feldarabolt zellerszárat és kb. 3 maréknyi fagyasztott zöldborsót. Megsóztam. Nagyon lassú tűzön kb. 10 percig főztem, majd elzártam a gázt, lefedtem az edényt és további 10-15 percig hagytam úgy, míg a nedvességet mind felszívta. Mindeközben egy nagy hagymát tisztítottam-aprítottam, kevés olajon megdinszteltem, majd rádobtam 2-3 maréknyi felcsíkozott paprikát (szintén fagyasztottat - még mindig van:)), felöntöttem féldecinyi vízzel és együtt pároltam, amíg a víz elfőtt. Amikor zsírjára sült, megszórtam 1 tk. pirospaprikával elkavartam és le is vettem a tűzről. A rizshez kavartam a lecsóalapot, majd az egészhez kb. 2,5 dl paradicsomlevet öntöttem és együtt pár percig összeforraltam. Ekkor sóztam még. Bors nem került bele.
Én nagyon szeretem. Kicsi lányom tejfölt kért rá, úgy is finom. És persze, ha valakinél képtelenség húsmentes ételt elképzelni, valamilyen húsfélét is lehet mellétenni. Nálunk a lecsó mindig hús nélküli egytálétel volt.

12 megjegyzés:

Kati írta...

Nálatok rizzsel készül a lecsó? Még sosem ettem olyat. Nálunk sima paprika-hagyma-paradicsom-tojás a hozzávalók listája. Esetleg kolbász. És kenyérrel esszük. Ismét egy olyan étel, aminek a nevén kívül szinte mindene eltér egymástól. :-D

Natimi írta...

Én is imádom a lecsót.De sajnos nálunk egyáltalán nem szokott az asztalra kerülni,mivel István nem szereti.Én akkor eszek lecsót,amikor István árúért van,mint most is!...így meg is adtad az ötletet a holnapi ebédre!Köszi Edit!

Puszi,
Timi

Szitya írta...

Szia Edith!
Pont azt akartam írni, amit már Kati írt! Én sem hallottam még a rizses verzióról, hanem inkább a tojásosról! És én is imádom, a nyárhoz és a Balatonhoz kötöm ezt az ételt. No meg Apukámhoz, aki egyedül ezt tudja főzni, de azt nagyon jól!
Puszi,

Szilvi

u.i.: No de ha már rizses, akkor az miért gond nálatok?

Niki írta...

Imádom a rizses lecsó:-)))A nyár kedvenc vacsija...Sőt még tökösen is készítem.Zsenge tökből ,tojással beleütve...nyáron hetente egyszer ez van vacsira,és meleg ,ropogós kenyérrel kitörölgetni a tányérból...alig birom kivárni hogy legyen szezonja:)))

iméon írta...

Mi is szeretjük, de nekünk az alap lecsó az tojásos. Csak hagyma, paprika, paradicsom sül össze olajon, és a végén ráütünk tojást, és elkeverjük vele. :) Ropogós kenyérrel isteni.

Vera írta...

szerintem én vagyok itt a keresztmetszet, mert én tojásosan rizzsel szoktam csinálni. :) Anyukám csinálta így, nem tudom, neki honnan származik a recept, de most elgondolkodtam, hogy talán mert nagyapám Erdélyből származik? :-) Általános Erdélyben, hogy rizzsel készül a lecsó? gyerekkoromtól fogva így ettem, nekem fel sem tűnt, hogy a rizs újdonság lenne. :)))

Sajnos ritka étek nálunk, mert csak mi, felnőttek szeretjük, Jani szokta is kérni. Nagy kár, mert oltári finom tud lenni. :)

sedith írta...

Igen, nálunk rizzsel készül a lecsó. tudomásom szerint, mindenfelé.
Én egyszer kipróbáltam a tojásosat, megettem, nem mondom, de olyan vad paprikaíze volt, hogy 3 napig az jött vissza. :P
A férjem nem igazán kedveli, gyanítom, azért, mert rizses, de így legalább megeszi. Rizs nélkül nem is merném elétenni. :D

Sz. Zita írta...

Mi is szeretjük a rizses lecsót. Én nem is ismertem másfélét, de pl. anyósom mindig rizs nélkül készítette. Most fő a mini kályhámon :) Köszi az ötletet. (De azért Isti kedvéért tettem bele egy kis húst is)

iméon írta...

Én is bevásároltam ma hozzá, úgyhogy lecsó lesz a vacsora, rizs nélküli változatban, tojásosan. Ismerem a rizseset is, de az alap lecsó itt a sima, aztán van, aki tojást is kever bele végén (pl. mi), és van a rizses verzió. :)
Na, ezt kitárgyaltuk. :) Már várom az estét.

Puszi. Noémi

jókaja írta...

Mióta mi se bírjuk epével a paprika héját, először megsütjük, lehámozzuk, és úgy megy a lecsóba.
Ja, és rizs nélkül, sőt tojás nélkül, egy darab kolbásszal.

Ewe írta...

Hát mi is szoktuk rizzsel de akkor is jár hozzá a tojás. Az feltétlenül:))) De ha nincs tojás akkor nélküle és persze rizs nélkül. Mi sem igazán szeretjük rizzsel. Tojásosan az igazi nekünk.:)Esetleg alá egy jó szalonnás, kolbászos alap és arra a hagyma meg a paprika, paradicsom. Mi is ettük már tökösen, sőt cukkinisen is. De a tojás az akkor is ott figyelt:)))


Pusza,
Evi
p.s: Elromlott a levelezőm, most csináltam meg. Egy havi levél adag jön most. Pontosan 2835 levél. Persze ennek a 99%-a szemét. De nem látlak benne. Írtál azóta?:)

Ewe írta...

Ja és persze hozzá a friss fini ropogós kenyér, ahogy már más is írta. És nekem is a nyárhoz tartozik. Bográcsban is csináltuk már, nyamiii:)

Related Posts with Thumbnails

2010. március 23., kedd

Zöldséges lecsó



Nagyon szeretem a lecsót. De rizses volta (és nemcsak) miatt, ritkán készítem, évente 2x-3x, ha asztalra kerül. Mondta is tegnap férjecskén: no, aztán isteni a mai menü: fokhagymás leves (rizzsel) és lecsó. De azért megette. Még ma reggel is inkább ebből evett a kenyér-sonka helyett.

Kissé módosítottam rajta, némi zöldséget is főztem bele, hogy tompítsa a lecsóízt. :)

Elkészítés:

Két pohár rizset néhány ek. olajon átforrósítottam, majd felöntöttem 4-5 pohár vízzel. Amikor fölforrt, beledobtam két feldarabolt zellerszárat és kb. 3 maréknyi fagyasztott zöldborsót. Megsóztam. Nagyon lassú tűzön kb. 10 percig főztem, majd elzártam a gázt, lefedtem az edényt és további 10-15 percig hagytam úgy, míg a nedvességet mind felszívta. Mindeközben egy nagy hagymát tisztítottam-aprítottam, kevés olajon megdinszteltem, majd rádobtam 2-3 maréknyi felcsíkozott paprikát (szintén fagyasztottat - még mindig van:)), felöntöttem féldecinyi vízzel és együtt pároltam, amíg a víz elfőtt. Amikor zsírjára sült, megszórtam 1 tk. pirospaprikával elkavartam és le is vettem a tűzről. A rizshez kavartam a lecsóalapot, majd az egészhez kb. 2,5 dl paradicsomlevet öntöttem és együtt pár percig összeforraltam. Ekkor sóztam még. Bors nem került bele.
Én nagyon szeretem. Kicsi lányom tejfölt kért rá, úgy is finom. És persze, ha valakinél képtelenség húsmentes ételt elképzelni, valamilyen húsfélét is lehet mellétenni. Nálunk a lecsó mindig hús nélküli egytálétel volt.

12 megjegyzés:

Kati írta...

Nálatok rizzsel készül a lecsó? Még sosem ettem olyat. Nálunk sima paprika-hagyma-paradicsom-tojás a hozzávalók listája. Esetleg kolbász. És kenyérrel esszük. Ismét egy olyan étel, aminek a nevén kívül szinte mindene eltér egymástól. :-D

Natimi írta...

Én is imádom a lecsót.De sajnos nálunk egyáltalán nem szokott az asztalra kerülni,mivel István nem szereti.Én akkor eszek lecsót,amikor István árúért van,mint most is!...így meg is adtad az ötletet a holnapi ebédre!Köszi Edit!

Puszi,
Timi

Szitya írta...

Szia Edith!
Pont azt akartam írni, amit már Kati írt! Én sem hallottam még a rizses verzióról, hanem inkább a tojásosról! És én is imádom, a nyárhoz és a Balatonhoz kötöm ezt az ételt. No meg Apukámhoz, aki egyedül ezt tudja főzni, de azt nagyon jól!
Puszi,

Szilvi

u.i.: No de ha már rizses, akkor az miért gond nálatok?

Niki írta...

Imádom a rizses lecsó:-)))A nyár kedvenc vacsija...Sőt még tökösen is készítem.Zsenge tökből ,tojással beleütve...nyáron hetente egyszer ez van vacsira,és meleg ,ropogós kenyérrel kitörölgetni a tányérból...alig birom kivárni hogy legyen szezonja:)))

iméon írta...

Mi is szeretjük, de nekünk az alap lecsó az tojásos. Csak hagyma, paprika, paradicsom sül össze olajon, és a végén ráütünk tojást, és elkeverjük vele. :) Ropogós kenyérrel isteni.

Vera írta...

szerintem én vagyok itt a keresztmetszet, mert én tojásosan rizzsel szoktam csinálni. :) Anyukám csinálta így, nem tudom, neki honnan származik a recept, de most elgondolkodtam, hogy talán mert nagyapám Erdélyből származik? :-) Általános Erdélyben, hogy rizzsel készül a lecsó? gyerekkoromtól fogva így ettem, nekem fel sem tűnt, hogy a rizs újdonság lenne. :)))

Sajnos ritka étek nálunk, mert csak mi, felnőttek szeretjük, Jani szokta is kérni. Nagy kár, mert oltári finom tud lenni. :)

sedith írta...

Igen, nálunk rizzsel készül a lecsó. tudomásom szerint, mindenfelé.
Én egyszer kipróbáltam a tojásosat, megettem, nem mondom, de olyan vad paprikaíze volt, hogy 3 napig az jött vissza. :P
A férjem nem igazán kedveli, gyanítom, azért, mert rizses, de így legalább megeszi. Rizs nélkül nem is merném elétenni. :D

Sz. Zita írta...

Mi is szeretjük a rizses lecsót. Én nem is ismertem másfélét, de pl. anyósom mindig rizs nélkül készítette. Most fő a mini kályhámon :) Köszi az ötletet. (De azért Isti kedvéért tettem bele egy kis húst is)

iméon írta...

Én is bevásároltam ma hozzá, úgyhogy lecsó lesz a vacsora, rizs nélküli változatban, tojásosan. Ismerem a rizseset is, de az alap lecsó itt a sima, aztán van, aki tojást is kever bele végén (pl. mi), és van a rizses verzió. :)
Na, ezt kitárgyaltuk. :) Már várom az estét.

Puszi. Noémi

jókaja írta...

Mióta mi se bírjuk epével a paprika héját, először megsütjük, lehámozzuk, és úgy megy a lecsóba.
Ja, és rizs nélkül, sőt tojás nélkül, egy darab kolbásszal.

Ewe írta...

Hát mi is szoktuk rizzsel de akkor is jár hozzá a tojás. Az feltétlenül:))) De ha nincs tojás akkor nélküle és persze rizs nélkül. Mi sem igazán szeretjük rizzsel. Tojásosan az igazi nekünk.:)Esetleg alá egy jó szalonnás, kolbászos alap és arra a hagyma meg a paprika, paradicsom. Mi is ettük már tökösen, sőt cukkinisen is. De a tojás az akkor is ott figyelt:)))


Pusza,
Evi
p.s: Elromlott a levelezőm, most csináltam meg. Egy havi levél adag jön most. Pontosan 2835 levél. Persze ennek a 99%-a szemét. De nem látlak benne. Írtál azóta?:)

Ewe írta...

Ja és persze hozzá a friss fini ropogós kenyér, ahogy már más is írta. És nekem is a nyárhoz tartozik. Bográcsban is csináltuk már, nyamiii:)