Most, mielőtt leültem volna megírni a receptet, gondoltam egyet, és rákerestem a szövegre a google-ban, és megtaláltam a receptet ITT.
Az én változatom szerint egy nagyon finom húspástétom lett a végeredmény, nem volt sem túl híg, sem túl kemény, sőt, már langyosan tökéletesen lehetett szeletelni, és mi négyen úgy bevágtuk vacsorára, hogy csak épphogy megkottyant! Igaz, "csak" kenyérrel és tejfölös uborkasalátával ettük, más köret nem volt mellé. Ahogy a recept eredetijénél is látszik, hidegtálon is nagyon jól mutat akár az eredeti ízesítésben és színekben, akár az általam elkészített variációban.
Szivárványhús, avagy kétszínű húspástétom
Hozzávalók: 56 dkg darált csirkehús (mert éppen ennyi volt a tálcán), 5 dkg vaj, 2 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 tojás, só, bors, 2 csapott teáskanál pirospaprika, 2-3 cikkfokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ágacska menta, néhány lestyánlevél, 15-20 szál metélőhagyma; továbbá: olaj, 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése: A csirkehúst kétfelé osztjuk. A felhevített vajon és olajon kissé megfuttatjuk a lisztet, felöntjük kb. 3 dl tejjel, majd folyamatosan keverve sűrűre (csomómentesre) főzzük. A mártást is kétfelé osztjuk, egyik részét a hús egyik feléhez, a másikat a másik adag húshoz adjuk. A tojást felverjük, és kb. fele-fele arányban azt is a húsokhoz adjuk. Az egyik adag húst sóval, borssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával fűszerezzük ízlés szerint, a másik adagot pedig sóval, borssal és az apróra vágott zöld fűszerekkel ízesítjük. Egy kalácssütő- vagy őzgerincformát vékonyan kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, majd belesimítjuk a kétféle masszát tetszés szerinti sorrendben. A formát becsavarjuk alufóliába, majd egy tesibe állítjuk. Vizet öntünk alá, és forró sütőbe toljuk. 35-40 percig gőzöljük fóliával együtt, majd eltávolítjuk róla a fóliát és 20-25 percig sütjük tovább. Hideg vízbe állítva a formát hirtelen lehűtjük kissé, majd a keletkezett szaftot óvatosan leöntjük róla. Ilyenkor már lehet tálalni, de hagyhatjuk a formában is kihűlni. Langyosan és hidegen egyaránt finom. Nagyon jól kiváltható vele a bolti felvágott, szalámi.
HÚSV. - 2013.
Picit másképp, másik alkalommal
Szivárványhús, avagy kétszínű húspástétom
Hozzávalók 4-5 személyre: 70 dkg darált csirkehús, 5 dkg vaj, 2
púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, 1 nagy tojás, só, bors, 2 csapott teáskanál
pirospaprika, 4-5 kisebb cikk fokhagyma, 1 kicsike hagyma, 1 csokor
petrezselyemzöld, 1 teáskanál szárított, morzsolt zsálya.
Elkészítése: A felhevített vajon kissé megfuttatjuk a lisztet,
felöntjük a tejjel, majd folyamatosan keverve sűrűre, csomómentesre főzzük. Hagyjuk
hűlni egy keveset, majd beledolgozzuk a tojást. A csirkehúst kétfelé osztjuk.
Az egyik adag húst sóval, borssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával
fűszerezzük ízlés szerint, a másik adagot pedig sóval, borssal, a finomra
aprított hagymával, illetve az apróra vágott petrezselyemzölddel meg a morzsolt
zsályával ízesítjük. A mártást is kétfelé osztjuk, egyik részét a hús egyik
feléhez, a másikat a másik adag húshoz adjuk, és a masszákat külön-külön
alaposan összedolgozzuk. Egy kalácssütő- vagy őzgerincformát kibélelünk
sütőpapírral (vagy vékonyan kikenünk olajjal, megszórjuk zsemlemorzsával), majd
belesimítjuk a kétféle masszát tetszés szerinti sorrendben. A formát 220 fokra
előmelegített sütőbe toljuk, légkeverésen kb. 30 percig, majd a hőt 180 fokra
csökkentve további 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve a formát hideg vízbe
állítjuk, hogy hirtelen lehűtsük kissé, majd a keletkezett szaftot óvatosan
leöntjük róla. Ilyenkor már lehet tálalni, de jobb, ha a formában hagyjuk
kihűlni. Kenyérrel, sok friss zöldség kíséretében kínáljuk.
Megjegyzés: Hidegen nagyon jól
kiváltható vele a bolti felvágott, szalámi, melegen bármilyen körettel
tálalható. "
KT - 2015/8
1 megjegyzés:
Nagyon-nagyon guszta, hasonló húskenyér készült nálunk is! :)
Megjegyzés küldése