Még sosem sütöttem tejespitét vagy clafoutis-t (bár azt mondják, a kettő nem ugyanaz, de én nem sok különbséget fedeztem fel a receptekben), úgyhogy éppen ideje volt. Eredetileg csak egressel szerettem volna, de a lányok rendre mind elcsemegézték a szemeket úgy, hogy a félkilóból csak 10 dekát hagytak. :D No, de anyósom kertjéből szedtem egy doboznyi ribizlit, illetve a vásárolt cseresznyéből is megmenekítettem egy jó maréknyit, így már mindjárt lett 40 dkg gyümölcs a pitéhez. A receptet innen vettem, amit módosítottam rajta az a cukor: 12 dkg fruktózt használtam hozzá. És kivajaztam a pitesütő formát is, mert ebben a receptben erről nem szól a fáma, ha jól láttam.
Vegyes gyümölcsös tejespite (ribizli, egres, cseresznye)
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 12 dkg fruktóz vagy 15 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 nagy evőkanál vaníliás cukor, 3 tojás, 220 ml tej, 4 dkg + még egy kevés vaj, 40 dkg vegyes gyümölcs (10-10 dkg egres és cseresznye, 20 dkg ribizli - tisztítva, mag és szár nélkül mért adagok), 1/2 kávéskanálnyi szerecsendió, 1 ecsapott evőkanál búzadara.
Elkészítése: A lisztet, a fruktózt/cukrot, 1 evőkanál vaníliás cukort, a sót meg a fahéjat lazán összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és kézi mixerrel összekeverjük. Ezután fokozatosan beledolgozzuk a tejet, végül pedig a felolvasztott, langyosra hűtött vajat is. A megtisztított gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a maradék vaníliás cukrot, a szerecsendiót meg a búzadarát, és kézzel összeforgatjuk, míg a gyümölcsöt jól bevonja a keverék. A piteformát kivajazzuk, egyenletesen eloszlatjuk az alján a gyümölcsök felét, majd óvatosan ráöntjük a masszát. Végül a maradék gyümölcsöt is beletesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd a hőt 170 fokra visszavéve sütjük további kb. 20 percig. Ha a teteje túlságosan pirulna, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Szeletelés előtt legalább 10 percig hagyjuk pihenni, de legjobb langyosan.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2013. június 24., hétfő
Vegyes gyümölcsös tejespite (ribizli, egres, cseresznye)
Még sosem sütöttem tejespitét vagy clafoutis-t (bár azt mondják, a kettő nem ugyanaz, de én nem sok különbséget fedeztem fel a receptekben), úgyhogy éppen ideje volt. Eredetileg csak egressel szerettem volna, de a lányok rendre mind elcsemegézték a szemeket úgy, hogy a félkilóból csak 10 dekát hagytak. :D No, de anyósom kertjéből szedtem egy doboznyi ribizlit, illetve a vásárolt cseresznyéből is megmenekítettem egy jó maréknyit, így már mindjárt lett 40 dkg gyümölcs a pitéhez. A receptet innen vettem, amit módosítottam rajta az a cukor: 12 dkg fruktózt használtam hozzá. És kivajaztam a pitesütő formát is, mert ebben a receptben erről nem szól a fáma, ha jól láttam.
Vegyes gyümölcsös tejespite (ribizli, egres, cseresznye)
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 12 dkg fruktóz vagy 15 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 nagy evőkanál vaníliás cukor, 3 tojás, 220 ml tej, 4 dkg + még egy kevés vaj, 40 dkg vegyes gyümölcs (10-10 dkg egres és cseresznye, 20 dkg ribizli - tisztítva, mag és szár nélkül mért adagok), 1/2 kávéskanálnyi szerecsendió, 1 ecsapott evőkanál búzadara.
Elkészítése: A lisztet, a fruktózt/cukrot, 1 evőkanál vaníliás cukort, a sót meg a fahéjat lazán összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és kézi mixerrel összekeverjük. Ezután fokozatosan beledolgozzuk a tejet, végül pedig a felolvasztott, langyosra hűtött vajat is. A megtisztított gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a maradék vaníliás cukrot, a szerecsendiót meg a búzadarát, és kézzel összeforgatjuk, míg a gyümölcsöt jól bevonja a keverék. A piteformát kivajazzuk, egyenletesen eloszlatjuk az alján a gyümölcsök felét, majd óvatosan ráöntjük a masszát. Végül a maradék gyümölcsöt is beletesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd a hőt 170 fokra visszavéve sütjük további kb. 20 percig. Ha a teteje túlságosan pirulna, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Szeletelés előtt legalább 10 percig hagyjuk pihenni, de legjobb langyosan.
Vegyes gyümölcsös tejespite (ribizli, egres, cseresznye)
Hozzávalók: 16 dkg liszt, 12 dkg fruktóz vagy 15 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 nagy evőkanál vaníliás cukor, 3 tojás, 220 ml tej, 4 dkg + még egy kevés vaj, 40 dkg vegyes gyümölcs (10-10 dkg egres és cseresznye, 20 dkg ribizli - tisztítva, mag és szár nélkül mért adagok), 1/2 kávéskanálnyi szerecsendió, 1 ecsapott evőkanál búzadara.
Elkészítése: A lisztet, a fruktózt/cukrot, 1 evőkanál vaníliás cukort, a sót meg a fahéjat lazán összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, és kézi mixerrel összekeverjük. Ezután fokozatosan beledolgozzuk a tejet, végül pedig a felolvasztott, langyosra hűtött vajat is. A megtisztított gyümölcsöt tálba tesszük, rászórjuk a maradék vaníliás cukrot, a szerecsendiót meg a búzadarát, és kézzel összeforgatjuk, míg a gyümölcsöt jól bevonja a keverék. A piteformát kivajazzuk, egyenletesen eloszlatjuk az alján a gyümölcsök felét, majd óvatosan ráöntjük a masszát. Végül a maradék gyümölcsöt is beletesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 10 percig, majd a hőt 170 fokra visszavéve sütjük további kb. 20 percig. Ha a teteje túlságosan pirulna, takarjuk le sütőpapírral vagy alufóliával. Szeletelés előtt legalább 10 percig hagyjuk pihenni, de legjobb langyosan.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése