2016. december 6., kedd

Lazactatár kétféle ízesítésben

Az egyik áruházban lazaccsontvázat árulnak. Azt, ami a filézés után visszamarad. Jócskán van még hús rajta. Így aztán aprópénzért (3,5 lej, kb.230 ft.) 27 dkg finom lazachús ütötte a markomat. Persze, nem filé, nyilvánvaló, de valamilyen fasírtfélének, kenyérre kenhető finomságnak vagy éppen az elkészített kétféle ízű lazactatárnak tökéletes alapanyag.



Lazactatár kétféle ízesítésben

Hozzávalók: 25-30 dkg lazachús, 2-3 zellerszár, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb kígyóuborka, só, bors, citromlé; a hagymás-wasabis tatárhoz: 1 közepes lila hagyma, 2 teáskanál wasabi-paszta, 2 evőkanál cottage cheese (vagy bármilyen más hasonló termék: túró, ricotta, mascarpone), 1 evőkanál sűrű joghurt, citromlé; a fokhagymás-csilishez: 3-4 cikk fokhagyma, csilipehely, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 1 teáskanál szójaszósz, 1-2 evőkanál joghurt, citromlé; továbbá: uborkaszeletek, citromszeletek, csípőspaprika-darabkák.

Elkészítése: A lazacot enyhén sós-citromleves vízben megfőzzük (3-4 perc az egész), majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, összedaraboljuk. A zellerszárat jól megmossuk, hosszában csíkokra vágjuk, majd nagyon pici kockákra daraboljuk. Felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a zellert, és néhány percig gyakran kavargatva dinszteljük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd 2-3 evőkanál vizet öntve rá addig pároljuk, míg zsírjára nem sül (az állaga kb. az uborkáéhoz kell, hogy hasonlítson, tehát nem kell megpuhulnia). Szűrőbe tesszük, hoyg az olaja lecsepegjen, és hagyjuk kihűlni. Az uborkát is picire kockázzuk, majd összevegyítjük a lazaccal és a zellerrel. A keveréket kettéosztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a finomra aprított hagymát meg a joghurttal és a wasabival elkevert cottage cheese-t. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A másik részbe a zúzott fokhagymát, illetve a többi hozzávalót keverjük bele, és szintén ízlés szerint sózzuk-borsozzuk-savanyítjuk. Joghurtból csak annyit kell hazsnálni, amennyi éppen összefogja egy picit a masszát, tehát nem kell tocsognia benne. Tálaláskor citromszeleteket, csípős paprikát, esetleg pirítóst vagy valamilyen csipszet kínálunk mellé. Egyik félét uborkaszeletekre is rá lehet tálalni.

Megjegyzés: Tudom, hogy a tatárt igazából nyers húsokból készítik, de a friss lazacot valahogy nem tudtam elképzelni nyersen megenni. Még akkor sem, ha citromlével jól meglocsolva egy idő után olyan, mintha meg lenne készítve. Egyszer talán kipróbálom, de addig most így készült. :) Aki bátor, vagy már ismeri annak az ízét kipróbálhatja úgy is, esetleg keverheti füstölt lazaccal.

EK - 2017/1

Előtérben a fokhagymás-csilis változat:


Hagymás-wasabis lazactatár: 


1 megjegyzés:

Ani írta...

Nahát! Milyen szerencsés voltál! Finomat készítettél a "csontból".:) Most simán be tudtam lépni, és nincs reklám. Ki érti ezt?

Related Posts with Thumbnails

2016. december 6., kedd

Lazactatár kétféle ízesítésben

Az egyik áruházban lazaccsontvázat árulnak. Azt, ami a filézés után visszamarad. Jócskán van még hús rajta. Így aztán aprópénzért (3,5 lej, kb.230 ft.) 27 dkg finom lazachús ütötte a markomat. Persze, nem filé, nyilvánvaló, de valamilyen fasírtfélének, kenyérre kenhető finomságnak vagy éppen az elkészített kétféle ízű lazactatárnak tökéletes alapanyag.



Lazactatár kétféle ízesítésben

Hozzávalók: 25-30 dkg lazachús, 2-3 zellerszár, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb kígyóuborka, só, bors, citromlé; a hagymás-wasabis tatárhoz: 1 közepes lila hagyma, 2 teáskanál wasabi-paszta, 2 evőkanál cottage cheese (vagy bármilyen más hasonló termék: túró, ricotta, mascarpone), 1 evőkanál sűrű joghurt, citromlé; a fokhagymás-csilishez: 3-4 cikk fokhagyma, csilipehely, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 1-2 evőkanál aprított petrezselyemzöld, 1 teáskanál szójaszósz, 1-2 evőkanál joghurt, citromlé; továbbá: uborkaszeletek, citromszeletek, csípőspaprika-darabkák.

Elkészítése: A lazacot enyhén sós-citromleves vízben megfőzzük (3-4 perc az egész), majd hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, összedaraboljuk. A zellerszárat jól megmossuk, hosszában csíkokra vágjuk, majd nagyon pici kockákra daraboljuk. Felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a zellert, és néhány percig gyakran kavargatva dinszteljük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd 2-3 evőkanál vizet öntve rá addig pároljuk, míg zsírjára nem sül (az állaga kb. az uborkáéhoz kell, hogy hasonlítson, tehát nem kell megpuhulnia). Szűrőbe tesszük, hoyg az olaja lecsepegjen, és hagyjuk kihűlni. Az uborkát is picire kockázzuk, majd összevegyítjük a lazaccal és a zellerrel. A keveréket kettéosztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a finomra aprított hagymát meg a joghurttal és a wasabival elkevert cottage cheese-t. Sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A másik részbe a zúzott fokhagymát, illetve a többi hozzávalót keverjük bele, és szintén ízlés szerint sózzuk-borsozzuk-savanyítjuk. Joghurtból csak annyit kell hazsnálni, amennyi éppen összefogja egy picit a masszát, tehát nem kell tocsognia benne. Tálaláskor citromszeleteket, csípős paprikát, esetleg pirítóst vagy valamilyen csipszet kínálunk mellé. Egyik félét uborkaszeletekre is rá lehet tálalni.

Megjegyzés: Tudom, hogy a tatárt igazából nyers húsokból készítik, de a friss lazacot valahogy nem tudtam elképzelni nyersen megenni. Még akkor sem, ha citromlével jól meglocsolva egy idő után olyan, mintha meg lenne készítve. Egyszer talán kipróbálom, de addig most így készült. :) Aki bátor, vagy már ismeri annak az ízét kipróbálhatja úgy is, esetleg keverheti füstölt lazaccal.

EK - 2017/1

Előtérben a fokhagymás-csilis változat:


Hagymás-wasabis lazactatár: 


1 megjegyzés:

Ani írta...

Nahát! Milyen szerencsés voltál! Finomat készítettél a "csontból".:) Most simán be tudtam lépni, és nincs reklám. Ki érti ezt?