2009. február 17., kedd
Friss, fehér és … isteni
Bár időrendi sorrendben nem ez következik, de annyira friss (az élmény és a végeredmény is), hogy nem tudom csak napokkal későbbre hagyni.
Megtört a jég. A múltkori vekniket Férjecském nem kóstolhatta meg azon egyszerű oknál fogva, hogy nem maradt belőlük, mire hazaérkezett. (Közben evett zsemlét, de az nem olyan lett, mint a veknik, de erről majd később írok.) Mára viszont megint nagy tervem volt: kenyeret akartam sütni. “Elővettem” Limara jól bevált fehérkenyér receptjét és szinte 100%-ban követve az adagokat és utasításait, megszületett életem első igazi kenyere. (Talán több volt az öregtésztám, mint amennyit L. írt, ezért nem kellett bele csak kb. 2,3 dl víz, és nem kellett 50-55 percig sütnöm, elég volt csak kb. 40 perc, mert nem jénaiban sütöttem, jól lefedve, hanem csak egy tepsit borítva egy másik tepsire.)
A történetnek azonban még nincs vége. Kíváncsi voltam Férjecském reakciójára. De hogy kissé megtévesszem, cselhez folyamodtam. Megbeszéltem a kenyeres üzletben a csajjal, hogy felszeleteli nekem, sőt, egy zacskót is adott. István megkóstolta, majd egy újabb szeletet csak úgy magában elmajszolt. Jessz! De hamar kiderült a turpisság, mert nem tudtam nem furcsán mosolyogni. Csak annyit vetett ellene bizonytalanul, hogy az elfogyasztott gáz, meg a többi hozzávalóval töbe kerül, mint az üzleti kenyér, bár én abszolút nem hiszem. Mindenesetre, egyszer majd kiszámolom. Ez a kenyér kb. 1 kilós lett, 92 dekát mértem, amikor 3-4 szeletet megettünk a végekről. És szerintem nem került 2,80-ba, mint az ugyanekkora az üzletben.
2009. február 17., kedd
Friss, fehér és … isteni
Bár időrendi sorrendben nem ez következik, de annyira friss (az élmény és a végeredmény is), hogy nem tudom csak napokkal későbbre hagyni.
Megtört a jég. A múltkori vekniket Férjecském nem kóstolhatta meg azon egyszerű oknál fogva, hogy nem maradt belőlük, mire hazaérkezett. (Közben evett zsemlét, de az nem olyan lett, mint a veknik, de erről majd később írok.) Mára viszont megint nagy tervem volt: kenyeret akartam sütni. “Elővettem” Limara jól bevált fehérkenyér receptjét és szinte 100%-ban követve az adagokat és utasításait, megszületett életem első igazi kenyere. (Talán több volt az öregtésztám, mint amennyit L. írt, ezért nem kellett bele csak kb. 2,3 dl víz, és nem kellett 50-55 percig sütnöm, elég volt csak kb. 40 perc, mert nem jénaiban sütöttem, jól lefedve, hanem csak egy tepsit borítva egy másik tepsire.)
A történetnek azonban még nincs vége. Kíváncsi voltam Férjecském reakciójára. De hogy kissé megtévesszem, cselhez folyamodtam. Megbeszéltem a kenyeres üzletben a csajjal, hogy felszeleteli nekem, sőt, egy zacskót is adott. István megkóstolta, majd egy újabb szeletet csak úgy magában elmajszolt. Jessz! De hamar kiderült a turpisság, mert nem tudtam nem furcsán mosolyogni. Csak annyit vetett ellene bizonytalanul, hogy az elfogyasztott gáz, meg a többi hozzávalóval töbe kerül, mint az üzleti kenyér, bár én abszolút nem hiszem. Mindenesetre, egyszer majd kiszámolom. Ez a kenyér kb. 1 kilós lett, 92 dekát mértem, amikor 3-4 szeletet megettünk a végekről. És szerintem nem került 2,80-ba, mint az ugyanekkora az üzletben.
6 megjegyzés:
- JD írta...
-
:) Szép!
Az a baj, hogy mi nem nagyon eszünk mostanában kenyeret, ezért sütögetek ilyen negyed, fél kilós kenyereket. Nem sokára zsemlét vagy kiflit szeretnék! - 2009. február 17. 20:24
- szazala írta...
-
Valóban nagyon finom ez a fajta kenyér(kb 2 hónapja így sütöm),de Limara legújabb kreációja szerintem übereli ezt!!!A kelesztett öregtésztás.Kb 1 órája sült meg,de már 4x kóstoltam,nem tudok betelni vele!Friss házilag készült májkrémmel,minimum plusz 2 kg újonnan felszedett súlyfelesleg:(
- 2009. február 17. 21:45
- duende írta...
-
Nahát, végre előkerültél! :)
Gyönyörű a kenyérkéd!!! :))
Nagyon ügyes vagy! - 2009. február 17. 22:08
- sedith írta...
-
JD, fél adagot sütni? Vagy megsütni a teljes adagot és lefagyasztani? Olyan lesz, miután kiolvad, mintha akkor sütötted volna!:)
Szazala, olvastam az újjáélesztett öregtésztás receptet, de úgy gondoltam, először az alappal kezdem, majd egyszer kipróbálom azt is. Elhiszem, hyog nagyon finom lett, a frissen sült kenyérnél nem sok dolog finomabb!
Duende, igen, itt vagyok. Talán hiányoztam? ;)Időm se volt igazán, de a hangulatom se volt éppen blogoló kedvében...
Puszi - 2009. február 18. 9:09
- duende írta...
-
Igen, hiányoztál!
Bajság van? - 2009. február 18. 9:32
- Virág írta...
-
ÁÁÁÁÁáááááááááhhhh, Pasik!!!!!!
:-S
Hogy csinálod, hogy ez nem tömör? - 2009. február 20. 13:57
6 megjegyzés:
:) Szép!
Az a baj, hogy mi nem nagyon eszünk mostanában kenyeret, ezért sütögetek ilyen negyed, fél kilós kenyereket. Nem sokára zsemlét vagy kiflit szeretnék!
Valóban nagyon finom ez a fajta kenyér(kb 2 hónapja így sütöm),de Limara legújabb kreációja szerintem übereli ezt!!!A kelesztett öregtésztás.Kb 1 órája sült meg,de már 4x kóstoltam,nem tudok betelni vele!Friss házilag készült májkrémmel,minimum plusz 2 kg újonnan felszedett súlyfelesleg:(
Nahát, végre előkerültél! :)
Gyönyörű a kenyérkéd!!! :))
Nagyon ügyes vagy!
JD, fél adagot sütni? Vagy megsütni a teljes adagot és lefagyasztani? Olyan lesz, miután kiolvad, mintha akkor sütötted volna!:)
Szazala, olvastam az újjáélesztett öregtésztás receptet, de úgy gondoltam, először az alappal kezdem, majd egyszer kipróbálom azt is. Elhiszem, hyog nagyon finom lett, a frissen sült kenyérnél nem sok dolog finomabb!
Duende, igen, itt vagyok. Talán hiányoztam? ;)Időm se volt igazán, de a hangulatom se volt éppen blogoló kedvében...
Puszi
Igen, hiányoztál!
Bajság van?
ÁÁÁÁÁáááááááááhhhh, Pasik!!!!!!
:-S
Hogy csinálod, hogy ez nem tömör?
Megjegyzés küldése