2009. május 4., hétfő

Zebraságok

Kakaós és rebarbarás kavart



Szombat este 9 körül kopognak az ajtón. Nyitok. Egy tányér nyomul befelé Zita kíséretében, aki izgatottan toporog és várja a reakciómat. Meg is lepődtem és a csodálkozás kiült az arcomra: a tányéron valami sütiféle zebrálkodott, de olyan szabályos és szeletpáronként annyira szimmetrikus csíkozásban, hogy rögtön azon kezdtem agyalni, hát ezt vajon hogyan lehet megcsinálni!? Még langyos volt. Beleharaptam és nagyon finomnak találtam. Végül megbeszéltük a „dolgot”, hogy a receptet a neten találta és amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, a kivitelezése pedig gyerekjáték. A receptet konkrétan nem tárgyaltuk meg, dehát végülis valamilyen kavart tészta volt. Még megkóstoltattam Zitával a rebarbarát, amit eddig még sosem látott, egy vaskos szárral megajándékoztam és aztán elbúcsúztunk.



Tegnap reggel gondolkodtam, hogy végül miféle rebarbarás desszertet üssek össze, mert el kellett kezdeni felhasználni az ismét begyűjtött jókora adagot! És már be is ugrott. Zita zebrás sütijét csinálom meg, de nem barna-sárgában, hanem sárga-fehérben. Szerencsére, be is jött az elképzelésem. Annyira nem lett látványos, mint a Zitáé, de azért látszottak a csíkok és az íze is jó lett, bár a recept teljesen más volt. Igaz, következő alkalommal, ha készítem, módosítok rajta: több rebarbarát teszek és ugyanannyi cukrot, mint a sima masszába, hogy a savanykás íze jobban kiütközzön majd. Most úgy írom le, ahogy csináltam.

Rebarbarás zebra-kavart

20 dkg hámozott és feldarabolt rebarbarát (30-at használok ezentúl) enyhén cukros-sós vízben puhára pároltam, majd szitába téve jól lecsepegtettem-kihűtöttem.

A sárga piskótához: 3 házi tojás (a színe miatt fontos), 6 ek. cukor, 3 ek. olaj, 6 ek. liszt, ½ tk. sütőpor. A tojások sárgáját elkevertem 3 ek. cukorral és az olajjal, majd hozzájuk kevertem a fehérjék keményre vert habját. A másik 3 kanál cukrot ebbe a habba tettem bele. Végül óvatosan a masszába kavartam a sütőport és a lisztet is. Félretettem.

A rebarbarás piskótához: Keverőtálba tettem a rebarbarapürét, elkevertem 3 (üzleti) tojás sárgájával, 4 ek. cukorral, 2 cs. vaníliás cukorral és 4 ek. olajjal, majd a 3 kanál cukorral felvert habot is hozzákevertem. Ezután jött a sütőpor és 8 ek. liszt.

Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibéleltem sütőpapírral (az aljára egy kört vágtam ki, az oldalára pedig 2 darab csíkot vágtam, a massza pedig odanyomta őket a forma falához) és elkezdtem beletenni a masszát: 3 ek. rebarbarás massza a forma közepébe, 2 ek. sárga pedig a rebarbarás massza közepébe és ezt így folytattam, amíg mindkettő el nem fogyott. Nekem több lett a rebarbarás keverékem, mint a sárga, ezért tettem a 3:2 arányt, de különben két-két kanállal kell tenni mindegyikből és akkor csíkosabb lesz. Mint a Zitáé.



Végül előmelegített, de nem túl forró sütőben kb. 40 percig sütöttem. Mindenképpen érdemes azért tűpróbát csinálni.



Még melegen vittem én is Zitának a kóstolót, akkor fotóztuk le a két sütit együtt és ekkor kaptam meg az övének a receptjét, ami azért jóval másabb, mint az enyém. De mindkettő nagyon finom volt, az enyém viszont puffosabb, piskótaszerűbb, míg az övé tömörebb.



Kakaós zebra-kavart

Kell hozzá: 5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 125 ml langyos víz, 250 ml olaj, 375 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 2 ek. kakaó.

A tojássárgájákat a porcukorral és a vaníliás cukorral el kell keverni, majd kanalanként hozzáadni a vizet és az olajat. Végül belekavarni a felvert tojásfehérjéket és a sütőporos lisztet. A masszát kettéosztani, felébe pedig belekavarni a 2 ek. kakaót. A tortaformába pedig úgy tenni, hogy 2 ek. ilyen, rá pedig 2 ek. másik massza. Persze, addig folytatva, amíg el nem fogynak.
Kb. 1 órát sütni.

2 megjegyzés:

duende írta...

Tyűűű de gyönyörűek, Edit! Kedvet csináltál hozzá! :)

sedith írta...

Nocsak, Duende, megjelentél!;):) Örülök neked! Rajta, szerintem nem fogsz csalódni! Tudod, épp Rád gondoltam, miközben megírtam a bejegyzést: hogy te mindent édesebban szoktál. De azt hiszem, ezúttal tényleg hagyni kellene a rebarbarát érvényesülni. Márha a rebarbarásat is szándékszol elkészíteni, persze!:)
Puszi

Related Posts with Thumbnails

2009. május 4., hétfő

Zebraságok

Kakaós és rebarbarás kavart



Szombat este 9 körül kopognak az ajtón. Nyitok. Egy tányér nyomul befelé Zita kíséretében, aki izgatottan toporog és várja a reakciómat. Meg is lepődtem és a csodálkozás kiült az arcomra: a tányéron valami sütiféle zebrálkodott, de olyan szabályos és szeletpáronként annyira szimmetrikus csíkozásban, hogy rögtön azon kezdtem agyalni, hát ezt vajon hogyan lehet megcsinálni!? Még langyos volt. Beleharaptam és nagyon finomnak találtam. Végül megbeszéltük a „dolgot”, hogy a receptet a neten találta és amilyen egyszerű, olyan nagyszerű, a kivitelezése pedig gyerekjáték. A receptet konkrétan nem tárgyaltuk meg, dehát végülis valamilyen kavart tészta volt. Még megkóstoltattam Zitával a rebarbarát, amit eddig még sosem látott, egy vaskos szárral megajándékoztam és aztán elbúcsúztunk.



Tegnap reggel gondolkodtam, hogy végül miféle rebarbarás desszertet üssek össze, mert el kellett kezdeni felhasználni az ismét begyűjtött jókora adagot! És már be is ugrott. Zita zebrás sütijét csinálom meg, de nem barna-sárgában, hanem sárga-fehérben. Szerencsére, be is jött az elképzelésem. Annyira nem lett látványos, mint a Zitáé, de azért látszottak a csíkok és az íze is jó lett, bár a recept teljesen más volt. Igaz, következő alkalommal, ha készítem, módosítok rajta: több rebarbarát teszek és ugyanannyi cukrot, mint a sima masszába, hogy a savanykás íze jobban kiütközzön majd. Most úgy írom le, ahogy csináltam.

Rebarbarás zebra-kavart

20 dkg hámozott és feldarabolt rebarbarát (30-at használok ezentúl) enyhén cukros-sós vízben puhára pároltam, majd szitába téve jól lecsepegtettem-kihűtöttem.

A sárga piskótához: 3 házi tojás (a színe miatt fontos), 6 ek. cukor, 3 ek. olaj, 6 ek. liszt, ½ tk. sütőpor. A tojások sárgáját elkevertem 3 ek. cukorral és az olajjal, majd hozzájuk kevertem a fehérjék keményre vert habját. A másik 3 kanál cukrot ebbe a habba tettem bele. Végül óvatosan a masszába kavartam a sütőport és a lisztet is. Félretettem.

A rebarbarás piskótához: Keverőtálba tettem a rebarbarapürét, elkevertem 3 (üzleti) tojás sárgájával, 4 ek. cukorral, 2 cs. vaníliás cukorral és 4 ek. olajjal, majd a 3 kanál cukorral felvert habot is hozzákevertem. Ezután jött a sütőpor és 8 ek. liszt.

Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibéleltem sütőpapírral (az aljára egy kört vágtam ki, az oldalára pedig 2 darab csíkot vágtam, a massza pedig odanyomta őket a forma falához) és elkezdtem beletenni a masszát: 3 ek. rebarbarás massza a forma közepébe, 2 ek. sárga pedig a rebarbarás massza közepébe és ezt így folytattam, amíg mindkettő el nem fogyott. Nekem több lett a rebarbarás keverékem, mint a sárga, ezért tettem a 3:2 arányt, de különben két-két kanállal kell tenni mindegyikből és akkor csíkosabb lesz. Mint a Zitáé.



Végül előmelegített, de nem túl forró sütőben kb. 40 percig sütöttem. Mindenképpen érdemes azért tűpróbát csinálni.



Még melegen vittem én is Zitának a kóstolót, akkor fotóztuk le a két sütit együtt és ekkor kaptam meg az övének a receptjét, ami azért jóval másabb, mint az enyém. De mindkettő nagyon finom volt, az enyém viszont puffosabb, piskótaszerűbb, míg az övé tömörebb.



Kakaós zebra-kavart

Kell hozzá: 5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 125 ml langyos víz, 250 ml olaj, 375 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 2 ek. kakaó.

A tojássárgájákat a porcukorral és a vaníliás cukorral el kell keverni, majd kanalanként hozzáadni a vizet és az olajat. Végül belekavarni a felvert tojásfehérjéket és a sütőporos lisztet. A masszát kettéosztani, felébe pedig belekavarni a 2 ek. kakaót. A tortaformába pedig úgy tenni, hogy 2 ek. ilyen, rá pedig 2 ek. másik massza. Persze, addig folytatva, amíg el nem fogynak.
Kb. 1 órát sütni.

2 megjegyzés:

duende írta...

Tyűűű de gyönyörűek, Edit! Kedvet csináltál hozzá! :)

sedith írta...

Nocsak, Duende, megjelentél!;):) Örülök neked! Rajta, szerintem nem fogsz csalódni! Tudod, épp Rád gondoltam, miközben megírtam a bejegyzést: hogy te mindent édesebban szoktál. De azt hiszem, ezúttal tényleg hagyni kellene a rebarbarát érvényesülni. Márha a rebarbarásat is szándékszol elkészíteni, persze!:)
Puszi