2018. december 2., vasárnap

Meggyes-kakaós szelet


Finom sütemény advent elős vasárnapjára...


Meggyes-kakaós szelet

Hozzávalók a piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 6 evőkanál olaj, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaópor, só;
a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 15 dkg cukor, 5 dl édesítetlen habtejszín, 25 dkg magozott meggy (befőttből vagy fagyasztott), 15 g zselatinpor, 40 ml víz;
a tetejére: 4 dl meggylé (szörp), 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1-2 evőkanál cukor (ha szükséges).

Elkészítése: A meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk jól lecsepegni. Ha fagyasztott, hagyjuk kiolvadni. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük 3-4 csipet sóval, majd alacsony fokozaton beleforgatjuk a tojássárgáját és a kanalanként adagolt olajat, végül pedig fakanállal a kakaóporral elvegyített lisztet. A masszát háromfelé osztjuk, és sütőpapírral bélelt, kb. 35x28 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Vagy süthetjük a teljes masszát egyben, majd 3 lappá vágjuk. Ha egyben sütjük, több időre van szükség a sütéshez. A krémhez a tejből a pudingporból és a cukorból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, a tejszínt kemény habbá verjük, a meggyet jól kinyomkodjuk, majd késsel kissé összedaraboljuk. A zselatint nagyon kicsi lángon felolvasztjuk, elkeverjük kevés tejszínhabbal, majd a kihűlt pudinghoz keverjük. Végül óvatos mozdulatokkal a többi tejszínhabot és a meggyet is beledolgozzuk. Az elkészült krémet kétfelé osztva a lapok közé töltjük, majd hidegbe tesszük dermedni. Végül a felfogott meggyléből (ha nem elég, kiegészítjük szörppel, hogy 4 dl legyen) és a pudingporból, illetve ha szükséges, a cukorral együtt pudingot főzünk, és rásimítjuk a sütemény tetejére. Hagyjuk ezt is megdermedni, majd szeletelve kínáljuk.


ÉÍ - 2018/TÉL


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2018. december 2., vasárnap

Meggyes-kakaós szelet


Finom sütemény advent elős vasárnapjára...


Meggyes-kakaós szelet

Hozzávalók a piskótához: 9 tojás, 9 evőkanál cukor, 6 evőkanál olaj, 6 evőkanál liszt, 3 evőkanál kakaópor, só;
a krémhez: 3,5 dl tej, 1 tasak tejszínízű pudingpor, 15 dkg cukor, 5 dl édesítetlen habtejszín, 25 dkg magozott meggy (befőttből vagy fagyasztott), 15 g zselatinpor, 40 ml víz;
a tetejére: 4 dl meggylé (szörp), 1 tasak tejszínízű pudingpor, 1-2 evőkanál cukor (ha szükséges).

Elkészítése: A meggyet szűrőbe tesszük, és hagyjuk jól lecsepegni. Ha fagyasztott, hagyjuk kiolvadni. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük 3-4 csipet sóval, majd alacsony fokozaton beleforgatjuk a tojássárgáját és a kanalanként adagolt olajat, végül pedig fakanállal a kakaóporral elvegyített lisztet. A masszát háromfelé osztjuk, és sütőpapírral bélelt, kb. 35x28 cm-es tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Vagy süthetjük a teljes masszát egyben, majd 3 lappá vágjuk. Ha egyben sütjük, több időre van szükség a sütéshez. A krémhez a tejből a pudingporból és a cukorból pudingot főzünk, majd hagyjuk kihűlni. A zselatinport beáztatjuk a hideg vízbe, a tejszínt kemény habbá verjük, a meggyet jól kinyomkodjuk, majd késsel kissé összedaraboljuk. A zselatint nagyon kicsi lángon felolvasztjuk, elkeverjük kevés tejszínhabbal, majd a kihűlt pudinghoz keverjük. Végül óvatos mozdulatokkal a többi tejszínhabot és a meggyet is beledolgozzuk. Az elkészült krémet kétfelé osztva a lapok közé töltjük, majd hidegbe tesszük dermedni. Végül a felfogott meggyléből (ha nem elég, kiegészítjük szörppel, hogy 4 dl legyen) és a pudingporból, illetve ha szükséges, a cukorral együtt pudingot főzünk, és rásimítjuk a sütemény tetejére. Hagyjuk ezt is megdermedni, majd szeletelve kínáljuk.


ÉÍ - 2018/TÉL


Nincsenek megjegyzések: