2015. április 6., hétfő

Sárgarépás sütemény

Bár a sógorom megkérdezte, hogy csípős paprikák azok ott a tetején? ! :D :P

Erre az ünnepre nagyon sokat sütöttem - nembajhamegmarad-alapon, hiszen szülinapom alkalmából vinnem kell valami finomságot az oviba, s így már az is meg van oldva. Sőt, anyósom is besegített, ő sütött egy tepsi finom "tésztát", és még egy másikból is adott bőven.
Elsőként ezt a finom sárgarépás sütit mutatom meg, répa van a tésztájában és a krémjében is. A krém ötletét INNEN vettem, bár csak részben készült úgy (tulajdonképpen csak a sárgarépa párolását vettem át), nálam másképp alakultak a dolgok. :) Azért köszönöm, Mónika, az ötletet! :)



Sárgarépás húsvéti sütemény

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, 10 evőkanál cukor, 1-2 csipet só, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 9 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 15 dkg sárgarépa (tisztítva mért mennyiség), 1 citrom héja; a krémhez: 5 dkg barna cukor, 30 dkg sárgarépa (tisztítva mérve), kb. 1 dl víz, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 2-3 evőkanál cukor, 20 dkg vaj, 1 citrom leve; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1-2 teáskanál citromlé (vagy 5 dkg fehér csokoládé - ezzel szebb lesz), 5 dkg marcipán, piros és zöld ételfesték.

Elkészítése: A tésztához való sárgarépát késes aprítóban összeaprítjuk, a krémhez valót finomra reszeljük. A tésztához az egész tojásokat habosra kavarjuk a cukorral meg a sóval, majd hozzáadjuk az olajat, a citromlével leoltott sütőport, és rendre a többi hozzávalót. Jól összekavarjuk, és sütőpapírral bélelt 27x35 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 15 percig sütjük, majd kivesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. A krémhez karamellizáljuk a barna cukrot, majd hozzáadjuk a répát, elkeverjük, és hozzáöntjük a vizet is. Fedő alatt, kis lángon 15-20 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Aki szeretné, botmixerrel ekkor le is turmixolhatja. A pudingporból, a cukorból meg a tejből sűrű pépet főzünk, és szintén kihűtjük. A vajat habosra kavarjuk, kanalanként, felváltva hozzáadjuk a kihűlt pépet és párolt sárgarépát, végül pedig citromlével ízesítjük ízlés szerint. A krémet rákenjük a kihűlt piskótára. A porcukrot simára keverjük a citromlével (vagy megolvasztunk kevés fehér csokoládét - nekem éppen nem volt), az étcsokoládét pedig összeolvasztjuk a tejszínnel. A csokoládéglazúrt rákenjük a süteményre, majd a citromos bevonót vagy fehér csokoládét zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és csíkokat húzunk vele a barna csokoládéra. Végül egy fogpiszkálóval szintén megcsíkozzuk a sütemény tetejét úgy, hogy egyszer egyik, utána pedig a másik irányból húzzuk meg. Késsel bejelöljük a süteményszeleteket. A marcipán 2/3-át pirosra, 1/3-át zöldre festjük, picike répákat formázunk belőle, és a megjelölt süteményszeletekre helyezzük őket. Ehhez a művelethez jó, ha van egy gyurmázni szerető kis kreatív gyerkőcünk, aki szívesen megformáz 45-50 mini-répát. :)

HÚSV. - 2016.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. április 6., hétfő

Sárgarépás sütemény

Bár a sógorom megkérdezte, hogy csípős paprikák azok ott a tetején? ! :D :P

Erre az ünnepre nagyon sokat sütöttem - nembajhamegmarad-alapon, hiszen szülinapom alkalmából vinnem kell valami finomságot az oviba, s így már az is meg van oldva. Sőt, anyósom is besegített, ő sütött egy tepsi finom "tésztát", és még egy másikból is adott bőven.
Elsőként ezt a finom sárgarépás sütit mutatom meg, répa van a tésztájában és a krémjében is. A krém ötletét INNEN vettem, bár csak részben készült úgy (tulajdonképpen csak a sárgarépa párolását vettem át), nálam másképp alakultak a dolgok. :) Azért köszönöm, Mónika, az ötletet! :)



Sárgarépás húsvéti sütemény

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, 10 evőkanál cukor, 1-2 csipet só, 5 evőkanál olaj, 1 teáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 9 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 15 dkg sárgarépa (tisztítva mért mennyiség), 1 citrom héja; a krémhez: 5 dkg barna cukor, 30 dkg sárgarépa (tisztítva mérve), kb. 1 dl víz, 1 tasak vaníliás pudingpor, 3,5 dl tej, 2-3 evőkanál cukor, 20 dkg vaj, 1 citrom leve; a tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 1-2 teáskanál citromlé (vagy 5 dkg fehér csokoládé - ezzel szebb lesz), 5 dkg marcipán, piros és zöld ételfesték.

Elkészítése: A tésztához való sárgarépát késes aprítóban összeaprítjuk, a krémhez valót finomra reszeljük. A tésztához az egész tojásokat habosra kavarjuk a cukorral meg a sóval, majd hozzáadjuk az olajat, a citromlével leoltott sütőport, és rendre a többi hozzávalót. Jól összekavarjuk, és sütőpapírral bélelt 27x35 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 15 percig sütjük, majd kivesszük, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk kihűlni. A krémhez karamellizáljuk a barna cukrot, majd hozzáadjuk a répát, elkeverjük, és hozzáöntjük a vizet is. Fedő alatt, kis lángon 15-20 percig pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Aki szeretné, botmixerrel ekkor le is turmixolhatja. A pudingporból, a cukorból meg a tejből sűrű pépet főzünk, és szintén kihűtjük. A vajat habosra kavarjuk, kanalanként, felváltva hozzáadjuk a kihűlt pépet és párolt sárgarépát, végül pedig citromlével ízesítjük ízlés szerint. A krémet rákenjük a kihűlt piskótára. A porcukrot simára keverjük a citromlével (vagy megolvasztunk kevés fehér csokoládét - nekem éppen nem volt), az étcsokoládét pedig összeolvasztjuk a tejszínnel. A csokoládéglazúrt rákenjük a süteményre, majd a citromos bevonót vagy fehér csokoládét zacskóba kanalazzuk, a sarkára pici lyukat vágunk, és csíkokat húzunk vele a barna csokoládéra. Végül egy fogpiszkálóval szintén megcsíkozzuk a sütemény tetejét úgy, hogy egyszer egyik, utána pedig a másik irányból húzzuk meg. Késsel bejelöljük a süteményszeleteket. A marcipán 2/3-át pirosra, 1/3-át zöldre festjük, picike répákat formázunk belőle, és a megjelölt süteményszeletekre helyezzük őket. Ehhez a művelethez jó, ha van egy gyurmázni szerető kis kreatív gyerkőcünk, aki szívesen megformáz 45-50 mini-répát. :)

HÚSV. - 2016.



Nincsenek megjegyzések: