2015. február 21., szombat

Paradicsomos marhalábszár zöldséges kuszkusszal, párolt édesköménnyel

Rákaptunk a marhalábszárra. Jó minőségűt lehet kapni, nagyon jó áron. Néha húsleveshez használom, máskor csak simán megpárolom, olykor azonban különlegesebben készítem el. Mint pl. ennél az ételnél is. A fölhasznált paradicsom a nyáron eltett, kerti termésből való "konzerv". És az édeskömény is gyakori látogató az asztalunkon, alig fogy ki itthonról, máris veszem a következő adagot, még pizzára is fölhasználtam. A lányok nagyon szeretik nyersen is. 


Paradicsomos marhalábszár zöldséges kuszkusszal, párolt édesköménnyel

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet csontos marhalábszár (egyenként 30-35 dkg-osak), só, bors, olaj, 2 dl vörösbor, 25 dkg aprított paradicsom (konzervből is jó), zöld fűszerek: bazsalikom, menta, petrezselyemzöld, oregánó tetszés szerint, kevés cukor; a körethez: 20 dkg kuszkusz, 3 dl víz, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld; 50 dkg édeskömény, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A marhalábszárat megszórjuk sóval és borssal, majd kevés felforrósított olajon mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk. Ezután áttesszük kuktába, ráöntjük a vörösbort és még annyi vizet, hogy a folyadék a húst éppen ellepje, kissé megsózzuk, fölforraljuk, rázárjuk a fedelét, és kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Az összevágott paradicsomot sóval, borssal, kevés cukorral és aprított zöld fűszerekkel ízesítjük, a háromnegyedét egy nagy serpenyőbe tesszük, és fölforraljuk. Miután a hús megpuhult, óvatosan kiszedjük, ráhelyezzük a paradicsomágyra, eloszlatjuk rajta a maradék paradicsomot, lefedjük, és 10-15 percig kis lángon rotyogtatjuk. A körethez a kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, majd ráöntjük a fölforralt vizet. Gyorsan elkeverjük, és lefedjük. 5-10 perc után, amikor már beitta az egész folyadékot,  újra összekavarjuk, ha szükséges, utánaízesítünk, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet. Az édesköményt megmossuk, félbevágjuk, középső részét kivágjuk, a többit pedig vékonyan fölszeleteljük. Olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta a finomra aprított fokhagymát, rádobjuk az édesköményt (szárával, levelével együtt), sózzuk, borsozzuk, és gyakran kavargatva, esetleg kevés vizet öntve alá roppanósra pároljuk. Végül kevés aprított petrezselyemzöldet kavarunk bele, és tálalható is a marhalábszárral meg a zöldséges kuszkusszal.

Megjegyzés: A hús főzési ideje változhat attól függően, hogy fiatalabb vagy idősebb állatból származik.

EK - 2015/3

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. február 21., szombat

Paradicsomos marhalábszár zöldséges kuszkusszal, párolt édesköménnyel

Rákaptunk a marhalábszárra. Jó minőségűt lehet kapni, nagyon jó áron. Néha húsleveshez használom, máskor csak simán megpárolom, olykor azonban különlegesebben készítem el. Mint pl. ennél az ételnél is. A fölhasznált paradicsom a nyáron eltett, kerti termésből való "konzerv". És az édeskömény is gyakori látogató az asztalunkon, alig fogy ki itthonról, máris veszem a következő adagot, még pizzára is fölhasználtam. A lányok nagyon szeretik nyersen is. 


Paradicsomos marhalábszár zöldséges kuszkusszal, párolt édesköménnyel

Hozzávalók 4 személyre: 4 szelet csontos marhalábszár (egyenként 30-35 dkg-osak), só, bors, olaj, 2 dl vörösbor, 25 dkg aprított paradicsom (konzervből is jó), zöld fűszerek: bazsalikom, menta, petrezselyemzöld, oregánó tetszés szerint, kevés cukor; a körethez: 20 dkg kuszkusz, 3 dl víz, 1 mokkáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj, 2 paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld; 50 dkg édeskömény, 4-5 cikk fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A marhalábszárat megszórjuk sóval és borssal, majd kevés felforrósított olajon mindkét oldalán hirtelen megpirítjuk. Ezután áttesszük kuktába, ráöntjük a vörösbort és még annyi vizet, hogy a folyadék a húst éppen ellepje, kissé megsózzuk, fölforraljuk, rázárjuk a fedelét, és kb. 40 perc alatt puhára pároljuk. Az összevágott paradicsomot sóval, borssal, kevés cukorral és aprított zöld fűszerekkel ízesítjük, a háromnegyedét egy nagy serpenyőbe tesszük, és fölforraljuk. Miután a hús megpuhult, óvatosan kiszedjük, ráhelyezzük a paradicsomágyra, eloszlatjuk rajta a maradék paradicsomot, lefedjük, és 10-15 percig kis lángon rotyogtatjuk. A körethez a kuszkuszt tálba tesszük, hozzáadjuk a sót meg az olívaolajat, majd ráöntjük a fölforralt vizet. Gyorsan elkeverjük, és lefedjük. 5-10 perc után, amikor már beitta az egész folyadékot,  újra összekavarjuk, ha szükséges, utánaízesítünk, és hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot meg a finomra aprított petrezselyemzöldet. Az édesköményt megmossuk, félbevágjuk, középső részét kivágjuk, a többit pedig vékonyan fölszeleteljük. Olajat forrósítunk, megfuttatjuk rajta a finomra aprított fokhagymát, rádobjuk az édesköményt (szárával, levelével együtt), sózzuk, borsozzuk, és gyakran kavargatva, esetleg kevés vizet öntve alá roppanósra pároljuk. Végül kevés aprított petrezselyemzöldet kavarunk bele, és tálalható is a marhalábszárral meg a zöldséges kuszkusszal.

Megjegyzés: A hús főzési ideje változhat attól függően, hogy fiatalabb vagy idősebb állatból származik.

EK - 2015/3

Nincsenek megjegyzések: