2009. február 12., csütörtök

Gyerekkori ízek 1. - Tejfölös rántotta


Több étel jutott eszembe a gyermekkoromból, le is írom majd az összeset, de mégis van egy, amely kiemelkedő helyet foglal el emlékeimben. Ez a tejfölös rántotta. Tulajdonképpen nem egy hagyományos értelemben vett rántotta, de Mama így hívta és így maradt rá. Mostanában is készítem, eddig mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.
Kisiskolás koromban szinte minden reggel ezt ettem, mielőtt iskolába indultam volna, és megunhatatlan volt. Szinte mindig Mama készítette, neki valahogy jobban sikerült, és egy csésze habos tejjel mellé isteni volt. A habos tej a hajnalban fejt és frissen forralt tej volt, amit Mama úgy hűtött iható hőmérsékletűre, hogy egyik csészéből a másikba töltögette és így mindig keletkezett a tetején vagy kétujjnyi hab. Hmm, mintha most lett volna.

A rántottához nem kell más, mint tejföl és tojás, no meg egy pici só. Általában 1-1,5 dl tejfölt és 1 tojást lehet számítani fejenként. A tejfölt egy lábosba öntjük, beleütjük a tojást, elkavarjuk, picit sózzuk és állandóan kavargatva, felforraljuk. 1-2 perc fővés után, amikor már kissé besűrűsödött, már kész is van.

KAL - 2013.



Lehetne mártogatni, de nekem mindig úgy csinálták, hogy beleaprították a kenyeret és összekavarták. Mai napig így szeretem, így adom a gyerekeimnek is.


Változatosságképpen, néha, amikor maradt puliszka előző napról, akkor a hideg puliszkát darabolta fel Mama és azt kavarta bele a rántottába.

4 megjegyzés:

duende írta...

Ez nagyon finom, krémes lehet! Legközelebb így csinálom én is majd a rántottát!

sedith írta...

Valóban krémes, de előfordulhat, hogy majd "darabkák" is keletkeznek benne. De az nem oszt, nem szoroz. Mindenesetre, annyi a javaslatom, hoyg ne tegyél bele semmi mást a són kívül (legalábbis elsőre), mert teljesen más lesz az íze. Én már próbáltam delikáttal, borssal, pirospaprikával, szerecsendióval, petrezselyemzölddel, fokhagymával, de nem. Simán jó csak. Szerintem.

Emmi, Marci, Kati írta...

Jé, még soha nem ettem ilyet. El sem tudom képzelni, milyen íze lehet. :o Savanykás?

sedith írta...

Igen, KAti, kicsit savanykás, a tejföl savanyúságától függően. A só viszont jól ellensúlyozza, nagyon finom lesz. Aztán meg, mint ahogyan Duende is írta, jó krémes! Szerintem Emmi nagyon szeretné!:)

2009. február 12., csütörtök

Gyerekkori ízek 1. - Tejfölös rántotta

Bejegyezte: sedith dátum: 12:20

Több étel jutott eszembe a gyermekkoromból, le is írom majd az összeset, de mégis van egy, amely kiemelkedő helyet foglal el emlékeimben. Ez a tejfölös rántotta. Tulajdonképpen nem egy hagyományos értelemben vett rántotta, de Mama így hívta és így maradt rá. Mostanában is készítem, eddig mindenkinek ízlett, aki megkóstolta.
Kisiskolás koromban szinte minden reggel ezt ettem, mielőtt iskolába indultam volna, és megunhatatlan volt. Szinte mindig Mama készítette, neki valahogy jobban sikerült, és egy csésze habos tejjel mellé isteni volt. A habos tej a hajnalban fejt és frissen forralt tej volt, amit Mama úgy hűtött iható hőmérsékletűre, hogy egyik csészéből a másikba töltögette és így mindig keletkezett a tetején vagy kétujjnyi hab. Hmm, mintha most lett volna.

A rántottához nem kell más, mint tejföl és tojás, no meg egy pici só. Általában 1-1,5 dl tejfölt és 1 tojást lehet számítani fejenként. A tejfölt egy lábosba öntjük, beleütjük a tojást, elkavarjuk, picit sózzuk és állandóan kavargatva, felforraljuk. 1-2 perc fővés után, amikor már kissé besűrűsödött, már kész is van.

KAL - 2013.



Lehetne mártogatni, de nekem mindig úgy csinálták, hogy beleaprították a kenyeret és összekavarták. Mai napig így szeretem, így adom a gyerekeimnek is.


Változatosságképpen, néha, amikor maradt puliszka előző napról, akkor a hideg puliszkát darabolta fel Mama és azt kavarta bele a rántottába.

4 megjegyzés on "Gyerekkori ízek 1. - Tejfölös rántotta"

duende on 2009. február 12. 18:17 írta...

Ez nagyon finom, krémes lehet! Legközelebb így csinálom én is majd a rántottát!

sedith on 2009. február 13. 8:00 írta...

Valóban krémes, de előfordulhat, hogy majd "darabkák" is keletkeznek benne. De az nem oszt, nem szoroz. Mindenesetre, annyi a javaslatom, hoyg ne tegyél bele semmi mást a són kívül (legalábbis elsőre), mert teljesen más lesz az íze. Én már próbáltam delikáttal, borssal, pirospaprikával, szerecsendióval, petrezselyemzölddel, fokhagymával, de nem. Simán jó csak. Szerintem.

Emmi, Marci, Kati on 2009. február 16. 23:47 írta...

Jé, még soha nem ettem ilyet. El sem tudom képzelni, milyen íze lehet. :o Savanykás?

sedith on 2009. február 17. 10:12 írta...

Igen, KAti, kicsit savanykás, a tejföl savanyúságától függően. A só viszont jól ellensúlyozza, nagyon finom lesz. Aztán meg, mint ahogyan Duende is írta, jó krémes! Szerintem Emmi nagyon szeretné!:)

Related Posts with Thumbnails