Nem, én amolyan mostani, normál lekvárt főztem - igaz, ezt még tavaly, mert idén csak most kezd éredezni a szilva, a szezonja ezután következik - cukorral és hígabbra, mint az igazit. Sőt, végül hatféle ízesítésű lekvár született belőle - a natúrral pedig 7. Az egyik ilyen lekvár a gyömbéres szilvalekvárom.
Szilvalekvár
üstben főzve, lépésről lépésre
Hozzávalók:
tetszés szerinti mennyiségű érett, magvaváló szilva, minden 1 kg szilvára kb.
20 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb, esetleg semmi), kb. 10 liter
lekvárhoz 1 csapott teáskanál szalicil.
Elkészítése:
1. A szilvát alaposan átválogatjuk, hogy
romlott szemek ne kerüljenek közé, majd megmossuk és kimagozzuk.
2. Húsdarálón ledaráljuk.
3. Begyújtjuk a tüzet, és 2-3 adag ledarált
szilvát téve az üstbe, főni tesszük.
4. A többi szilvát adagonként adjuk a már
fővő többihez.
5. Miután az összes ledarált szilva az üstbe
került, vigyázunk az egyenletes tűz tartására, és a készülő lekvárt gyakran
kavargatjuk.
6. Kb. 1 órányi főzés után hozzáadjuk az
ízlés szerinti cukrot (először inkább kevesebbet, majd lehet pótolni), és addig
főzzük tovább most már állandóan kavarva, amíg a lekvár jó sűrűre nem fő, azaz
veszít a mennyiségéből is. (Ez jól látható az üst oldalán is.)
7. Ekkor az üstöt félrevesszük a lángról,
belekavarjuk a szalicilt, azon forrón csírátlanított, száraz üvegekbe adagoljuk,
ledugaszoljuk, 2-3 percre az üvegeket fejtetőre állítjuk, majd visszafordítjuk,
és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
KT - 2015/9
KT - 2015/9
Megjegyzések:
1. Az eredeti szilvalekvárba nem tesznek
egyáltalán cukrot; az ilyen lekvárt régebb addig főzték, amíg egy nagyon sűrű,
ragacsos masszává nem alakult. Tartósítószer sem kellett bele.
2. Ebbe sem muszáj tartósítószert keverni,
igazából nem kellene megromlania anélkül sem. Fontos azonban, hogy az
üvegek-kupakok csírátlanítva legyenek, a lehető legforróbban tegyük a lekvárt
az üvegbe, és azonnal fejtetőre állítsuk, hogy vákuum keletkezzen, ami segít a
tartósításban. Jómagam azonban már megjártam néha, hogy minden óvintézkedés
ellenére is megromlott a lekvárom, ezért minimális mennyiségű szalicilt mégis
szoktam használni, hogy se az alapanyag, se a bele fektetett munka ne vesszen
kárba. Erről mindenki maga döntsön.
1 megjegyzés:
Gyönyörű a szilvád! Mifelénk idén szinte alig akad, gyenge a termés, de mindenképpen kerítek valamennyit üstös lekvárhoz.
Megjegyzés küldése