2013. június 12., szerda

Főzött vaníliafagylalt natúran és epresen

Még most is emlékszem édesanyámnak arra a sárga fazekára, amelyen piros virágminták voltak, és amelyikben rendszeresen a fagylaltot tárolta a fagyasztóban. Legtöbbször sima "sárgát", azaz natúr vaníliásat, de attól függően, hogy éppen minnek volt szezonja, és a kertben is volt belőle, hát gyümölccsel is gazdagította. Főleg az epres verzió maradt meg bennem, most is látom az eperdarabokat a kővé fagyott masszában. Néha elővette idejében, hogy nagy kanállal tálalható legyen, máskor viszont magam is kiszolgáltam belőle: elővettem a fazakat (igen, fazék volt, nem tál vagy lábos), és én kapargattam magamnak a fagyit belőle - ahogy puhult, annál nagyobb adagokban. Természetesen, egyenesen a hasamba pakoltam. :D Olyan is volt, hogy simán tejfölbe vagy aludttejbe kavarta bele a cukrozott gyümölcspépet, és úgy fagyasztotta le. Mostani szemmel nézve ez utóbbi változatok nem lehettek túl profik, de az akkori szűkös időkben, amikor a cukrászdákban csak azt lehetett venni, amit adtak, nem amit akartunk, ez is igazi ínyencségnek számított.
Aztán egy idő után - gondolom, a "boltrobbanás" után, amikor már itt is lehetett sok mindent venni - a fagyikészítés elmaradozott. El is felejtettem, hogy nálunk is rendszeresen készült, amikor egyszercsak valahonnan beugrott ez a pirosmintás fazék az emlékeimbe, és attól kezdve elkezdtem nyaggatni édesanyámat, hogy a föld mélyéről is, de halássza elő a receptet. Sok unszolás után elő is került, és nálam azóta már kétszer is készült. Először csak natúr változatot készítettem, másodszor viszont az adagot kettéosztottam, és felét eperrel ízesítettem. Amit én újítottam a recepthez képest az, hogy vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használtam hozzá, és a mostani idők "trendje" szerint tejszínnel is gazdagítottam, krémesítettem. Talán, ha lenne fagyigépem - amit hamarosan venni szándékozom - másabb lenne, mármint jobb lenne az állaga, de anélkül is igazán finom, aromás fagylalt a végeredmény. Próbáljátok ki ti is. :)



Főzött vaníliás fagylalt natúran és epresen

Hozzávalók kb. 1,6-1,8 l fagylalthoz: 5 tojás, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 2 púpozott evőkanál liszt, 15 dkg fruktóz (vagy 20-25 dkg cukor), 4 dl habtejszín, csipetnyi só; továbbá: 35 dkg eper, 3 evőkanál fruktóz.

Elkészítése: A tej felét forrni tesszük a kikapart vaníliamagokkal és a héjjal. A tojássárgáját simára keverjük 10 dkg fruktózzal (15 dkg cukorral), a liszttel meg a tejjel, majd hozzáöntjük a vaníliás tejhez, és állandóan kavargatva, sűrűre főzzük. A vanília héját eltávolítjuk belőle, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék fruktózzal/cukorral, a tejszínt pedig szintén felverjük. Amikor a massza kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a kétféle habot, és alaposan eldolgozzuk. A masszát kétfelé osztjuk; az egyik részét műanyagdobozban fagyasztóba tesszük, majd időnként átkeverjük a fagyás során, hogy kevésbé jégszemcsés legyen. A másik részébe belekeverjük az összetört, cukorral elkevert epret, és utána fagyasztjuk le. Néhány óra múlva fogyasztható.

Tipp: Az epreset úgy is készíthetjük, hogy az édesített eperpüré kb. egynegyedét meghagyjuk, és amikor a többi masszát kanalazzuk a dobozba, ebből is csorgatunk bele. Így sötéteb epercsíkok is lesznek benne.

EK - 2013/7

9 megjegyzés:

Szitya írta...

Edith!
Ez remekül néz ki, és nem is tűnik túl bonyolultnak! Már csak az a kérdésem, hogy hogyan lehetne ebből sima eperfagyit készíteni? Elég, ha nem teszek bele vaníliát? Esetleg kicsit több epret bele?

Éva írta...

Nagyon jó lehet ez a fagyid! Gépem nekem sincs, de szerintem így is finom lehet. Ha kipróbálom akkor én csak vaníliáscukrot teszek bele szerinted 1 zacskó elég lesz?

fenci írta...

De jó! most vettem fagyigépet és épp receptet kerestem hozzá : ezzel fogom kipróbálni! Köszi!

sedith írta...

Szilvi, szerintem egy kicsi vaníliát mindenképpen érdemes tenni bele, megdobja, kikerekíti az epernek is az ízét. 1 tasak vaníliás cukor pl. jó lenne szerintem, és igen, mindenképpen több eperrel, kb. duplázni kéne az adagot. :)

sedith írta...

Éva, én tennék bele 2-3-at, hogy intenzív íze legyen. Esetleg használj Bourbon-vaníliás cukrot, abban a magvacskák is benne vannak. Abból szerintem elég lenne kettő.

sedith írta...

Fenci, de örülök! Feltétlenül számolj be a végeredményről és főleg a fagyigépről, hogy majd legyenek infóim. Ha beválik, érdekelne majd a márkája és az ára. :)

Kati írta...

Nálunk nem készült sosem fagyi otthon, én a joghurt és dzsem (vagy gyümölcs)lefagyasztott változatát próbáltam eddig, az is sokkal jobb, mint a bolti, de főzött fagyit még nem készítettem, bár néztem már ki receptet Gergely Éva könyvéből, a tied is jól hangzik, hátha egyszer én is kipróbálom:)

Unknown írta...

Most készítettem el és nagyon finom lett.

sedith írta...

Kedves Névtelen! NAgyon örülök a visszajelzésnek! És örülök, hogy ízlett is. :)

Related Posts with Thumbnails

2013. június 12., szerda

Főzött vaníliafagylalt natúran és epresen

Még most is emlékszem édesanyámnak arra a sárga fazekára, amelyen piros virágminták voltak, és amelyikben rendszeresen a fagylaltot tárolta a fagyasztóban. Legtöbbször sima "sárgát", azaz natúr vaníliásat, de attól függően, hogy éppen minnek volt szezonja, és a kertben is volt belőle, hát gyümölccsel is gazdagította. Főleg az epres verzió maradt meg bennem, most is látom az eperdarabokat a kővé fagyott masszában. Néha elővette idejében, hogy nagy kanállal tálalható legyen, máskor viszont magam is kiszolgáltam belőle: elővettem a fazakat (igen, fazék volt, nem tál vagy lábos), és én kapargattam magamnak a fagyit belőle - ahogy puhult, annál nagyobb adagokban. Természetesen, egyenesen a hasamba pakoltam. :D Olyan is volt, hogy simán tejfölbe vagy aludttejbe kavarta bele a cukrozott gyümölcspépet, és úgy fagyasztotta le. Mostani szemmel nézve ez utóbbi változatok nem lehettek túl profik, de az akkori szűkös időkben, amikor a cukrászdákban csak azt lehetett venni, amit adtak, nem amit akartunk, ez is igazi ínyencségnek számított.
Aztán egy idő után - gondolom, a "boltrobbanás" után, amikor már itt is lehetett sok mindent venni - a fagyikészítés elmaradozott. El is felejtettem, hogy nálunk is rendszeresen készült, amikor egyszercsak valahonnan beugrott ez a pirosmintás fazék az emlékeimbe, és attól kezdve elkezdtem nyaggatni édesanyámat, hogy a föld mélyéről is, de halássza elő a receptet. Sok unszolás után elő is került, és nálam azóta már kétszer is készült. Először csak natúr változatot készítettem, másodszor viszont az adagot kettéosztottam, és felét eperrel ízesítettem. Amit én újítottam a recepthez képest az, hogy vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használtam hozzá, és a mostani idők "trendje" szerint tejszínnel is gazdagítottam, krémesítettem. Talán, ha lenne fagyigépem - amit hamarosan venni szándékozom - másabb lenne, mármint jobb lenne az állaga, de anélkül is igazán finom, aromás fagylalt a végeredmény. Próbáljátok ki ti is. :)



Főzött vaníliás fagylalt natúran és epresen

Hozzávalók kb. 1,6-1,8 l fagylalthoz: 5 tojás, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 2 púpozott evőkanál liszt, 15 dkg fruktóz (vagy 20-25 dkg cukor), 4 dl habtejszín, csipetnyi só; továbbá: 35 dkg eper, 3 evőkanál fruktóz.

Elkészítése: A tej felét forrni tesszük a kikapart vaníliamagokkal és a héjjal. A tojássárgáját simára keverjük 10 dkg fruktózzal (15 dkg cukorral), a liszttel meg a tejjel, majd hozzáöntjük a vaníliás tejhez, és állandóan kavargatva, sűrűre főzzük. A vanília héját eltávolítjuk belőle, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék fruktózzal/cukorral, a tejszínt pedig szintén felverjük. Amikor a massza kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a kétféle habot, és alaposan eldolgozzuk. A masszát kétfelé osztjuk; az egyik részét műanyagdobozban fagyasztóba tesszük, majd időnként átkeverjük a fagyás során, hogy kevésbé jégszemcsés legyen. A másik részébe belekeverjük az összetört, cukorral elkevert epret, és utána fagyasztjuk le. Néhány óra múlva fogyasztható.

Tipp: Az epreset úgy is készíthetjük, hogy az édesített eperpüré kb. egynegyedét meghagyjuk, és amikor a többi masszát kanalazzuk a dobozba, ebből is csorgatunk bele. Így sötéteb epercsíkok is lesznek benne.

EK - 2013/7

9 megjegyzés:

Szitya írta...

Edith!
Ez remekül néz ki, és nem is tűnik túl bonyolultnak! Már csak az a kérdésem, hogy hogyan lehetne ebből sima eperfagyit készíteni? Elég, ha nem teszek bele vaníliát? Esetleg kicsit több epret bele?

Éva írta...

Nagyon jó lehet ez a fagyid! Gépem nekem sincs, de szerintem így is finom lehet. Ha kipróbálom akkor én csak vaníliáscukrot teszek bele szerinted 1 zacskó elég lesz?

fenci írta...

De jó! most vettem fagyigépet és épp receptet kerestem hozzá : ezzel fogom kipróbálni! Köszi!

sedith írta...

Szilvi, szerintem egy kicsi vaníliát mindenképpen érdemes tenni bele, megdobja, kikerekíti az epernek is az ízét. 1 tasak vaníliás cukor pl. jó lenne szerintem, és igen, mindenképpen több eperrel, kb. duplázni kéne az adagot. :)

sedith írta...

Éva, én tennék bele 2-3-at, hogy intenzív íze legyen. Esetleg használj Bourbon-vaníliás cukrot, abban a magvacskák is benne vannak. Abból szerintem elég lenne kettő.

sedith írta...

Fenci, de örülök! Feltétlenül számolj be a végeredményről és főleg a fagyigépről, hogy majd legyenek infóim. Ha beválik, érdekelne majd a márkája és az ára. :)

Kati írta...

Nálunk nem készült sosem fagyi otthon, én a joghurt és dzsem (vagy gyümölcs)lefagyasztott változatát próbáltam eddig, az is sokkal jobb, mint a bolti, de főzött fagyit még nem készítettem, bár néztem már ki receptet Gergely Éva könyvéből, a tied is jól hangzik, hátha egyszer én is kipróbálom:)

Unknown írta...

Most készítettem el és nagyon finom lett.

sedith írta...

Kedves Névtelen! NAgyon örülök a visszajelzésnek! És örülök, hogy ízlett is. :)