Még van egy hasonló süti a blogomon, de ez most nem ostyalapos, és egy kicsit egyszerűbb megcsinálni.
Csodálatos
Hozzávalók a
barna piskótához: 4 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál víz, 4 evőkanál olaj, 8
evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 csapott teáskanál sütőpor, só;
a fehér laphoz: 6
tojásfehérje, 1-1 bögre cukor, magozott meggy, pörkölt vagdalt dió és liszt;
a krémhez: 6
tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 25 dkg vaj vagy
margarin;
a tetejére: 5
evőkanál porcukor, 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál
forró víz.
Elkészítése: A
barna piskótához a tohásfehérjét keményre verjük a felváltva adagolt vízzel és
cukorral, hozzáadjuk a tojássárgáját meg az olajat, végül pedig beleforgatjuk a
kakaóval és a sütőporral összeszitált lisztet. Sütőpapírral bélelt kb. 25x32
cm-es tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük (tűpróba). A
fehér laphoz keményre verjük a tojásfehérjét a cukorral, majd rendre
beleforgatjuk a lisztet, a meggyet és a vagdalt diót. A masszát ugyanabban a
tepsiben sütjük meg, amiben a barna piskótát, hogy a méretük egyezzen. A
krémhez a tojássárgáját simára kavarjuk a cukorral meg a liszttel, felengedjük
a tejjel, majd állandóan kavargatva sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt,
összevegyítjük a habosra kavart vajjal, és jól kidolgozzuk. A barna piskótára
kenjük a krém felét, ráhelyezzük a meggyes-diós lapot, és rákenjük a krém másik
felét. A kakaómáz hozzávalóit simára kavarjuk, ráöntjük a süteményre és szépen
elsimítjuk. Hidegbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
ÉÍ - 2018/TÉL
2 megjegyzés:
Ez tényleg csodálatos. Ez a krém esetleg más süteménybe vagy tortába is használható?
Köszönöm, Éva, természetesen, más süteményhez is használható, de mivel sok tojás kell bele, érdemes úgy kigondolni a dolgokat, hogy a piskótához-laphoz csak a tojásfehérje kelljen. :) Például a kakaós piskótákhoz nem muszáj a sárgája is.
Megjegyzés küldése