2015. február 2., hétfő

Sárgarépa-krémleves

Olyan jól elképzeltem az ízét már jó előre, és beváltotta a hozzáfűzött ígéreteket. A férjem még nem igazán tudott megbékélni a különféle krémlevesekkel, de sebaj, annál több jut nekem. A nagylányom is szerette. :) A kicsi.... már nem emlékszem. S bár a neve nem szól róla, azért krumpli van benne, sőt, lényeges alapanyaga a levesnek. Liszt vagy egyéb sűrítő anyag nincs benne, csak maguk a zöldségek. Vigyázat! A kurkuma nagyon meg tudja festeni az eszöközöket, amelyekkel dolgozunk, nekem azóta is valami sárgás-zöldesben foszforeszkál a botmixerem vége. :D 


Sárgarépa-krémleves 

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sárgarépa, 40 dkg krumpli, 1 teáskanál kurkumapor, 1 teáskanál római kömény, ½ teáskanál koriandermag, ½ teáskanál köménymag, 5-6 cikk fokhagyma, 3 dl joghurt, só, bors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet; a tálaláshoz: csiliolaj, pirított csirkecsíkok (elhagyhatók).

Elkészítése: Meghámozzuk a sárgarépát, a krumplit meg a fokhagymát. A koriandert, a köményt meg az édesköményt mozsárban jól összetörjük. A sárgarépát nagyobb kockákra vágjuk, és rádobjuk a fölforrósított olívaolajra. Állandóan kavargatva dinszteljük egy keveset, majd rászórjuk a kurkumát, elkeverjük, és fölöntjük kevés forró vízzel. Fedő alatt, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótolva félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a krumplit meg a fokhagymát, illetve a mozsárban összetört fűszereket, enyhén megsózzuk, és fölöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt addig főzzük, míg minden teljesen meg nem puhul. Ekkor a leve nagyrészét leöntjük, félretesszük, a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. A joghurtot simára keverjük kevés forró lével, majd a zöldségpüréhez öntjük. Ha hígabbra szeretnénk, leszűrt alaplével hígítjuk. További sóval, illetve kevés balzsamecettel ízesítjük. Tálaláskor csiliolajjal (olajban kissé megdinsztelt csípős paprika) locsoljuk meg, vagy pirított csirkemellcsíkokkal tálaljuk.


Megjegyzés: A csiliolaj és a hús elhagyható. 


0 megjegyzés:

2015. február 2., hétfő

Sárgarépa-krémleves

Bejegyezte: sedith dátum: 23:05
Olyan jól elképzeltem az ízét már jó előre, és beváltotta a hozzáfűzött ígéreteket. A férjem még nem igazán tudott megbékélni a különféle krémlevesekkel, de sebaj, annál több jut nekem. A nagylányom is szerette. :) A kicsi.... már nem emlékszem. S bár a neve nem szól róla, azért krumpli van benne, sőt, lényeges alapanyaga a levesnek. Liszt vagy egyéb sűrítő anyag nincs benne, csak maguk a zöldségek. Vigyázat! A kurkuma nagyon meg tudja festeni az eszöközöket, amelyekkel dolgozunk, nekem azóta is valami sárgás-zöldesben foszforeszkál a botmixerem vége. :D 


Sárgarépa-krémleves 

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sárgarépa, 40 dkg krumpli, 1 teáskanál kurkumapor, 1 teáskanál római kömény, ½ teáskanál koriandermag, ½ teáskanál köménymag, 5-6 cikk fokhagyma, 3 dl joghurt, só, bors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet; a tálaláshoz: csiliolaj, pirított csirkecsíkok (elhagyhatók).

Elkészítése: Meghámozzuk a sárgarépát, a krumplit meg a fokhagymát. A koriandert, a köményt meg az édesköményt mozsárban jól összetörjük. A sárgarépát nagyobb kockákra vágjuk, és rádobjuk a fölforrósított olívaolajra. Állandóan kavargatva dinszteljük egy keveset, majd rászórjuk a kurkumát, elkeverjük, és fölöntjük kevés forró vízzel. Fedő alatt, az elpárolgó folyadékot kicsinként pótolva félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a krumplit meg a fokhagymát, illetve a mozsárban összetört fűszereket, enyhén megsózzuk, és fölöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt addig főzzük, míg minden teljesen meg nem puhul. Ekkor a leve nagyrészét leöntjük, félretesszük, a zöldségeket pedig botmixerrel pürésítjük. A joghurtot simára keverjük kevés forró lével, majd a zöldségpüréhez öntjük. Ha hígabbra szeretnénk, leszűrt alaplével hígítjuk. További sóval, illetve kevés balzsamecettel ízesítjük. Tálaláskor csiliolajjal (olajban kissé megdinsztelt csípős paprika) locsoljuk meg, vagy pirított csirkemellcsíkokkal tálaljuk.


Megjegyzés: A csiliolaj és a hús elhagyható. 


0 megjegyzés on "Sárgarépa-krémleves"

Related Posts with Thumbnails