2015. április 18., szombat

Erdei gombás, túrós pulykatekercs hagymás krumplipürével

Reţeta în limba română este mai jos...

Nagyon régen készült ez a finom étel, vasárnapi ebédként. Teljesen hagyományos ízvilágú, mégis újszerű, különleges. A családnak nagyon-nagyon ízlett. Csirkéből is készíthető, csak akkor kisebb tekercsek lesznek.



Erdei gombás, túrós pulykatekercs hagymás krumplipürével

Hozzávalók 4-5 személyre: 12 pulykamellszelet (1-1,2 kg pulykamell), só, bors, 1 teáskanál szárított majoránna; a töltelékhez: 10 dkg tehéntúró, 10 dkg juhtúró, 3 szelet császárszalonna, 1 dkg szárított erdei gomba  (pl. Lidl-es Deluxe márkájú) (vagy 10 dkg friss gomba), só, bors, 2 evőkanál olaj; továbbá: 4-5 evőkanál olaj, liszt, 2-3 dl fehérbor; a körethez: 1 kg krumpli, 3 közepes hagyma, 5 dkg vaj, só, forró tej.

Elkészítése: A hússzeleteket enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk sóval, borssal és majoránnával. A gombát legalább 15 percre langyos vízbe áztatjuk. A töltelékhez a császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított olajon, majd rádobjuk az áztatóléből kivett, jól fölaprított erdei gombát. 1-2 percig pirítjuk még nagy lángon, majd ráöntjük a gomba áztatólevét (vigyázzunk, hogy az alját ne töltsük oda - föld- és homokszemcsék lehetnek benne), a lángot mérsékeljük, és addig pároljuk néha megkeverve, amíg a gomba meg nem puhul, illetve zsírjára nem sül. A kétféle túrót meg a gombás ragut tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A tölteléket elosztjuk, majd rákenjük a hússzeletekre, szorosan föltekerjük, és megtűzzük fogpiszkálóval. A tekercseket egyenként lisztbe forgatjuk, majd fölforrósítunk 4-5 evőkanál olajat, és a tekercseket hirtelen körbepirítjuk benne. (Egyszerre csak 3-4 tekercset süssünk, hogy piruljanak, ne párolódjanak.) Miután mindegyiket pirosra sütöttük, az összeset visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a fehérbort, és lefedve addig pároljuk néha megforgatva, amíg a hús teljesen meg nem puhul, illetve zsírjára nem sül. Néhány percig pihenni hagyjuk, majd a tekercsekből óvatosan kiszedjük a fokpiszkálókat és az időközben elkészített pürével, illetve a húsok után visszamaradt szósszal meglocsolva tálaljuk. A püréhez a krumplit és a hagymát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük (levét nem dobjuk el, jó lesz pl. leveshez ), hozzáadjuk a vajat, kézi mixerrel elkeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, és annyi forró tejjel lazítjuk, miközben a mixerrel folyamatosan verjük, hogy nem túl lágy, de habos masszát kapjunk.

KAL - 2016.




Rulouri de curcan cu ciuperci de pădure şi brânză de oaie

Ingrediente pentru 4-5 persoane:  12 felii piept de curcan (cca. 1-1,2 kg), sare, piper, 1 linguriţă măghiran uscat; pentru umplutură: 100 g brânză de oaie, 100 g brânză de vaci, 3 felii bacon, 10 g ciuperci de pădure deshidratate (de ex. marca Deluxe, de la Lidl) sau 100 g ciuperci proaspete, sare, piper, 2 linguri ulei; pentru garnitură: 1 kg cartofi, 3 cepe potrivite, 50 g unt, sare, lapte fierbinte; alte ingrediente: 4-5 linguri ulei, făină, 200-300 ml vin alb.

Prepararea: Se bat uşor feliile de carne după care se condimentează cu sare, piper şi măghiran. Ciupercile deshidratate se pun în apă călduţă pentru 15 minute. Pentru umplutură se prăjeşte în ulei baconul tăiat feliuţe subţiri, după care se adaugă ciupercile scoase din apă şi mărunţite. Se prăjesc la foc mare 1-2 minute, apoi se toarnă apa de la înmuierea ciupercilor având grijă ca eventualele resturi de pământ sau nisip de la fund să nu ajungă în mâncare. Se acoperă şi se fierbe înăbuşit 10-15 minute până ce lichidul se evaporă complet. Brânza de oaie şi de vaci se pune într-un castron, se adaugă ciupercile, se sărează şi se piperează şi se amestecă bine. Crema obţinută se împarte în 12, se întinde pe feliile de carne, după care carnea se rulează strâns şi se prinde cu scobitoare. Rulourile se dau prin făină, apoi se prăjesc pe fiecare parte la foc mare în 4-5 linguri de ulei încins. (Se prăjesc doar 3-4 bucăţi deodată ca să se rumenească şi să nu fiarbă.) Când toate rulourile sunt rumene, se pun înapoi în tigaie, se toarnă vinul, se acoperă şi se fierb înăbuşit până ce carnea se pătrunde bine. Rulourile se lasă câteva minute, după care se scot scobitorile şi se feliază oblic. Se servesc cu piureul preparat între timp şi cu sosul de la carne. Pentru piureu se fierb în apă cu sare cartofii şi cepele curăţate şi tăiate bucăţi mai mari, se strecoară şi se pasează sau se zdrobesc. Se adaugă untul, se sărează după gust şi se adaugă lapte fierbinte cu care se bate până ce piureul devine spumos. 

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. április 18., szombat

Erdei gombás, túrós pulykatekercs hagymás krumplipürével

Reţeta în limba română este mai jos...

Nagyon régen készült ez a finom étel, vasárnapi ebédként. Teljesen hagyományos ízvilágú, mégis újszerű, különleges. A családnak nagyon-nagyon ízlett. Csirkéből is készíthető, csak akkor kisebb tekercsek lesznek.



Erdei gombás, túrós pulykatekercs hagymás krumplipürével

Hozzávalók 4-5 személyre: 12 pulykamellszelet (1-1,2 kg pulykamell), só, bors, 1 teáskanál szárított majoránna; a töltelékhez: 10 dkg tehéntúró, 10 dkg juhtúró, 3 szelet császárszalonna, 1 dkg szárított erdei gomba  (pl. Lidl-es Deluxe márkájú) (vagy 10 dkg friss gomba), só, bors, 2 evőkanál olaj; továbbá: 4-5 evőkanál olaj, liszt, 2-3 dl fehérbor; a körethez: 1 kg krumpli, 3 közepes hagyma, 5 dkg vaj, só, forró tej.

Elkészítése: A hússzeleteket enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk sóval, borssal és majoránnával. A gombát legalább 15 percre langyos vízbe áztatjuk. A töltelékhez a császárszalonnát vékony csíkokra vágjuk, megpirítjuk a felforrósított olajon, majd rádobjuk az áztatóléből kivett, jól fölaprított erdei gombát. 1-2 percig pirítjuk még nagy lángon, majd ráöntjük a gomba áztatólevét (vigyázzunk, hogy az alját ne töltsük oda - föld- és homokszemcsék lehetnek benne), a lángot mérsékeljük, és addig pároljuk néha megkeverve, amíg a gomba meg nem puhul, illetve zsírjára nem sül. A kétféle túrót meg a gombás ragut tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. A tölteléket elosztjuk, majd rákenjük a hússzeletekre, szorosan föltekerjük, és megtűzzük fogpiszkálóval. A tekercseket egyenként lisztbe forgatjuk, majd fölforrósítunk 4-5 evőkanál olajat, és a tekercseket hirtelen körbepirítjuk benne. (Egyszerre csak 3-4 tekercset süssünk, hogy piruljanak, ne párolódjanak.) Miután mindegyiket pirosra sütöttük, az összeset visszatesszük a serpenyőbe, ráöntjük a fehérbort, és lefedve addig pároljuk néha megforgatva, amíg a hús teljesen meg nem puhul, illetve zsírjára nem sül. Néhány percig pihenni hagyjuk, majd a tekercsekből óvatosan kiszedjük a fokpiszkálókat és az időközben elkészített pürével, illetve a húsok után visszamaradt szósszal meglocsolva tálaljuk. A püréhez a krumplit és a hagymát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük (levét nem dobjuk el, jó lesz pl. leveshez ), hozzáadjuk a vajat, kézi mixerrel elkeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, és annyi forró tejjel lazítjuk, miközben a mixerrel folyamatosan verjük, hogy nem túl lágy, de habos masszát kapjunk.

KAL - 2016.




Rulouri de curcan cu ciuperci de pădure şi brânză de oaie

Ingrediente pentru 4-5 persoane:  12 felii piept de curcan (cca. 1-1,2 kg), sare, piper, 1 linguriţă măghiran uscat; pentru umplutură: 100 g brânză de oaie, 100 g brânză de vaci, 3 felii bacon, 10 g ciuperci de pădure deshidratate (de ex. marca Deluxe, de la Lidl) sau 100 g ciuperci proaspete, sare, piper, 2 linguri ulei; pentru garnitură: 1 kg cartofi, 3 cepe potrivite, 50 g unt, sare, lapte fierbinte; alte ingrediente: 4-5 linguri ulei, făină, 200-300 ml vin alb.

Prepararea: Se bat uşor feliile de carne după care se condimentează cu sare, piper şi măghiran. Ciupercile deshidratate se pun în apă călduţă pentru 15 minute. Pentru umplutură se prăjeşte în ulei baconul tăiat feliuţe subţiri, după care se adaugă ciupercile scoase din apă şi mărunţite. Se prăjesc la foc mare 1-2 minute, apoi se toarnă apa de la înmuierea ciupercilor având grijă ca eventualele resturi de pământ sau nisip de la fund să nu ajungă în mâncare. Se acoperă şi se fierbe înăbuşit 10-15 minute până ce lichidul se evaporă complet. Brânza de oaie şi de vaci se pune într-un castron, se adaugă ciupercile, se sărează şi se piperează şi se amestecă bine. Crema obţinută se împarte în 12, se întinde pe feliile de carne, după care carnea se rulează strâns şi se prinde cu scobitoare. Rulourile se dau prin făină, apoi se prăjesc pe fiecare parte la foc mare în 4-5 linguri de ulei încins. (Se prăjesc doar 3-4 bucăţi deodată ca să se rumenească şi să nu fiarbă.) Când toate rulourile sunt rumene, se pun înapoi în tigaie, se toarnă vinul, se acoperă şi se fierb înăbuşit până ce carnea se pătrunde bine. Rulourile se lasă câteva minute, după care se scot scobitorile şi se feliază oblic. Se servesc cu piureul preparat între timp şi cu sosul de la carne. Pentru piureu se fierb în apă cu sare cartofii şi cepele curăţate şi tăiate bucăţi mai mari, se strecoară şi se pasează sau se zdrobesc. Se adaugă untul, se sărează după gust şi se adaugă lapte fierbinte cu care se bate până ce piureul devine spumos. 

Nincsenek megjegyzések: