2013. január 4., péntek

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Nem meglepő, ugyebár, hogy újév első napjaiban halat eszünk. De amikor halat tervezek - mégpedig egy adag süllőfilét olvasztottam ki - mindig szembesülök a nagy kérdéssel: hogyan készítsem el? Mert mindig másképp szeretem elkészíteni. Gondoltam, biztosra megyek, és benéztem a Tarka bárkára, ott pedig megtaláltam ezt a csodás receptet-fotót (a második). A fogaskerekek azonban máris dolgoztak, adaptáltam a saját hozzávalóimhoz és ízlésünkhöz, és az alábbi isteni fogás került ki belőle. Egyetlen hibát követtem csak el, és ha ti elkészítitek, ne tegyétek: nem volt elég tejfölöm, és helyette egy kis doboz joghurtot használtam. Ez viszont hígabb volt, és így a krumpli nem sült a hal alatt, hanem tovább főtt, de az íze így sem volt rossz, természetesen. :) Ellenben, ha tényleg finom, ropogós krumplit szeretnétek mellé, akkor a félig főzött krumplit inkább olajban kell kisütni.

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg-1 kg süllőfilé (vagy bármilyen egyéb filé), 10 dkg savanyú uborka, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál magos francia mustár, 3-4 dl tejföl, 1/2 teáskanálnyi cukor; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, 1/2 teáskanál szárított kapor; a körethez: 80 dkg krumpli, fűszerkeverék, olívaolaj.

Elkészítése: A halfilét csinos darabokra vágjuk, majd mindegyiket jól megszórjuk a fűszerkeverékkel, és állni hagyjuk. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és lobogó sós vízben max. 5 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, folyó víz alatt átöblítjük, jól lerázzuk, majd egy tálba tesszük. Megszórjuk fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, és összerázogatjuk. A mártáshoz az uborkát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a mustárt, elkeverjük, majd felöntjük a tejföllel, és ízesítjük a maradék fűszerkeverékkel, illetve a cukorral. Egy hőálló tálba terítjük a fűszeres krumplit, ráfektetjük a halszeleteket, ráhalmozzuk-simítjuk a tejfölös mártást, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük úgy, hogy az utolsó kb. 10 percben rápirítunk. (Lehet, hogy rövidebb idő is elég, bár az én halszeleteim kb. kétujjnyi vastagok voltak, és így nagyon jól átsültek, de elfelejtettem első perctől grillfokozatra kapcsolni.)

HÚSV. - 2013.

2 megjegyzés:

orsi írta...

Köszi a receptet, Nekem nagyon tetszik. Este el kell készítenem,remélem ilyen jól fog kinézni mint nálad a képen. Feltölthetnéd ide is, tuti sokaknak tetszene http://redir.ec/receptjatek

sedith írta...

Szia, Orsi, örülök, hogy tetszik, és remélem, ízleni is fog. Receptjátékokon nem szoktam részt venni, de azért köszi az ajánlást.:)

Related Posts with Thumbnails

2013. január 4., péntek

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Nem meglepő, ugyebár, hogy újév első napjaiban halat eszünk. De amikor halat tervezek - mégpedig egy adag süllőfilét olvasztottam ki - mindig szembesülök a nagy kérdéssel: hogyan készítsem el? Mert mindig másképp szeretem elkészíteni. Gondoltam, biztosra megyek, és benéztem a Tarka bárkára, ott pedig megtaláltam ezt a csodás receptet-fotót (a második). A fogaskerekek azonban máris dolgoztak, adaptáltam a saját hozzávalóimhoz és ízlésünkhöz, és az alábbi isteni fogás került ki belőle. Egyetlen hibát követtem csak el, és ha ti elkészítitek, ne tegyétek: nem volt elég tejfölöm, és helyette egy kis doboz joghurtot használtam. Ez viszont hígabb volt, és így a krumpli nem sült a hal alatt, hanem tovább főtt, de az íze így sem volt rossz, természetesen. :) Ellenben, ha tényleg finom, ropogós krumplit szeretnétek mellé, akkor a félig főzött krumplit inkább olajban kell kisütni.

Süllőszeletek uborkás tejföllel

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg-1 kg süllőfilé (vagy bármilyen egyéb filé), 10 dkg savanyú uborka, 3-4 cikk fokhagyma, 2 teáskanál magos francia mustár, 3-4 dl tejföl, 1/2 teáskanálnyi cukor; a fűszerkeverékhez: 1,5 teáskanál só, 1 csapott teáskanál bors, 1/2 teáskanál szárított kapor; a körethez: 80 dkg krumpli, fűszerkeverék, olívaolaj.

Elkészítése: A halfilét csinos darabokra vágjuk, majd mindegyiket jól megszórjuk a fűszerkeverékkel, és állni hagyjuk. A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk, és lobogó sós vízben max. 5 percig főzzük. Ekkor leszűrjük, folyó víz alatt átöblítjük, jól lerázzuk, majd egy tálba tesszük. Megszórjuk fűszerkeverékkel, meglocsoljuk 2-3 evőkanál olívaolajjal, és összerázogatjuk. A mártáshoz az uborkát apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát meg a mustárt, elkeverjük, majd felöntjük a tejföllel, és ízesítjük a maradék fűszerkeverékkel, illetve a cukorral. Egy hőálló tálba terítjük a fűszeres krumplit, ráfektetjük a halszeleteket, ráhalmozzuk-simítjuk a tejfölös mártást, majd meglocsoljuk 1-2 evőkanál olívaolajjal, és 230 fokra előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük úgy, hogy az utolsó kb. 10 percben rápirítunk. (Lehet, hogy rövidebb idő is elég, bár az én halszeleteim kb. kétujjnyi vastagok voltak, és így nagyon jól átsültek, de elfelejtettem első perctől grillfokozatra kapcsolni.)

HÚSV. - 2013.

2 megjegyzés:

orsi írta...

Köszi a receptet, Nekem nagyon tetszik. Este el kell készítenem,remélem ilyen jól fog kinézni mint nálad a képen. Feltölthetnéd ide is, tuti sokaknak tetszene http://redir.ec/receptjatek

sedith írta...

Szia, Orsi, örülök, hogy tetszik, és remélem, ízleni is fog. Receptjátékokon nem szoktam részt venni, de azért köszi az ajánlást.:)