2013. május 26., vasárnap

Mentás citromfűszörp

Készítettem citromfűszörpöt tavaly és tavalyelőtt is (mert 2010-ben kaptam citromfűtövet, addig nem is tudtam milyen), és bár finom volt, bevallom, mégsem voltam maradéktalanul elégedett vele. S ha elmondom, hogy a legnagyobb bajom mégis mi volt vele, talát ki is nevettek: a színe. :P Az ilyen zöld dolgokból nekem furcsa, hogy egy kvázi olajszínű valami legyen, hígítva meg színtelen folyadékká változzon. Így aztán arra gondoltam, hogy "megzöldítem" egy picit azt a szörpöt, és reméltem, hogy még az aromája is intenzívebb lesz így. Nem csalódtam, nagyon finom lett így a szörp, és bár a színe kissé "furcsa" zöld, felhígítva nagyon szép lesz. S bár már valamikor múlthét elején készült a szörp, még nem adtam fotózásra a fejem. De holnap, amikor normális fényviszonok lesznek, végre megejtem ezt is. :) A receptet azonban leírom, nehogy feledésbe merüljenek az adagok. Saját kísérletezés volt. Először kevesebb cukorral próbálkoztam, de úgy nem volt annyira szörpös. Így 1/4 - 1/3 rész szörp (ízléstől függően) bőven elég 1 pohár italhoz.


Mentás citromfűszörp

Hozzávalók: 2 l + 4 dl víz, 80 dkg cukor, 10 dkg citromfű (szárával együtt), 2 dkg menta (szárastól), 3-4 citrom.

Elkészítése: A 2 l vizet fölforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd állandóan kavargatva ismét hagyjuk fölforrni. Kis lángon hagyjuk csendesen gyöngyözni néhány percig, majd félrevesszük a lángról, belefacsarjuk a citromlevet, végül pedig beletesszük a feldarabolt citromhéjakat is. A zöldeket összetépkedjük, keskenyebb tálba tesszük, ráöntjük a 4 dl vizet, és botmixerrel (vagy nagyobb aprítógépben/robotban) összeturmxoljuk. Ezt a kétes színű masszát végül a langyosra hűlt sziruphoz öntjük, jól elkeverjük, majd letakarva, néha megkavargatva másnapig állni hagyjuk. Ekkor átszűrjük, üvegekbe öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. Hogy hogyan lehetne hosszú távon tartósítani, még nem tudom, talán kipróbálom úgy, hogy újra felforralom, és szárazdunsztban hagyom kihűlni. Vagy üvegbe töltés után kidunsztolom. Ki kell kísérleteznem. Jelenleg egy hatalmas csokor mentám van, illetve a bodzavirág is várja, hogy elkészítsem, úgyhogy a következő napokban nem fogok unatkozni szörpügyileg (sem).

BEF-ELTEV. - 2014.

2 megjegyzés:

HajniZoli írta...

A tavaly eltett citromfű szörpöm egyenesen pocsék lett. Az összes íz valahogy kiment belőle, pedig finom volt mikor eltettem. Csak egy cukros sima lé lett, amit az idén bodzaüdítőbe használtam el. Lehet még teszek egy próbát:-)

sedith írta...

HajniZoli, mint írtam, nincs tapasztalatom arról, hogy hosszú távon ez a változat hogyan "viselkedne", de ki fogom próbálni. Addig úgysem tudjuk meg, míg ki nem kísérletezzük. :)

Related Posts with Thumbnails

2013. május 26., vasárnap

Mentás citromfűszörp

Készítettem citromfűszörpöt tavaly és tavalyelőtt is (mert 2010-ben kaptam citromfűtövet, addig nem is tudtam milyen), és bár finom volt, bevallom, mégsem voltam maradéktalanul elégedett vele. S ha elmondom, hogy a legnagyobb bajom mégis mi volt vele, talát ki is nevettek: a színe. :P Az ilyen zöld dolgokból nekem furcsa, hogy egy kvázi olajszínű valami legyen, hígítva meg színtelen folyadékká változzon. Így aztán arra gondoltam, hogy "megzöldítem" egy picit azt a szörpöt, és reméltem, hogy még az aromája is intenzívebb lesz így. Nem csalódtam, nagyon finom lett így a szörp, és bár a színe kissé "furcsa" zöld, felhígítva nagyon szép lesz. S bár már valamikor múlthét elején készült a szörp, még nem adtam fotózásra a fejem. De holnap, amikor normális fényviszonok lesznek, végre megejtem ezt is. :) A receptet azonban leírom, nehogy feledésbe merüljenek az adagok. Saját kísérletezés volt. Először kevesebb cukorral próbálkoztam, de úgy nem volt annyira szörpös. Így 1/4 - 1/3 rész szörp (ízléstől függően) bőven elég 1 pohár italhoz.


Mentás citromfűszörp

Hozzávalók: 2 l + 4 dl víz, 80 dkg cukor, 10 dkg citromfű (szárával együtt), 2 dkg menta (szárastól), 3-4 citrom.

Elkészítése: A 2 l vizet fölforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd állandóan kavargatva ismét hagyjuk fölforrni. Kis lángon hagyjuk csendesen gyöngyözni néhány percig, majd félrevesszük a lángról, belefacsarjuk a citromlevet, végül pedig beletesszük a feldarabolt citromhéjakat is. A zöldeket összetépkedjük, keskenyebb tálba tesszük, ráöntjük a 4 dl vizet, és botmixerrel (vagy nagyobb aprítógépben/robotban) összeturmxoljuk. Ezt a kétes színű masszát végül a langyosra hűlt sziruphoz öntjük, jól elkeverjük, majd letakarva, néha megkavargatva másnapig állni hagyjuk. Ekkor átszűrjük, üvegekbe öntjük, és a hűtőszekrényben tároljuk. Hogy hogyan lehetne hosszú távon tartósítani, még nem tudom, talán kipróbálom úgy, hogy újra felforralom, és szárazdunsztban hagyom kihűlni. Vagy üvegbe töltés után kidunsztolom. Ki kell kísérleteznem. Jelenleg egy hatalmas csokor mentám van, illetve a bodzavirág is várja, hogy elkészítsem, úgyhogy a következő napokban nem fogok unatkozni szörpügyileg (sem).

BEF-ELTEV. - 2014.

2 megjegyzés:

HajniZoli írta...

A tavaly eltett citromfű szörpöm egyenesen pocsék lett. Az összes íz valahogy kiment belőle, pedig finom volt mikor eltettem. Csak egy cukros sima lé lett, amit az idén bodzaüdítőbe használtam el. Lehet még teszek egy próbát:-)

sedith írta...

HajniZoli, mint írtam, nincs tapasztalatom arról, hogy hosszú távon ez a változat hogyan "viselkedne", de ki fogom próbálni. Addig úgysem tudjuk meg, míg ki nem kísérletezzük. :)