2012. április 13., péntek

Egybensült gombás csirkefasírt, és a húsvéti asztalunk

Megmondom őszintén, húsvétkor az olyan ételekre fektetem a hangsúlyt, amelyek hidegen is fogyaszthatók, vagy méginkább, csak hidegen ehetők. Főztem húslevest, és csirkesültet is ettünk egyik nap, de az dominálta az ünnepet, ami a húsvét reggeli asztalunkon volt. A szokástól és hagyománytól eltérően idén nem volt bárány az asztalunkon, ami, bevallom a horribilis kilónkénti árának volt köszönhető, és mivel disznóhúst nem ehetek egy ideje, hát a következők készültek:
1. Kétféle töltött tojás
2. Egybensült gombás csirkefasírt
3. "Drob de miel" - csirkéből :P (azaz báránypástétom csirkéből:D)
4. Majonézes zöldségsaláta (ismét másképp)
5. Hagymahéjjal festett, lánykáim által ecettel megrajzolt tojások
6. És persze, friss zöldségek ráadásként



Egybensült gombás csirkefasírt

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 közepes hagyma, 50 dkg darált csirkehús, 2 tojás, 2 nagy szelet kenyér, 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított oregánó, kevés zsemlemorzsa, só, bors, olaj, opcionálisan 1-2 levesben főtt sárgarépa; a díszítéshez: salátalevelek, hónapos retek, petrezselyemzöld, koktélparadicsom tetszés szerint.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Ekkor rádobjuk a feldarabolt gombát, és addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fővi. Miután elkészült, néhány percig hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a jól kifacsart kenyeret és a karikára vágott újhagymát. Lazán összeforgatjuk, majd késes aprítóban vagy húsdarálóval ledaráljuk. A kapott masszát összekeverjük a darált csirkehússal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, az oregánóval és az ízlés szerinti sóval meg borssal, és egynemű masszává dolgozzuk. Ha netán igen lágy lenne, dolgozhatunk bele kevés zsemlemorzsát is. Egy kalácssütő- vagy őzgerincformát vékonyan kiolajozunk, a masszát belesimítjuk, tetejét lekenjük olajjal és letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 45-50 percig pároljuk-sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, és tetszés szerint kidíszítjük. Ha szeretnénk, és van, a massza közepébe levesben főtt sárgarépát is tehetünk, amikor a masszát a sütőformába simítjuk. Én tettem bele, de vágott fotóm nincs róla.
Húsnapon ehető.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű tálalás, csupa finomság!

Adél írta...

Szép húsvéti asztalotok volt.A zöld tojások gyönyörűek.

Anazar írta...

Milyen szép vidám, színes asztal!

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Related Posts with Thumbnails

2012. április 13., péntek

Egybensült gombás csirkefasírt, és a húsvéti asztalunk

Megmondom őszintén, húsvétkor az olyan ételekre fektetem a hangsúlyt, amelyek hidegen is fogyaszthatók, vagy méginkább, csak hidegen ehetők. Főztem húslevest, és csirkesültet is ettünk egyik nap, de az dominálta az ünnepet, ami a húsvét reggeli asztalunkon volt. A szokástól és hagyománytól eltérően idén nem volt bárány az asztalunkon, ami, bevallom a horribilis kilónkénti árának volt köszönhető, és mivel disznóhúst nem ehetek egy ideje, hát a következők készültek:
1. Kétféle töltött tojás
2. Egybensült gombás csirkefasírt
3. "Drob de miel" - csirkéből :P (azaz báránypástétom csirkéből:D)
4. Majonézes zöldségsaláta (ismét másképp)
5. Hagymahéjjal festett, lánykáim által ecettel megrajzolt tojások
6. És persze, friss zöldségek ráadásként



Egybensült gombás csirkefasírt

Hozzávalók: 50 dkg gomba, 3 közepes hagyma, 50 dkg darált csirkehús, 2 tojás, 2 nagy szelet kenyér, 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított oregánó, kevés zsemlemorzsa, só, bors, olaj, opcionálisan 1-2 levesben főtt sárgarépa; a díszítéshez: salátalevelek, hónapos retek, petrezselyemzöld, koktélparadicsom tetszés szerint.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, csíkokra vágjuk, és 4-5 evőkanál olajon megdinszteljük. Ekkor rádobjuk a feldarabolt gombát, és addig pároljuk, amíg a levét szinte teljesen el nem fővi. Miután elkészült, néhány percig hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a jól kifacsart kenyeret és a karikára vágott újhagymát. Lazán összeforgatjuk, majd késes aprítóban vagy húsdarálóval ledaráljuk. A kapott masszát összekeverjük a darált csirkehússal, a finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, az oregánóval és az ízlés szerinti sóval meg borssal, és egynemű masszává dolgozzuk. Ha netán igen lágy lenne, dolgozhatunk bele kevés zsemlemorzsát is. Egy kalácssütő- vagy őzgerincformát vékonyan kiolajozunk, a masszát belesimítjuk, tetejét lekenjük olajjal és letakarjuk alufóliával, majd forró sütőben 45-50 percig pároljuk-sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk, és tetszés szerint kidíszítjük. Ha szeretnénk, és van, a massza közepébe levesben főtt sárgarépát is tehetünk, amikor a masszát a sütőformába simítjuk. Én tettem bele, de vágott fotóm nincs róla.
Húsnapon ehető.

4 megjegyzés:

Katalin írta...

Gyönyörű tálalás, csupa finomság!

Adél írta...

Szép húsvéti asztalotok volt.A zöld tojások gyönyörűek.

Anazar írta...

Milyen szép vidám, színes asztal!

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)