2012. május 1., kedd

Online Vacsoracsata 2. - Az én menüm

Már az első alkalommal megrendezett Online Vacsoracsata idején megkívántam én is a játékot. Sajnos, csak későn találtam rá, így már nem kapcsolódhattam be, de amikor Autumn meghirdette a második fordulót, az elsők között jelentkeztem. Aztán jöttem Autumn-nál a nehéz, de sokkal fontosabb és boldogságot adóbb pillanatok, és a játék - teljesen érthetően - elmaradt. Majd azon morfondírozott, hogy bezárja a blogját, épp miközben én azon morfondíroztam, hogy kezdődhetne az a bizonyos második forduló. Szerencsére a játék kiírója végül úgy döntött, hogy marad a blog, és végre, rászánta magát a játék folytatására is. A játék leírása, szabályzata, tudnivalók a szavazásról és más dolgok ITT olvashatók.
Nem volt kérdéses, hogy jelentkezem, és tudtam, hogy másokat is fog érdekelni a dolog. Szintén egy izgalmas csapat állt össze, mint első alkalommal, majd még izgatottabban vártuk a heti sorsolásokat, hogy lássuk, ki kivel "kerül össze". Ez már a negyedik hét, és az én nevem erre a hétre került be. Két jelentkező visszalépése miatt ezen és jövő héten a csapatok csupán 4-4 játékosból állnak majd. Csapattársaim:
- Süli Mónika - TEJ- ÉS TOJÁSALLERGIA,
- Mézeskalács - Mézeskalács konyha, és
- Kikocs - Nagycsaládban élni jó.

Bevallom, egyiküket sem ismerem jobban, mint a másikat, ezért szét kellett néznem egy kicsit a blogjaikon. És azt mondhatom, ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna, mint közéjük: mindegyiket közel érzem magamhoz. Nellit, mert én is ugyanarra törekszem, amire ő: hogy megszerettesse lányaival a főzést és sütést, Mézeskalácsot, mert kb. ugyanazon az arany középúton járunk a család és a munka között, és Süli Mónikát, mert - bár családomban nincs törvényszerű szükség rá - én mégis próbálkozom néha olyan receptekkel, amelyekben kiválthatok néhány hagyományos hozzávalót (tojás, tej, cukor), nála pedig lehet ötleteket meríteni.
Kicsit gondban is voltam a mostani menüvel, mert ahogy Mónika blogcímét megláttam, azt hittem, hogy abszolút tej- és tojásmentes fogásokkal kell készülnöm, de ha a blogjából jól értettem, gyerekei az allergiások, és miattuk főz tej és tojás nélkül, ő maga viszont megeheti ezeket az alapanyagokat. Mindenesetre, igyekeztem úgy összeállítani a menüt, hogyha mégsem eheti, mégis nyugodtan jóllakhasson az ételekből.

Előétel: Avokádókrémes falatkák
Főétel: Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával
            Aszalt paradicsomos csirketekercs piros-fehér-zöld rizzsel, tavaszi salátával
Desszert: Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval
               Gyümölcssaláta
Babaétel: Fűszeres rizs csirkével


Mint a fentiekből kiderül, eléggé könnyedre, tavasziasra vettem a "figurát". Mivel Erdélyben élek, talán úgy illett volna, hogy valamilyen hagyományos erdélyi fogással várjam a vendégeimet, de egy, hogy akkor nem igazán tudtam volna újdonságot nyújtani, kettő pedig, hogy a legtöbb hagyományos ételünket már nem készíthetem hagyományos módon, amióta nem ehetek disznóhúst...
Italt nem hoztam, azaz nem kínálom a vendégeket saját készítésű itallal, mert azokban nem vagyok valami jó. Ellenben mindig szokott lenni a háznál jó fickói "forrásvíz" (azaz szilvapálinka:P), fehér-és vörösbor is akad, sőt, a kamrában is van még a tavaly eltett gyümölcsös ivólevekből, esetleg meggyszörppel is megkínálhatom a társaságot. Vagy egy jó erős feketekávéval. Ki-ki kedve, ízlése, felfogása szerint választhat.:)
De most már üljünk lassan asztalhoz, azt hiszem, mindenki megéhezett ... a sok dumától.:)

Avokádókrémes falatkák


A guacamole mintájára készült ez a finom krém, de hagyma és petrezselyemzöld helyett ezúttal fokhagymával és kaporral ízesítettem. Sokmagvas teljes kiőrlésű, vékonyra szeletelt kenyérdarabkákra halmoztam.  De akár meg is piríthattam volna őket... Remélem, mindenkinek ízleni fog.:) Az adag csak abban az esetben elegendő 4 személyre, ha egy többfogásos ebéd vagy vacsora előétele, különben 2-3 személy gond nélkül bevágja.:) Fokhagymából ki-ki ízlés szerint használjon, én nem készítettem túl intenzívre, mégiscsak vendégségben vagyunk!:)

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy érett avokádó, 2 nagy paradicsom vagy 5-6 szem koktélparadicsom, 1-2 cikk fokhagyma, 1/2 csokor kapor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: sokmagvas teljeskiőrlésű kenyér.

Elkészítése: Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát pedig kiskanállal kikaparjuk. Tálba téve villával összetörjük (aki krémesebben szereti, le is turmixolhatja), meglocsoljuk citromlével, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított kaprot. Lazán összeforgatjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan összedolgozzuk. A kenyeret vékonyra szeleteljük, kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk, és egy-egy púpozott teéskanál avokádókrémet halmozunk rájuk. Jó étvágyat!


Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával


Ez a fogás egy régi húskuglóf mintájára készült, de karfiollal egészítettem ki, és nem használtam hozzá császárszalonnát.


Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 60 dkg karfiol, 25-30 dkg reszelt sajt, 5+4 tojás, 2-3 dl tejföl, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, kevés olaj; a salátához: 50 dkg zsenge spenótlevél, 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj; a tálaláshoz: koktélparadicsom, petrezselyemlevél.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, jól megmossuk, forrásban lévő, enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel. Felverünk 4 tojást, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a tejfölt is. Egy kuglófformát kissé kikenünk olajjal, majd belerétegezzük a hozzávalókat. Legalul a hús felét tesszük, ráöntünk kevés tejfölös tojást, majd befedjük karfiolrózsákkal. Felöntjük tejfölös tojással, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Erre aprított petrezselyemzöldet szórunk, óvatosan ráütjük a többi tojást úgy, hogy egészben maradjanak, megsózzuk, majd ismét sajtréteggel fedjük be. Ezután következik a maradék hús meg a maradék karfiol, ráöntjük a megmaradt tojásos tejfölt is, és végül ismét sajttal szórjuk meg. A kuglófformát tepsire helyezzük (így könnyebb dolgozni vele), és forró sütőbe toljuk. 45-50 perc alatt készre sütjük, majd kiborítjuk, és paradicsommal meg petrezselyemzölddel díszítjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a salátát is: a spenótot megmossuk, ha nagyobbak a levelek, összetépkedjük őket, enyhén lesózzuk, és néhány mozdulattal enyhén összegyúrjuk. A retket meg az uborkát felszeleteljük, a hagymát karikára vágjuk, és a spenóthoz adjuk. További sóval, illetve almaecettel és olívaolajjal ízesítjük.


Aszalt paradicsomos csirketekercs színes rizzsel és tavaszi salátával


Hozzávalók 4 személyre a tekercsekhez: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 7 dkg olajban eltett aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 7 dkg lágy vaj, só, bors; a körethez: 25 dkg hosszúszemű rizs, 5 dkg aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj; a salátához: 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet vékonyra szeleteljük, nagyon enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk só és bors keverékével. Az aszalt paradicsomot pici kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, és simára keverjük a vajjal. Sózzuk, és enyhén borsozzuk. A hússzeleteket megkenjük egy-egy teáskanálnyi fűszeres vajjal, majd ujjnyi vastag csíkokra szabdaljuk. A csíkokat feltekerjük (ha túl rövidek, többet is összeilleszthetünk, összetűzhetünk egy tekercsbe), és hústűvel vagy bambusznyárssal rögzítjük. Minden nyársra 3-4 tekercset fűzünk. A nyársakat hőálló tálba fektetjük, aláöntünk kb. féldeci vizet (de lehet fehérbort is), lefedjük, és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk-sütjük. Addig elkészül a rizs és a saláta is. A rizst 2-3 evőkanálon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb. 6 dl vízzel, és megsózzuk. Nagy lángon felforraljuk, majd a lángot lehúzzuk, az edényt pedig lefedjük, és úgy hagyjuk főni, duzzadni. Amikor a folyadékot már majdnem mind beitta, hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint utánasózunk és borssal ízesítjük, majd - láng nélkül - lefedve hagyjuk tovább "pöfögni". A salátát ugyanúgy csináljuk, mint az előző fogásnál azzal a különbséggel, hogy spenót nélkül készítjük.



Fűszeres rizs csirkével (babaétel)


A babaételt ugyanazokból az alapanyagokból készítettem, mint a főfogás második ételét, a kb. 8 hónap fölötti babáknak nyugodtan lehet adni. Sőt, paradicsom nélkül hamarabb is, bár tekintve azt, hogy az aszalt paradicsom nem annyira savas, mint friss társa, és a magvai sincsenek benne, akár 6-7 hónaptól is lehetne addni attól függően, hogy mikor kezdtük a hozzátáplálást. Ezenkívül fokhagymát főztem bele, és petrezselyemzölddel ízesítettem. Az én kislányaim nagyon szerették a fokhagyma és a hagyma ízét már babakoruktól, illetve igyekeztem, hogy a friss zöld fűszerekkel is megismerkedjenek. Sót csak egyéves koruk után használtam az ételekhez, hogy megismerjék az alapanyagok eredeti ízét. Étel után pedig legjobb számukra a tiszta (tisztított) víz, ennek hiányában pedig a felforralt, lehűtött csapvíz. Fontos, hogy ne gyümölcslével, teával vagy neadjisten más folyadékkal (gondolok a különféle üdítőkre) kínáljuk, hogy idejében megszokják: szomjúság ellen vizet iszunk. A lányaim szabályosan felfortyannak, ha pl. vendégségben vizet kérnek, és üdítővel akarják kínálni őket.:D

Hozzávalók: 5 dkg rizs, 5 dkg csirkemell, 2 dl víz, 2 dkg aszalt paradicsom, néhány petrezselyemlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A rizst a vízzel főni tesszük, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet meg a fokhagymát, és együtt főzzük. Amikor a levét majdnem mind beitta, hozzáadjuk a nagyon pici darabokra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, lefedjük, és együtt hagyjuk megduzzadni. Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverjük az olajat is. Nagyobbacska babáknak így lehet adni, kisebbeknek pedig le lehet turmixolni. A baba korától és étvágyától függően ez az adag 1-2 étkezésre elegendő.

Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval


Tömény ízek, tömény élvezet. Nem lehet sokat enni belőle, de tökéletes megkoronázása egy könnyű ebédnek. Kicsit hasonlít Szepy gesztenyegolyó-tortájára, de inkább csak a golyókban, a habja teljesen más.

Hozzávalók 6 személyre a habhoz: 40 dkg édesített gesztenyepüré, 20 dkg fehér csokoládé, 4 dl habtejszín, 1 habfixáló, 2 klementin vagy 1 narancs leve, rumkivonat; a golyókhoz: 10 dkg gesztenyepüré, 2 dkg lágy vaj, rumkivonat, 6 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj; a díszítéshez: klementinszeletek, esetleg citromfű.

Elkészítése: Először a golyókat készítjük el. A csokoládét meg az olajat gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, simára kavarjuk, és hagyjuk kissé hűlni. A gesztenyepürét villával összetörjük, majd hozzáadjuk a rumkivonatot meg a vajat, és jól összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd két fogpiszkáló segítségével megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban. Rácsra vagy alufóliára helyezzük, és a hűtőben hagyjuk kihűlni, megdermedni.
A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd habverővel hozzákeverjük a klementinek levét. 2 dl tejszínt félkeményre verünk, a másik 2 dl-t pedig a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyét villával összetörjük, hozzáadjuk a rumkivonatot, majd rendre belekeverjük a fehércsokoládét meg a félkemény tejszínt. Alaposan összedolgozzuk, végül pedig összevegyítjük a kemény habbá vert tejszínnel. Hűtőben hagyjuk egy keveset dermedni, majd csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és szétosztjuk a kelyhekben, tálkákban. Mindegyik adag tetejére egy-egy gesztenyegolyót és egy-egy klementinszeletet helyezünk. Ha van, citromfűvel is díszíthetjük.


Gyümölcssaláta


Nagyon egyszerű gyümölcssaláta azokból az alapanyagokból, amiket ilyentájt kapni lehet. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű szerintem.:)

Hozzávalók személyenként: 1 kivi, 1 kisebb banán, 4-5 szem eper.

Elkészítése: A kivit és a banánt meghámozzuk, az epret alaposan megmossuk. A banánt karikára vágjuk, a másik két gyümölcsöt tetszés szerint daraboljuk. Tálba téve összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.

Remélem, sikerült mindenki kedvére valót készítenem, és senki sem fog üres hassal távozni. :) Én is várom már csapattársaim "meghívását".:)

Akinek tetszettek a receptjeim, nem bánom, ha rám szavaz (a szavazatokat ENNÉL A BEJEGYZÉSNÉL kell leadni pénteken éjfélig), de arra szeretnék kérni mindenkit, hogy mielőtt a voksát leadja, a fair play jegyében várja meg, míg az összes játékos megteszi ajánlatát, és csak utána szavazzon. Így korrekt ez mindenkivel szemben, és továbbra se felejtsük el, hogy ez egy JÁTÉK!!!!:)

És, mintegy ráadásként, ez a poszt a 800. bejegyzésem.:)

8 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Kedves Sedith!
Részemről dugig ettem magam, fantasztikusan finom volt a vacsora!:) Köszönöm!:)

sedith írta...

Mézeskalács, nagyon köszönöm, kedves vagy!:) Szerintem nálad sem lesz másként!:)

Éva írta...

Valóban csak végig nézni is elég gyönyörűség. Nagyon bőséges és finom a vacsorád!

Süli Mónika írta...

Jól gondoltad, én bármit ehetek.
Így mindent megkóstolhatok nálad. :)
Jól is laktam! :)

Hamarosan én is elkészülök.

trollanyu írta...

Fantasztikus menüt készítettél, szerintem senki nem bírna felállni az asztaltól:)

gionetta írta...

Hát ez nagyon finom. De nálam a karfiol elvitte a pálmát. Mentem is a receptet, mert a karfiol nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet.

sedith írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Mónika, örülök akkor, bár valóban lehet tej- és tojásmentes dolgokat is szép számmal összehozni. :)

Gionetta, ha ennyire ízlik nektek a karfiol, talán tudnék még egy remek fogást ajánlani, az nálunk is nagyon bejött: Töltött karfiolfej. http://edithreceptjei.blogspot.com/2011/08/toltott-karfiol.html

Kati írta...

Ezt nevezem menünek:) Minden finom lehet, de én most egy kis gyümölcssalátát kérnék:)

2012. május 1., kedd

Online Vacsoracsata 2. - Az én menüm

Bejegyezte: sedith dátum: 15:55
Már az első alkalommal megrendezett Online Vacsoracsata idején megkívántam én is a játékot. Sajnos, csak későn találtam rá, így már nem kapcsolódhattam be, de amikor Autumn meghirdette a második fordulót, az elsők között jelentkeztem. Aztán jöttem Autumn-nál a nehéz, de sokkal fontosabb és boldogságot adóbb pillanatok, és a játék - teljesen érthetően - elmaradt. Majd azon morfondírozott, hogy bezárja a blogját, épp miközben én azon morfondíroztam, hogy kezdődhetne az a bizonyos második forduló. Szerencsére a játék kiírója végül úgy döntött, hogy marad a blog, és végre, rászánta magát a játék folytatására is. A játék leírása, szabályzata, tudnivalók a szavazásról és más dolgok ITT olvashatók.
Nem volt kérdéses, hogy jelentkezem, és tudtam, hogy másokat is fog érdekelni a dolog. Szintén egy izgalmas csapat állt össze, mint első alkalommal, majd még izgatottabban vártuk a heti sorsolásokat, hogy lássuk, ki kivel "kerül össze". Ez már a negyedik hét, és az én nevem erre a hétre került be. Két jelentkező visszalépése miatt ezen és jövő héten a csapatok csupán 4-4 játékosból állnak majd. Csapattársaim:
- Süli Mónika - TEJ- ÉS TOJÁSALLERGIA,
- Mézeskalács - Mézeskalács konyha, és
- Kikocs - Nagycsaládban élni jó.

Bevallom, egyiküket sem ismerem jobban, mint a másikat, ezért szét kellett néznem egy kicsit a blogjaikon. És azt mondhatom, ennél jobb helyre nem is kerülhettem volna, mint közéjük: mindegyiket közel érzem magamhoz. Nellit, mert én is ugyanarra törekszem, amire ő: hogy megszerettesse lányaival a főzést és sütést, Mézeskalácsot, mert kb. ugyanazon az arany középúton járunk a család és a munka között, és Süli Mónikát, mert - bár családomban nincs törvényszerű szükség rá - én mégis próbálkozom néha olyan receptekkel, amelyekben kiválthatok néhány hagyományos hozzávalót (tojás, tej, cukor), nála pedig lehet ötleteket meríteni.
Kicsit gondban is voltam a mostani menüvel, mert ahogy Mónika blogcímét megláttam, azt hittem, hogy abszolút tej- és tojásmentes fogásokkal kell készülnöm, de ha a blogjából jól értettem, gyerekei az allergiások, és miattuk főz tej és tojás nélkül, ő maga viszont megeheti ezeket az alapanyagokat. Mindenesetre, igyekeztem úgy összeállítani a menüt, hogyha mégsem eheti, mégis nyugodtan jóllakhasson az ételekből.

Előétel: Avokádókrémes falatkák
Főétel: Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával
            Aszalt paradicsomos csirketekercs piros-fehér-zöld rizzsel, tavaszi salátával
Desszert: Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval
               Gyümölcssaláta
Babaétel: Fűszeres rizs csirkével


Mint a fentiekből kiderül, eléggé könnyedre, tavasziasra vettem a "figurát". Mivel Erdélyben élek, talán úgy illett volna, hogy valamilyen hagyományos erdélyi fogással várjam a vendégeimet, de egy, hogy akkor nem igazán tudtam volna újdonságot nyújtani, kettő pedig, hogy a legtöbb hagyományos ételünket már nem készíthetem hagyományos módon, amióta nem ehetek disznóhúst...
Italt nem hoztam, azaz nem kínálom a vendégeket saját készítésű itallal, mert azokban nem vagyok valami jó. Ellenben mindig szokott lenni a háznál jó fickói "forrásvíz" (azaz szilvapálinka:P), fehér-és vörösbor is akad, sőt, a kamrában is van még a tavaly eltett gyümölcsös ivólevekből, esetleg meggyszörppel is megkínálhatom a társaságot. Vagy egy jó erős feketekávéval. Ki-ki kedve, ízlése, felfogása szerint választhat.:)
De most már üljünk lassan asztalhoz, azt hiszem, mindenki megéhezett ... a sok dumától.:)

Avokádókrémes falatkák


A guacamole mintájára készült ez a finom krém, de hagyma és petrezselyemzöld helyett ezúttal fokhagymával és kaporral ízesítettem. Sokmagvas teljes kiőrlésű, vékonyra szeletelt kenyérdarabkákra halmoztam.  De akár meg is piríthattam volna őket... Remélem, mindenkinek ízleni fog.:) Az adag csak abban az esetben elegendő 4 személyre, ha egy többfogásos ebéd vagy vacsora előétele, különben 2-3 személy gond nélkül bevágja.:) Fokhagymából ki-ki ízlés szerint használjon, én nem készítettem túl intenzívre, mégiscsak vendégségben vagyunk!:)

Hozzávalók 4 személyre: 2 nagy érett avokádó, 2 nagy paradicsom vagy 5-6 szem koktélparadicsom, 1-2 cikk fokhagyma, 1/2 csokor kapor, 1/2 citrom leve, só, bors, 2-3 evőkanál olívaolaj; a tálaláshoz: sokmagvas teljeskiőrlésű kenyér.

Elkészítése: Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát pedig kiskanállal kikaparjuk. Tálba téve villával összetörjük (aki krémesebben szereti, le is turmixolhatja), meglocsoljuk citromlével, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát és a finomra aprított kaprot. Lazán összeforgatjuk, majd megsózzuk, megborsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és alaposan összedolgozzuk. A kenyeret vékonyra szeleteljük, kb. 3x3 cm-es négyzetekre vágjuk, és egy-egy púpozott teéskanál avokádókrémet halmozunk rájuk. Jó étvágyat!


Karfiolos húskuglóf tavaszi salátával


Ez a fogás egy régi húskuglóf mintájára készült, de karfiollal egészítettem ki, és nem használtam hozzá császárszalonnát.


Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 60 dkg karfiol, 25-30 dkg reszelt sajt, 5+4 tojás, 2-3 dl tejföl, só, bors, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, kevés olaj; a salátához: 50 dkg zsenge spenótlevél, 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj; a tálaláshoz: koktélparadicsom, petrezselyemlevél.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük, jól megmossuk, forrásban lévő, enyhén sós vízben 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. A csirkemellet falatnyi kockákra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel. Felverünk 4 tojást, sóval és borssal ízesítjük, majd hozzádolgozzuk a tejfölt is. Egy kuglófformát kissé kikenünk olajjal, majd belerétegezzük a hozzávalókat. Legalul a hús felét tesszük, ráöntünk kevés tejfölös tojást, majd befedjük karfiolrózsákkal. Felöntjük tejfölös tojással, majd gazdagon megszórjuk reszelt sajttal. Erre aprított petrezselyemzöldet szórunk, óvatosan ráütjük a többi tojást úgy, hogy egészben maradjanak, megsózzuk, majd ismét sajtréteggel fedjük be. Ezután következik a maradék hús meg a maradék karfiol, ráöntjük a megmaradt tojásos tejfölt is, és végül ismét sajttal szórjuk meg. A kuglófformát tepsire helyezzük (így könnyebb dolgozni vele), és forró sütőbe toljuk. 45-50 perc alatt készre sütjük, majd kiborítjuk, és paradicsommal meg petrezselyemzölddel díszítjük. Amíg a hús sül, elkészítjük a salátát is: a spenótot megmossuk, ha nagyobbak a levelek, összetépkedjük őket, enyhén lesózzuk, és néhány mozdulattal enyhén összegyúrjuk. A retket meg az uborkát felszeleteljük, a hagymát karikára vágjuk, és a spenóthoz adjuk. További sóval, illetve almaecettel és olívaolajjal ízesítjük.


Aszalt paradicsomos csirketekercs színes rizzsel és tavaszi salátával


Hozzávalók 4 személyre a tekercsekhez: 1 kicsontozott csirkemell, kb. 7 dkg olajban eltett aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, 7 dkg lágy vaj, só, bors; a körethez: 25 dkg hosszúszemű rizs, 5 dkg aszalt paradicsom, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, bors, olaj; a salátához: 2 csokor hónapos retek, 1 csokor újhagyma, 1 kígyóuborka, só, almaecet, olívaolaj.

Elkészítése: A csirkemellet vékonyra szeleteljük, nagyon enyhén kiveregetjük, majd megszórjuk só és bors keverékével. Az aszalt paradicsomot pici kockákra vágjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk, és simára keverjük a vajjal. Sózzuk, és enyhén borsozzuk. A hússzeleteket megkenjük egy-egy teáskanálnyi fűszeres vajjal, majd ujjnyi vastag csíkokra szabdaljuk. A csíkokat feltekerjük (ha túl rövidek, többet is összeilleszthetünk, összetűzhetünk egy tekercsbe), és hústűvel vagy bambusznyárssal rögzítjük. Minden nyársra 3-4 tekercset fűzünk. A nyársakat hőálló tálba fektetjük, aláöntünk kb. féldeci vizet (de lehet fehérbort is), lefedjük, és forró sütőben kb. félóra alatt készre pároljuk-sütjük. Addig elkészül a rizs és a saláta is. A rizst 2-3 evőkanálon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük kb. 6 dl vízzel, és megsózzuk. Nagy lángon felforraljuk, majd a lángot lehúzzuk, az edényt pedig lefedjük, és úgy hagyjuk főni, duzzadni. Amikor a folyadékot már majdnem mind beitta, hozzáadjuk a pici kockákra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, ízlés szerint utánasózunk és borssal ízesítjük, majd - láng nélkül - lefedve hagyjuk tovább "pöfögni". A salátát ugyanúgy csináljuk, mint az előző fogásnál azzal a különbséggel, hogy spenót nélkül készítjük.



Fűszeres rizs csirkével (babaétel)


A babaételt ugyanazokból az alapanyagokból készítettem, mint a főfogás második ételét, a kb. 8 hónap fölötti babáknak nyugodtan lehet adni. Sőt, paradicsom nélkül hamarabb is, bár tekintve azt, hogy az aszalt paradicsom nem annyira savas, mint friss társa, és a magvai sincsenek benne, akár 6-7 hónaptól is lehetne addni attól függően, hogy mikor kezdtük a hozzátáplálást. Ezenkívül fokhagymát főztem bele, és petrezselyemzölddel ízesítettem. Az én kislányaim nagyon szerették a fokhagyma és a hagyma ízét már babakoruktól, illetve igyekeztem, hogy a friss zöld fűszerekkel is megismerkedjenek. Sót csak egyéves koruk után használtam az ételekhez, hogy megismerjék az alapanyagok eredeti ízét. Étel után pedig legjobb számukra a tiszta (tisztított) víz, ennek hiányában pedig a felforralt, lehűtött csapvíz. Fontos, hogy ne gyümölcslével, teával vagy neadjisten más folyadékkal (gondolok a különféle üdítőkre) kínáljuk, hogy idejében megszokják: szomjúság ellen vizet iszunk. A lányaim szabályosan felfortyannak, ha pl. vendégségben vizet kérnek, és üdítővel akarják kínálni őket.:D

Hozzávalók: 5 dkg rizs, 5 dkg csirkemell, 2 dl víz, 2 dkg aszalt paradicsom, néhány petrezselyemlevél, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj.

Elkészítése: A rizst a vízzel főni tesszük, majd amikor felforrt, hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkemellet meg a fokhagymát, és együtt főzzük. Amikor a levét majdnem mind beitta, hozzáadjuk a nagyon pici darabokra vágott paradicsomot és a finomra aprított petrezselyemzöldet, lefedjük, és együtt hagyjuk megduzzadni. Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverjük az olajat is. Nagyobbacska babáknak így lehet adni, kisebbeknek pedig le lehet turmixolni. A baba korától és étvágyától függően ez az adag 1-2 étkezésre elegendő.

Fehércsokoládés gesztenyemousse gesztenyegolyóval


Tömény ízek, tömény élvezet. Nem lehet sokat enni belőle, de tökéletes megkoronázása egy könnyű ebédnek. Kicsit hasonlít Szepy gesztenyegolyó-tortájára, de inkább csak a golyókban, a habja teljesen más.

Hozzávalók 6 személyre a habhoz: 40 dkg édesített gesztenyepüré, 20 dkg fehér csokoládé, 4 dl habtejszín, 1 habfixáló, 2 klementin vagy 1 narancs leve, rumkivonat; a golyókhoz: 10 dkg gesztenyepüré, 2 dkg lágy vaj, rumkivonat, 6 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál olaj; a díszítéshez: klementinszeletek, esetleg citromfű.

Elkészítése: Először a golyókat készítjük el. A csokoládét meg az olajat gőz fölött vagy mikróban összeolvasztjuk, simára kavarjuk, és hagyjuk kissé hűlni. A gesztenyepürét villával összetörjük, majd hozzáadjuk a rumkivonatot meg a vajat, és jól összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk belőle, majd két fogpiszkáló segítségével megmártogatjuk az olvasztott csokoládéban. Rácsra vagy alufóliára helyezzük, és a hűtőben hagyjuk kihűlni, megdermedni.
A fehér csokoládét megolvasztjuk, majd habverővel hozzákeverjük a klementinek levét. 2 dl tejszínt félkeményre verünk, a másik 2 dl-t pedig a habfixálóval kemény habbá verjük. A gesztenyét villával összetörjük, hozzáadjuk a rumkivonatot, majd rendre belekeverjük a fehércsokoládét meg a félkemény tejszínt. Alaposan összedolgozzuk, végül pedig összevegyítjük a kemény habbá vert tejszínnel. Hűtőben hagyjuk egy keveset dermedni, majd csillagcsöves nyomózsákba kanalazzuk, és szétosztjuk a kelyhekben, tálkákban. Mindegyik adag tetejére egy-egy gesztenyegolyót és egy-egy klementinszeletet helyezünk. Ha van, citromfűvel is díszíthetjük.


Gyümölcssaláta


Nagyon egyszerű gyümölcssaláta azokból az alapanyagokból, amiket ilyentájt kapni lehet. Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű szerintem.:)

Hozzávalók személyenként: 1 kivi, 1 kisebb banán, 4-5 szem eper.

Elkészítése: A kivit és a banánt meghámozzuk, az epret alaposan megmossuk. A banánt karikára vágjuk, a másik két gyümölcsöt tetszés szerint daraboljuk. Tálba téve összeforgatjuk, és már tálalhatjuk is.

Remélem, sikerült mindenki kedvére valót készítenem, és senki sem fog üres hassal távozni. :) Én is várom már csapattársaim "meghívását".:)

Akinek tetszettek a receptjeim, nem bánom, ha rám szavaz (a szavazatokat ENNÉL A BEJEGYZÉSNÉL kell leadni pénteken éjfélig), de arra szeretnék kérni mindenkit, hogy mielőtt a voksát leadja, a fair play jegyében várja meg, míg az összes játékos megteszi ajánlatát, és csak utána szavazzon. Így korrekt ez mindenkivel szemben, és továbbra se felejtsük el, hogy ez egy JÁTÉK!!!!:)

És, mintegy ráadásként, ez a poszt a 800. bejegyzésem.:)

8 megjegyzés on "Online Vacsoracsata 2. - Az én menüm"

Mézeskalács on 2012. május 1. 16:24 írta...

Kedves Sedith!
Részemről dugig ettem magam, fantasztikusan finom volt a vacsora!:) Köszönöm!:)

sedith on 2012. május 1. 16:34 írta...

Mézeskalács, nagyon köszönöm, kedves vagy!:) Szerintem nálad sem lesz másként!:)

Éva on 2012. május 1. 17:31 írta...

Valóban csak végig nézni is elég gyönyörűség. Nagyon bőséges és finom a vacsorád!

Süli Mónika on 2012. május 1. 17:44 írta...

Jól gondoltad, én bármit ehetek.
Így mindent megkóstolhatok nálad. :)
Jól is laktam! :)

Hamarosan én is elkészülök.

trollanyu on 2012. május 1. 22:42 írta...

Fantasztikus menüt készítettél, szerintem senki nem bírna felállni az asztaltól:)

gionetta on 2012. május 2. 0:01 írta...

Hát ez nagyon finom. De nálam a karfiol elvitte a pálmát. Mentem is a receptet, mert a karfiol nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet.

sedith on 2012. május 2. 9:00 írta...

Köszönöm mindenkinek!:)

Mónika, örülök akkor, bár valóban lehet tej- és tojásmentes dolgokat is szép számmal összehozni. :)

Gionetta, ha ennyire ízlik nektek a karfiol, talán tudnék még egy remek fogást ajánlani, az nálunk is nagyon bejött: Töltött karfiolfej. http://edithreceptjei.blogspot.com/2011/08/toltott-karfiol.html

Kati on 2012. május 2. 14:40 írta...

Ezt nevezem menünek:) Minden finom lehet, de én most egy kis gyümölcssalátát kérnék:)

Related Posts with Thumbnails