2016. július 30., szombat

Barackos sütemény sütés nélkül

A múltkor sok piros bogyós gyümölccsel készített süti őszibarackkal is nagyon-nagyon finom...


Barackos sütemény sütés nélkül

Hozzávalók az alaphoz: 40 dkg keksz, 10 dkg vaj, majdnem 1 kis üveg csipkebogyólekvár; a krémhez: 35 dkg joghurt, 30 dkg tejföl, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé, 40 g zselatinpor, ½ dl tej vagy víz, 15 dkg cukor, 4 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 6 őszibarack, 6,5 dl víz, 3 tasak tortazselé, 4-5 csapott evőkanál cukor, citromlé.


Elkészítése: A kekszet ledaráljuk vagy sodrófával nagyon finomra törjük. Elmorzsoljuk a puha vajjal, majd annyi lekvárral dolgozzuk össze, amennyi szükséges, hogy nyújtható tésztává álljon össze. Sütőpapírra helyezzük, és akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi. Ezután papírostól szépen belehelyezzük, és a hűtőbe tesszük. (Bele is lehet nyomkodni, de így egyszerűbb.) A krémhez a zselatint beáztatjuk a tejbe vagy vízbe. Az olvasztott csokoládéhoz kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, miközben folyamatosan kavarjuk, így sima, egynemű masszát kapunk. Végül a joghurtot és 10 dkg cukrot is belekeverünk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, 2 evőkanálnyi habot hozzákeverünk a kis lángon felolvasztott zselatinhoz, majd ezt összevegyítjük a többi tejszínhabbal. Lazán összeforgatjuk a joghurtos keverékkel, és a hűtőből kivett alapra öntjük-simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírt utasítás, illetve a fenti adagok szerint, és hagyjuk 2-3 percig hűlni. A barackot alaposan megmossuk, felszeleteljük, szépen ráhelyezzük a sütemény tetejére, majd kanalanként ráöntjük az átlátszó tortazselét. Visszatesszük a hűtőbe dermedni ismét, majd miután jól kihűlt, szeletelve kínáljuk.
KT - 2016/8

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. július 30., szombat

Barackos sütemény sütés nélkül

A múltkor sok piros bogyós gyümölccsel készített süti őszibarackkal is nagyon-nagyon finom...


Barackos sütemény sütés nélkül

Hozzávalók az alaphoz: 40 dkg keksz, 10 dkg vaj, majdnem 1 kis üveg csipkebogyólekvár; a krémhez: 35 dkg joghurt, 30 dkg tejföl, 10 dkg olvasztott fehér csokoládé, 40 g zselatinpor, ½ dl tej vagy víz, 15 dkg cukor, 4 dl habtejszín, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 6 őszibarack, 6,5 dl víz, 3 tasak tortazselé, 4-5 csapott evőkanál cukor, citromlé.


Elkészítése: A kekszet ledaráljuk vagy sodrófával nagyon finomra törjük. Elmorzsoljuk a puha vajjal, majd annyi lekvárral dolgozzuk össze, amennyi szükséges, hogy nyújtható tésztává álljon össze. Sütőpapírra helyezzük, és akkorára nyújtjuk, amekkora a tepsi. Ezután papírostól szépen belehelyezzük, és a hűtőbe tesszük. (Bele is lehet nyomkodni, de így egyszerűbb.) A krémhez a zselatint beáztatjuk a tejbe vagy vízbe. Az olvasztott csokoládéhoz kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, miközben folyamatosan kavarjuk, így sima, egynemű masszát kapunk. Végül a joghurtot és 10 dkg cukrot is belekeverünk. A habtejszínt keményre verjük a maradék cukorral, 2 evőkanálnyi habot hozzákeverünk a kis lángon felolvasztott zselatinhoz, majd ezt összevegyítjük a többi tejszínhabbal. Lazán összeforgatjuk a joghurtos keverékkel, és a hűtőből kivett alapra öntjük-simítjuk. Visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Végül a tortazselét elkészítjük a csomagoláson leírt utasítás, illetve a fenti adagok szerint, és hagyjuk 2-3 percig hűlni. A barackot alaposan megmossuk, felszeleteljük, szépen ráhelyezzük a sütemény tetejére, majd kanalanként ráöntjük az átlátszó tortazselét. Visszatesszük a hűtőbe dermedni ismét, majd miután jól kihűlt, szeletelve kínáljuk.
KT - 2016/8

Nincsenek megjegyzések: