2014. augusztus 21., csütörtök

Sokzöldséges spagettipite pirított uborkasalátával

Ehhez az érdekes piteféléhez csupa-csupa zöld zöldséget használtam. Az endíviát kivéve minden a kertben termett ezek közül. Nagyon finom lett, ízlett mindenkinek, bár a nagylányom adagjából meg kellett ennem a brokkolit... :) De gondolom, nem is ez a furcsa a címben, a pirított uborkasaláta viszont annál inkább. A meleg saláta receptjét egy frissen vásárolt tapas-gyűjteményben találtam. Kíváncsi is voltam, milyen lehet éppen a furcsasága miatt, ileltve mindenem is volt hozzá itthon, tehát természetes, hoyg kipróbáltam. A zöld pite mellé pedig nagyon is jól passzolt ez a szintén zöld saláta.


Sokzöldséges spagettipite

Hozzávalók a pitéhez: 40 dkg leveles tészta, 1 karcsú póréhagyma zöldjével együtt (vagy 1 csokor újhagyma), 25 dkg brokkoli, 20-25 dkg cukkini, 3 nagy mángoldlevél vagy 10 dkg spenót, 1 endíviasaláta, 5-6 cikk fokhagyma, 1/2 csípős paprika, 1 apró diónyi gyömbér, 1/2 piros kápiapaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 5-6 ágacska rozmaring, olívaolaj, só, 30 dkg spagetti, 5 tojás, 25 dkg tehéntúró, 1 mozzarellagolyó (12,5 dkg), 2 csapott evőkanál liszt, só, vaj, zsemlemorzsa; a salátához: 2 nagy uborka, 1-2 cikk fokhagyma, 1 csípős paprika vagy 1/2 kápiapaprika, 2 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál aprított mandula, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál malátaecet vagy balzsamecet, 1 teáskanál barna cukor, só, bors, kevés petrezselyemzöld.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, előkészítjük, a brokkolit rózsáira szedve sós vízben 5 perc alatt roppanósra főzzük. A póréhagymát csíkokra vágjuk, a cukkinit negyedeljük, majd szeletekre vágjuk. A mángold levélnyelét felszeleteljük, a leveleket pedig vastag csíkokra vágjuk. Az endíviát is feldaraboljuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csípős paprikát, és 1-2 percig kavargatva pároljuk. Ezután rádobjuk a póréhagymát, majd amikor kezd összeesni, hozzáadjuk a mángoldnyelet, a cukkinit meg az endíviát is. Addig pároljuk, míg minden el nem készül, végül hozzáadjuk a mángoldlevelet, a kis kockákra vágott kápiapaprikát, az összeaprított petrezselyemzöldet, illetve rozmaringleveleket, és jól összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk. A spagettit sós vízben kifőzzük, és egy tálba tesszük. Egy másik tálban a tehéntúrót eldolgozzuk a tojásokkal, sóval meg a liszttel. A spagettihez adjuk a zöldséges-fűszeres ragut, a (kissé összedarabolt) brokkolit meg a tojásos masszát, és jól összedolgozzuk. Hőálló tálat kikenünk vajjal, meszórjuk zsemlemorzsával és beleterítjük a leveles tésztát. A széleit szépen levágjuk, majd belesimítjük az elkészített keveréket. A tetejére tesszük a vékonyan felszeletelt mozzarellát, és 25-30 percre 200 fokos sütőbe toljuk (vagy ameddig a közepén is a tojás jól meg nem dermed). Tálalás előtt hűlni hagyjuk rövid ideig, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Az uborkasalátához a zsenge uborkát héjastól használjuk fel, a kissé érettebbet meghámozzuk. Belsejét kikaparjuk, húsát kockára vágjuk. A fokhagymát és a csípőst vagy kápiát (én ezt használtam, túl sok lett volna a csípősből) felaprítjuk. Felhevítjük az olajat, rádobjuk az uborkát, és nagy lángon, állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát meg a paprikát, és tovább kevergetve pirítjuk együtt még kb. 3 percig. Beletesszük a kapribogyót, hozzáadjuk az ecetet meg a cukrot, és aláöntünk 2 evőkanál vizet. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő, és zsírjára nem sül (1-2 perc). Ezalatt száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, hozzákeverjük a lángról félrevett salátához, sóval és borssal ízesítjük, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk. Önmagában is finom, vagy valamilyen húsos étel kíséretében is.

FI - 2014/10



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Ez egy nagyon különleges ínyencség lehet :-) Nagyon guszta, szívesen megkóstoltam volna.

sedith írta...

Katalin, szívesen láttalak volna! :) De nagyon régen készült, már vagy 3 hete. De most nagyon sok receptem összegyűlt, nehezen érem utol magamat.

Related Posts with Thumbnails

2014. augusztus 21., csütörtök

Sokzöldséges spagettipite pirított uborkasalátával

Ehhez az érdekes piteféléhez csupa-csupa zöld zöldséget használtam. Az endíviát kivéve minden a kertben termett ezek közül. Nagyon finom lett, ízlett mindenkinek, bár a nagylányom adagjából meg kellett ennem a brokkolit... :) De gondolom, nem is ez a furcsa a címben, a pirított uborkasaláta viszont annál inkább. A meleg saláta receptjét egy frissen vásárolt tapas-gyűjteményben találtam. Kíváncsi is voltam, milyen lehet éppen a furcsasága miatt, ileltve mindenem is volt hozzá itthon, tehát természetes, hoyg kipróbáltam. A zöld pite mellé pedig nagyon is jól passzolt ez a szintén zöld saláta.


Sokzöldséges spagettipite

Hozzávalók a pitéhez: 40 dkg leveles tészta, 1 karcsú póréhagyma zöldjével együtt (vagy 1 csokor újhagyma), 25 dkg brokkoli, 20-25 dkg cukkini, 3 nagy mángoldlevél vagy 10 dkg spenót, 1 endíviasaláta, 5-6 cikk fokhagyma, 1/2 csípős paprika, 1 apró diónyi gyömbér, 1/2 piros kápiapaprika, 1 csokor petrezselyemzöld, 5-6 ágacska rozmaring, olívaolaj, só, 30 dkg spagetti, 5 tojás, 25 dkg tehéntúró, 1 mozzarellagolyó (12,5 dkg), 2 csapott evőkanál liszt, só, vaj, zsemlemorzsa; a salátához: 2 nagy uborka, 1-2 cikk fokhagyma, 1 csípős paprika vagy 1/2 kápiapaprika, 2 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál aprított mandula, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál malátaecet vagy balzsamecet, 1 teáskanál barna cukor, só, bors, kevés petrezselyemzöld.

Elkészítése: A zöldségeket megmossuk, előkészítjük, a brokkolit rózsáira szedve sós vízben 5 perc alatt roppanósra főzzük. A póréhagymát csíkokra vágjuk, a cukkinit negyedeljük, majd szeletekre vágjuk. A mángold levélnyelét felszeleteljük, a leveleket pedig vastag csíkokra vágjuk. Az endíviát is feldaraboljuk. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a finomra aprított fokhagymát, gyömbért és csípős paprikát, és 1-2 percig kavargatva pároljuk. Ezután rádobjuk a póréhagymát, majd amikor kezd összeesni, hozzáadjuk a mángoldnyelet, a cukkinit meg az endíviát is. Addig pároljuk, míg minden el nem készül, végül hozzáadjuk a mángoldlevelet, a kis kockákra vágott kápiapaprikát, az összeaprított petrezselyemzöldet, illetve rozmaringleveleket, és jól összeforgatjuk. Ízlés szerint sózzuk. A spagettit sós vízben kifőzzük, és egy tálba tesszük. Egy másik tálban a tehéntúrót eldolgozzuk a tojásokkal, sóval meg a liszttel. A spagettihez adjuk a zöldséges-fűszeres ragut, a (kissé összedarabolt) brokkolit meg a tojásos masszát, és jól összedolgozzuk. Hőálló tálat kikenünk vajjal, meszórjuk zsemlemorzsával és beleterítjük a leveles tésztát. A széleit szépen levágjuk, majd belesimítjük az elkészített keveréket. A tetejére tesszük a vékonyan felszeletelt mozzarellát, és 25-30 percre 200 fokos sütőbe toljuk (vagy ameddig a közepén is a tojás jól meg nem dermed). Tálalás előtt hűlni hagyjuk rövid ideig, hogy könnyebben lehessen szeletelni. Az uborkasalátához a zsenge uborkát héjastól használjuk fel, a kissé érettebbet meghámozzuk. Belsejét kikaparjuk, húsát kockára vágjuk. A fokhagymát és a csípőst vagy kápiát (én ezt használtam, túl sok lett volna a csípősből) felaprítjuk. Felhevítjük az olajat, rádobjuk az uborkát, és nagy lángon, állandóan kevergetve 3-4 percig pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a fokhagymát meg a paprikát, és tovább kevergetve pirítjuk együtt még kb. 3 percig. Beletesszük a kapribogyót, hozzáadjuk az ecetet meg a cukrot, és aláöntünk 2 evőkanál vizet. Addig pároljuk, amíg a leve el nem fő, és zsírjára nem sül (1-2 perc). Ezalatt száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, hozzákeverjük a lángról félrevett salátához, sóval és borssal ízesítjük, végül pedig megszórjuk aprított petrezselyemzölddel, és tálaljuk. Önmagában is finom, vagy valamilyen húsos étel kíséretében is.

FI - 2014/10



2 megjegyzés:

Katalin írta...

Ez egy nagyon különleges ínyencség lehet :-) Nagyon guszta, szívesen megkóstoltam volna.

sedith írta...

Katalin, szívesen láttalak volna! :) De nagyon régen készült, már vagy 3 hete. De most nagyon sok receptem összegyűlt, nehezen érem utol magamat.