2013. szeptember 17., kedd

Sült hal Dorozsmai módra

Hogy honnan ered az étel neve, bevallom, nem tudom, és nem is tudtam még utánanézni, de hogy egy nagyon finom fogás, az biztos. Mondjuk, kissé csalódott voltam, amikor rájöttem, hogy a halat csak simán meg kell sütni olajban, de a mellé tálalt tejfölös lecsó azért eléggé felcsigázta a kíváncsiságomat. És igen, a kettő együtt nagyon jó párosítás. Igaz, bárhol olvastam a receptet, valamilyen halfilével készítették az ételt, no, de jó húsos - kevés csontos makrélával is nagyon jól bevált.



Sült hal dorozsmai módra

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 -1,3 kg (4 szép darab) konyhakész makréla (vagy egyéb hal/halfilé), só, bors, 4 evőkanál liszt, bő olaj; a körethez: 4 hagyma, 4 paprika (többféle színű is lehet), 1 csípős paprika (vagy ízlés szerint) 4 paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 25-30 dkg kockatészta, 2 dl tejföl, só, bors, olaj; a tálaláshoz citrom, petrezselyemzöld.

Elkészítése: Ha egész halat használunk, akkor először kisujjnyi távolságban egymástól beirdaljuk mindkét oldalát. Ezután a halat/halfilét megsózzuk és megborsozzuk, majd rövid időre félretesszük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A zöldségeket megmossuk-meghámozzuk, a paprikát és a csípős paprikát kicsumázzuk, a paradicsomnak lehúzzuk a héját. A hagymát félbe, majd csíkokra vágjuk, és üvegesre pároljuk 5-6 evőkanál olajon. Ezután rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és csípős paprikát, majd néhány perc után a gombát. Erős tűzön pirítjuk, majd miután a gomba kiengedte a levét, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk, a lángot lehúzzuk, és fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Amíg a lecsó fő, bő olajat forrósítunk, a halakat megforgatjuk lisztben, és piros-ropogósra sütjük. Amikor a lecsó elkészült, hozzáadjuk a leszűrt tésztát meg a kevés lecsóval elkevert tejfölt, jól összekavarjuk és összeforraljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk, és a sült hallal tálaljuk citrom kíséretében. Petrezselyemzölddel díszítjük.

EK - 2013/10


1 megjegyzés:

Kati írta...

De jó:) Úgy kívánom a halat:) Menjünk vissza Nagyágra, vagy megyek vendégnek hozzátok:)

Related Posts with Thumbnails

2013. szeptember 17., kedd

Sült hal Dorozsmai módra

Hogy honnan ered az étel neve, bevallom, nem tudom, és nem is tudtam még utánanézni, de hogy egy nagyon finom fogás, az biztos. Mondjuk, kissé csalódott voltam, amikor rájöttem, hogy a halat csak simán meg kell sütni olajban, de a mellé tálalt tejfölös lecsó azért eléggé felcsigázta a kíváncsiságomat. És igen, a kettő együtt nagyon jó párosítás. Igaz, bárhol olvastam a receptet, valamilyen halfilével készítették az ételt, no, de jó húsos - kevés csontos makrélával is nagyon jól bevált.



Sült hal dorozsmai módra

Hozzávalók 4 személyre: 1,2 -1,3 kg (4 szép darab) konyhakész makréla (vagy egyéb hal/halfilé), só, bors, 4 evőkanál liszt, bő olaj; a körethez: 4 hagyma, 4 paprika (többféle színű is lehet), 1 csípős paprika (vagy ízlés szerint) 4 paradicsom, 25 dkg csiperkegomba, 25-30 dkg kockatészta, 2 dl tejföl, só, bors, olaj; a tálaláshoz citrom, petrezselyemzöld.

Elkészítése: Ha egész halat használunk, akkor először kisujjnyi távolságban egymástól beirdaljuk mindkét oldalát. Ezután a halat/halfilét megsózzuk és megborsozzuk, majd rövid időre félretesszük. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A zöldségeket megmossuk-meghámozzuk, a paprikát és a csípős paprikát kicsumázzuk, a paradicsomnak lehúzzuk a héját. A hagymát félbe, majd csíkokra vágjuk, és üvegesre pároljuk 5-6 evőkanál olajon. Ezután rádobjuk a csíkokra vágott paprikát és csípős paprikát, majd néhány perc után a gombát. Erős tűzön pirítjuk, majd miután a gomba kiengedte a levét, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, majd felforraljuk, a lángot lehúzzuk, és fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Amíg a lecsó fő, bő olajat forrósítunk, a halakat megforgatjuk lisztben, és piros-ropogósra sütjük. Amikor a lecsó elkészült, hozzáadjuk a leszűrt tésztát meg a kevés lecsóval elkevert tejfölt, jól összekavarjuk és összeforraljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk, és a sült hallal tálaljuk citrom kíséretében. Petrezselyemzölddel díszítjük.

EK - 2013/10


1 megjegyzés:

Kati írta...

De jó:) Úgy kívánom a halat:) Menjünk vissza Nagyágra, vagy megyek vendégnek hozzátok:)