Hát előkerültem én is. Ekkorát már rég nem hiányoztam, de most más dolgok fontosabbak voltak. Hozok egy nagyon klassz, laktató, nyári fogást. S bár eléggé hosszasak az előkészületek a különféle etapok miatt, a végén egy ízgazdag, tömény fogás kerekedik belőle. Ajánlom szeretettel. :)
Zöldséges-rizses
rakottas
Hozzávalók 4
személyre: 2 karcsú padlizsán, 2 kicsi cukkini, olaj, olívaolaj, só, bors,
morzsolt csombor; 25 dkg rizs, 2 pohár víz, só; 3 sárgarépa, 1 hagyma, 3-4
mángold- vagy spenótlevél, kevés olaj; 3 tojás, 2-2,5 dl tejföl,
só, bors; 25 dkg sajt.
Elkészítése: A
padlizsánt megmossuk, csíkosra hámozzuk, majd ½ cm vastag szeletekre vágjuk.
Mindegyiket megszórjuk sóval, borssal és morzsolt csomborral, majd sütőpapíros
tepsire helyezzük őket, megkenjük olívaolajjal, és 200 fokra előmelegített
sütőben, félidőben átforgatva és megkenve olívaolajjal 20 perc alatt elősütjük.
A cukkinit hasonlóan szeleteljük, és fűszerezés nélkül egy serpenyőben sütjük
meg napraforgóolajban. Miután megsültek, tálra szedjük, és megszórjuk sóval,
borssal, illetve csomborral. A rizst kétszeres mennyiségű sós vízben puhára
főzzük. A hagymát és a sárgarépát meghámozzuk, a hagymát finomra aprítjuk, a sárgarépát
vékonyan felkarikázzuk, és kevés olajon megdinszteljük. Amikor megpuhultak,
rádobjuk az összevágott mángoldot, és egyet-kettőt forgatunk rajta. Sóval,
borssal, morzsolt csomborral ízesítjük. A tojást felverjük, elkeverjük a
tejföllel, sóval meg borssal ízesítjük. Egy hőálló tálat megkenünk olajjal, az
alját kirakjuk cukkiniszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást. Eloszlatjuk
rajta a hagymás répa felét, meglocsoljuk kevés tojásos tejföllel, majd
rásimítjuk a rizst. Erre öntjük a tojásos keverék nagyrészét (3-4 evőkanálnyit
hagyunk meg belőle), eloszlatjuk a maradék hagymás répát, és rálocsoljuk a
maradék tojásos tejfölt. Az egészet befedjük a padlizsánszeletekkel, majd
megszórjuk a lereszelt sajttal, és 20-25 percre a 200 fokos sütőbe toljuk vagy
addig, amíg a tetején a sajt meg nem pirul. Paradicsomsalátával kínáljuk. Kissé hagyjuk hűlni tálalás előtt, úgy szebben lehet szeletelni.
KAL - 2015.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése