2018. október 25., csütörtök

Köményes zellerkrémleves


Lassan eljön az ideje az ilyen melengető leveseknek. Hogy ez milyen finom volt! A kömény annyira különlegessé is tette az ízét, hogy csak na! 


Köményes zellerkrémleves 

Hozzávalók (4-5 személyre): 10 dkg sárgarépa, 60 dkg zellergumó, 30 dkg krumpli, 2 közepes vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 teáskanál köménymag, 5 evőkanál olaj, só, esetleg citromlé.

Elkészítése: A felforrósított olajra dobjuk a köménymagot, addig pirítjuk, míg pattogni nem kezd, majd beletesszük a kisebb kockákra vágott sárgarépát és a nagyobbra darabolt zellert meg hagymát. Kavargatva dinszteljük néhány percig, majd felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppencsak ellepi. Megsózzuk, és főzzük kb. 10 percig. Ekkor beletesszük a krumplit is, és addig főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul. Ekkor a levéből leszűrünk valamennyit, a zöldségeket botmixerrel vagy blenderben leturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, a leszűrt levet és annyi további vízzel hígítjuk, amennyire sűrűre szeretnénk a levest. Ízlés szerint utánasózunk, ha szeretnénk, kevés citromlével is ízesíthetjük, majd jól kiforraljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha a levest nem kínáljuk azonnal, készíthetjük kissé hígabbra is, mert a hűlés során még sűrűsödik. Kenyérkockák helyett pirított kolbászkarikákkal is kínálhatjuk, de ha tartalmas főétel következik utána, fölösleges.

KAL - 2019.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Edit! Ez a leves nagyon finom :-) a recept szuper.

sedith írta...

Kedves CS.A., nagyon örülök, hogy tetszik! El is készítetted? :)

Related Posts with Thumbnails

2018. október 25., csütörtök

Köményes zellerkrémleves


Lassan eljön az ideje az ilyen melengető leveseknek. Hogy ez milyen finom volt! A kömény annyira különlegessé is tette az ízét, hogy csak na! 


Köményes zellerkrémleves 

Hozzávalók (4-5 személyre): 10 dkg sárgarépa, 60 dkg zellergumó, 30 dkg krumpli, 2 közepes vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 teáskanál köménymag, 5 evőkanál olaj, só, esetleg citromlé.

Elkészítése: A felforrósított olajra dobjuk a köménymagot, addig pirítjuk, míg pattogni nem kezd, majd beletesszük a kisebb kockákra vágott sárgarépát és a nagyobbra darabolt zellert meg hagymát. Kavargatva dinszteljük néhány percig, majd felöntjük annyi forró vízzel, amennyi éppencsak ellepi. Megsózzuk, és főzzük kb. 10 percig. Ekkor beletesszük a krumplit is, és addig főzzük tovább, amíg minden meg nem puhul. Ekkor a levéből leszűrünk valamennyit, a zöldségeket botmixerrel vagy blenderben leturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt, a leszűrt levet és annyi további vízzel hígítjuk, amennyire sűrűre szeretnénk a levest. Ízlés szerint utánasózunk, ha szeretnénk, kevés citromlével is ízesíthetjük, majd jól kiforraljuk. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha a levest nem kínáljuk azonnal, készíthetjük kissé hígabbra is, mert a hűlés során még sűrűsödik. Kenyérkockák helyett pirított kolbászkarikákkal is kínálhatjuk, de ha tartalmas főétel következik utána, fölösleges.

KAL - 2019.

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Edit! Ez a leves nagyon finom :-) a recept szuper.

sedith írta...

Kedves CS.A., nagyon örülök, hogy tetszik! El is készítetted? :)