Indulásunk előtti napon visszavittem nekik a tányért, kifizettem az ott-tatrózkodásunkat, és megkértem házigazdánk feleségét, adja meg a receptet. Sajnálattal közölte, hogy ő nem tudja, de majd megkéri az anyósát, mondja el. Így este megint kopogtak, sejtettem most már, hogy a recept érkezik, azt viszont álmomban sem hittem volna, hogy a recept egy másik, még nagyobb tál fánk kíséretében érkezik. Sőt, még egy liszteszacskót is hozott a fiatalasszony, megmutatta, hogy ők milyen lisztből szokták készíteni. Az olyan self-raising liszt volt, mármint, amiben már eleve benne van a növesztőszer. 1 euróért fél kilóját (jó drága volt :P) vettem is 4 zacskónyit, és hazahoztam. Azóta 2 fogyott el, de itt a farsang, és hamarosan elfogy a harmadik is. De kipróbáltam más lisztből is, szimplán, sütőporral, és azzal is tökéletesen működik. Mindenesetre, ennél egyszerűbb és olcsóbb fánkreceptet aligha lehet találni. És a vizet nem kell tejre vagy más tejtermékre cserélni, így lesz olyan jó ropogós a külseje. Elnézést a hosszú bevezetőért, de számomra nagyon kellemes élmény és emlék, ezért szerettem volna másokkal is megosztani.
Albán tízperces fánk
Hozzávalók: 50
dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, ½ mokkáskanál só, 1 tojás, kb. 4,5 dl víz;
továbbá: bő olaj
a sütéshez, méz, esetleg fahéj a tálaláshoz.
Elkészítése: A
liszthez adjuk a sót meg a sütőport, majd elkeverjük a felvert tojással és a
kicsinként adagolt vízzel. Addig dolgozzuk bele a vizet, amíg lágyabb, enyhén
szottyanós (mint a nokedlitészta) tésztát nem kapunk. Ekkor olajba mártott
teáskanállal kis adagokat szaggatunk ki belőle, és forró, bő olajban mindkét oldalán aranysárgára sütjük. Igazából megfordulnak maguktól. :) Miután megsültek, konyhai paprítörlőre szedjük, hogy a
fölösleges olajat felitassuk. Mézzel vagy fahéjas mézzel meglocsolva kínáljuk.
Megjegyzés:
Igazából csak frissen jó, másnap már nem annyira, úgyhogy, ha túl soknak
ítéljük az adagot, inkább tegyük félre a tésztát a hűtőbe, vagy csak fél adagot
keverjünk be. Fél adaghoz a tojást felverjük, és nagyjából felét tesszük hozzá.
ÉÍ - TÉL/2019
3 megjegyzés:
Köszönöm!
Biztos nagyon finom volt, látszik rajtuk hogy könnyedek, ropogósra sültek, szép fényesek 😀
Jó volt olvasni az úti beszámolódat. Mi is jártunk már hasonlóképpen Horvátországban, mármint hogy a házigazdák finomságokkal leptek meg minket 😀
Nagyon szívesen, kedves Márta! Fontos hogy kiskanállal szaggassuk a fánkokat, és kis adagokban, mert ha nagyobbakat készítünk, nem biztos, hogy átsülnek rendesen. Úgy gondoltam, ezt azért kihangsúlyozom. :)
Katalin, örülök, ez csak egy kis szösszenet volt. Több és hosszabb úti beszámolót itt olvashatsz, bár azért eléggé hiányos az a blog, nem igazán van időm pótolni: https://utazunknyaralunk.blogspot.com/
Megjegyzés küldése