2018. augusztus 26., vasárnap

Töltött csirkemell krumpligratennel


Finom és tartalmas ebéd vagy vacsora akár vendégváráshoz is. Sőt. ;) :) 


Töltött csirkemell krumpligratennel  

Hozzávalók (4 személyre): 4 fél csirkemell, 1 teáskanál só, ½ - ½ teáskanál bors, pirospaprika és csilipor, ½ mokkáskanál őrölt rozmaring, néhány evőkanál olívaolaj, esetleg bor;
a töltelékhez: 3 közepes sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 20 dkg pikáns paprikás kolbász, 2 evőkanál mascarpone, bors, petrezselyemzöld, olaj, só;
a körethez: kb. 15 közepes méretű főtt krumpli, 3 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30 dkg tejföl, só, bors, petrezselyemzöld, olaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A fél csirkemelleket lapjában bevágjuk úgy, hogy könyvszerűen kinyithassuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és félretesszük. A sárgarépát finomra reszeljük, megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kihűlni. Elkeverjük az összevágott-szétnyomott kolbásszal, a mascarponéval, illetve egy kisebb tojássárgájával, amit a köretnek való tojásoktól veszünk el, és enyhén megsózzuk. A csirkemelldarabokat megtöltük az egyenlően elosztott masszával, megtűzzük fogpiszkálóval, és kevés forró olajon körbepirítjuk. Kevés víz vagy bor aláöntésével, gyakran megforgatva, fedő alatt készre pároljuk. A körethez karikára vágjuk a meghámozott krumplit. A tojást felverjük, elkeverjük a tejföllel, az aprított petrezselyemzölddel meg a zúzott fokhagymával, illetve sóval és borssal ízesítjük. Hőálló edényt jól kikenünk olajjal, illetve vastagon megszórunk morzsával, és belehelyezünk egy réteg krumplikarikát. Megszórjuk kevés sóval és borssal, meglocsoljuk tojásos keverékkel, majd addig ismételjük a rétegezést, amíg a krumpli el nem fogy. A maradék tojásos masszát a tetejére öntjük. 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A töltött hússal és uborkasalátával kínáljuk.

Megjegyzés: Krumpli helyett a köretet elkészíthetjük zellergumóval is vagy édesburgonyával. Így kevésbé hizlaló. 


KAL - 2019.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. augusztus 26., vasárnap

Töltött csirkemell krumpligratennel


Finom és tartalmas ebéd vagy vacsora akár vendégváráshoz is. Sőt. ;) :) 


Töltött csirkemell krumpligratennel  

Hozzávalók (4 személyre): 4 fél csirkemell, 1 teáskanál só, ½ - ½ teáskanál bors, pirospaprika és csilipor, ½ mokkáskanál őrölt rozmaring, néhány evőkanál olívaolaj, esetleg bor;
a töltelékhez: 3 közepes sárgarépa, 5 cikk fokhagyma, 20 dkg pikáns paprikás kolbász, 2 evőkanál mascarpone, bors, petrezselyemzöld, olaj, só;
a körethez: kb. 15 közepes méretű főtt krumpli, 3 cikk fokhagyma, 5 tojás, 30 dkg tejföl, só, bors, petrezselyemzöld, olaj, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A fél csirkemelleket lapjában bevágjuk úgy, hogy könyvszerűen kinyithassuk, megszórjuk a fűszerkeverékkel és félretesszük. A sárgarépát finomra reszeljük, megdinszteljük kevés olajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kihűlni. Elkeverjük az összevágott-szétnyomott kolbásszal, a mascarponéval, illetve egy kisebb tojássárgájával, amit a köretnek való tojásoktól veszünk el, és enyhén megsózzuk. A csirkemelldarabokat megtöltük az egyenlően elosztott masszával, megtűzzük fogpiszkálóval, és kevés forró olajon körbepirítjuk. Kevés víz vagy bor aláöntésével, gyakran megforgatva, fedő alatt készre pároljuk. A körethez karikára vágjuk a meghámozott krumplit. A tojást felverjük, elkeverjük a tejföllel, az aprított petrezselyemzölddel meg a zúzott fokhagymával, illetve sóval és borssal ízesítjük. Hőálló edényt jól kikenünk olajjal, illetve vastagon megszórunk morzsával, és belehelyezünk egy réteg krumplikarikát. Megszórjuk kevés sóval és borssal, meglocsoljuk tojásos keverékkel, majd addig ismételjük a rétegezést, amíg a krumpli el nem fogy. A maradék tojásos masszát a tetejére öntjük. 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. A töltött hússal és uborkasalátával kínáljuk.

Megjegyzés: Krumpli helyett a köretet elkészíthetjük zellergumóval is vagy édesburgonyával. Így kevésbé hizlaló. 


KAL - 2019.

Nincsenek megjegyzések: