2009. június 12., péntek

Cseresznyés pite (meggyből) a la Duende

Azóta ki akartam próbálni, mióta feltette a blogjára. Csak morfondíroztam és képzelgettem, milyen lehet. Aztán addig-addig sajnáltam beletenni a cseresznyét (irul-pirul, de még sosem sütöttem semmit friss cseresznyéből vagy eperből, mert mindig sajnálom beletenni, inkább megesszük nyersen), amíg szinte tönkrement. Ami menthető volt, be is vágtuk Nagyobbikommal a nap folyamán. Nesze neked, cseresznyés pite!

Aztán jöttek Aniék, és mivel nem siettek, valami édeset akartam összeütni. Hirtelen ismét darázsfészekre gondoltam, de nem volt ötletem, mivel töltsem meg. Ani javasolta, hogy pudinggal csináljuk. Amíg ízlelgettem a gondolatot, egyszercsak beugrott: semmi darázsfészek, amíg megdagasztom és megkel a tészta, lejön valami valahonnan, úgyhogy inkább kipróbálom Duende cseresznyés pitéjét!



Minden van hozzá, csak cseresznye kell! Mielőtt elindultam volna a zöldségeshez, viszont, olyan ihletett voltam, hogy bekukucskáltam a kamrába és - aki keres, talál-alapon - rámmosolygott egy nagy üveg cukrozott meggy. Cseresznye lefújva, úgyis a szerző is több lehetőséget vázolt! Gyorsan, le is szűrtem, Ani főzte a pudingot, én összekavartam a tészta hozzávalóit és már ment is a süti a sütőbe. A tepsit én sütőpapírral béleltem. Még annyit módosítottam az eredeti recepthez képest a cseresznye-meggy-cserén kívül, hogy egy-egy kanállal több cukrot tettem mindenhová. A tetejére végül nem szórtam rá sütés előtt az összes fahéjas cukrot, de aki akarta, még megszórhatta magának, evéskor.



Bevallom, amikor megláttam, hogy milyen kevés a tésztája, azt hittem, hogy kedves bloggertársam tévedett és csak féladagot írt. Hát hogyne, amikor láttam a tepsi fenekét, annyira végony volt a tésztaréteg és több volt a puding, mint a massza? De tanúsíthatom, ennél finomabb gyorssütit (mert hamar megvan, szerintem én nem is sütöttem 30 percig) ritkán találni! Puha, remegős, pontosan olyan, mint amilyennek „reklámozták” és amilyennek el is képzeltem. Mindenkinek ajánlom!

(Fotóként inkább a Duendéjét ajánlom, mert az igazi művészfotó, én csak gyorsan, hevenyészett helyszínen kattintottam, villanyfénynél.)

2009. jún. 13.
Ma is elkészítettem a pitét (sőt, holnapra is rendelt Férjecském!!! egy tepsivel) ésezúttal cseresznyével. Mint nyilvánvaló, édesebb volt, de most már betartottam a receptben szereplő cukormennyiségeket. De csak azokat, mert a többin kénytelen-kelletlen módosítanom kellett. Isteni finom volt, ismét.

EK - 2010/6

2 megjegyzés:

duende írta...

:))

De örülök, hogy ízlett, Edit! :)
és ugye pikk-pakk megvan? Villámgyors kis egyszerű süti.

sedith írta...

Így van, Duende, nagyon örülök, hoyg kipróbáltam. Lesz még ismétlése, majd olyan gyümölcscsel, amilyen éppen a kezem ügyébe akad!

Related Posts with Thumbnails

2009. június 12., péntek

Cseresznyés pite (meggyből) a la Duende

Azóta ki akartam próbálni, mióta feltette a blogjára. Csak morfondíroztam és képzelgettem, milyen lehet. Aztán addig-addig sajnáltam beletenni a cseresznyét (irul-pirul, de még sosem sütöttem semmit friss cseresznyéből vagy eperből, mert mindig sajnálom beletenni, inkább megesszük nyersen), amíg szinte tönkrement. Ami menthető volt, be is vágtuk Nagyobbikommal a nap folyamán. Nesze neked, cseresznyés pite!

Aztán jöttek Aniék, és mivel nem siettek, valami édeset akartam összeütni. Hirtelen ismét darázsfészekre gondoltam, de nem volt ötletem, mivel töltsem meg. Ani javasolta, hogy pudinggal csináljuk. Amíg ízlelgettem a gondolatot, egyszercsak beugrott: semmi darázsfészek, amíg megdagasztom és megkel a tészta, lejön valami valahonnan, úgyhogy inkább kipróbálom Duende cseresznyés pitéjét!



Minden van hozzá, csak cseresznye kell! Mielőtt elindultam volna a zöldségeshez, viszont, olyan ihletett voltam, hogy bekukucskáltam a kamrába és - aki keres, talál-alapon - rámmosolygott egy nagy üveg cukrozott meggy. Cseresznye lefújva, úgyis a szerző is több lehetőséget vázolt! Gyorsan, le is szűrtem, Ani főzte a pudingot, én összekavartam a tészta hozzávalóit és már ment is a süti a sütőbe. A tepsit én sütőpapírral béleltem. Még annyit módosítottam az eredeti recepthez képest a cseresznye-meggy-cserén kívül, hogy egy-egy kanállal több cukrot tettem mindenhová. A tetejére végül nem szórtam rá sütés előtt az összes fahéjas cukrot, de aki akarta, még megszórhatta magának, evéskor.



Bevallom, amikor megláttam, hogy milyen kevés a tésztája, azt hittem, hogy kedves bloggertársam tévedett és csak féladagot írt. Hát hogyne, amikor láttam a tepsi fenekét, annyira végony volt a tésztaréteg és több volt a puding, mint a massza? De tanúsíthatom, ennél finomabb gyorssütit (mert hamar megvan, szerintem én nem is sütöttem 30 percig) ritkán találni! Puha, remegős, pontosan olyan, mint amilyennek „reklámozták” és amilyennek el is képzeltem. Mindenkinek ajánlom!

(Fotóként inkább a Duendéjét ajánlom, mert az igazi művészfotó, én csak gyorsan, hevenyészett helyszínen kattintottam, villanyfénynél.)

2009. jún. 13.
Ma is elkészítettem a pitét (sőt, holnapra is rendelt Férjecském!!! egy tepsivel) ésezúttal cseresznyével. Mint nyilvánvaló, édesebb volt, de most már betartottam a receptben szereplő cukormennyiségeket. De csak azokat, mert a többin kénytelen-kelletlen módosítanom kellett. Isteni finom volt, ismét.

EK - 2010/6

2 megjegyzés:

duende írta...

:))

De örülök, hogy ízlett, Edit! :)
és ugye pikk-pakk megvan? Villámgyors kis egyszerű süti.

sedith írta...

Így van, Duende, nagyon örülök, hoyg kipróbáltam. Lesz még ismétlése, majd olyan gyümölcscsel, amilyen éppen a kezem ügyébe akad!