2015. február 3., kedd

Pityókás házi kenyér

Még mindig a krumplis recepteket hozom, de már mindjárt lejártak, aztán jönnek a torták.... :)
Ez a kenyér isteni. A krumplitól szaftos, 2 nap után is finom, puha. Próbáljátok csak ki! A recept arányait magam állítottam össze, de a menete ugyanaz, mint ahogy anyósom elbeszélése szerint az ő szilágysági édesanyja készítette.


Pityókás házi kenyér  

Hozzávalók: 65 dkg búzafinomliszt,  10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 púpozott evőkanál só, 4 evőkanál olaj, kb. 3 dl langyos víz, 1 adag kovász; a kovászhoz: 15 dkg főtt krumpli, 10 g szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej vagy víz, 3 púpozott evőkanál liszt; továbbá: kevés liszt.
Elkészítése: Elkészítjük a kovászt: az áttört vagy lereszelt langyos krumplit eldolgozzuk a cukorral, az élesztővel meg a tejjel, majd belekeverjük a lisztet is. Letakarva, hűvös helyen néhány órán át hagyjuk kelni, dolgozni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a kovászt meg az olajat, és további langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk. (Kenyérsütőgéppel is dagasztható.) 20 pecig hagyjuk kelni, majd óvatosan átgyúrjuk. Egy kosarat vagy megfelelő méretű tálat kibélelünk tiszta konyharuhával, azt megszórjuk liszttel, és belehelyezzük az átgyúrt tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni, majd kiborítjuk, megformázzuk, és sütőpapírral leterített tepsire helyezzük. 20 percig kelesztjük ismét, majd 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megütögetve kopogó, kongó hangot hallunk. Végül 220 fokra emeljük a hőt, és 5-6 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve fakanállal leütögetjük az esetlegesen megégett héjat, majd kézi reszelővel simára reszeljük-egyengetjük (kihagyható műveletek). Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp: Ha van kéznél 1-2 káposztalevelünk, a megformázott kenyeret arra is ráhelyezhetjük; a káposztalapi, ahogy Erdélyben nevezik, különleges aromát kölcsönöz a kenyérnek.

KRUMP. - 2015.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2015. február 3., kedd

Pityókás házi kenyér

Még mindig a krumplis recepteket hozom, de már mindjárt lejártak, aztán jönnek a torták.... :)
Ez a kenyér isteni. A krumplitól szaftos, 2 nap után is finom, puha. Próbáljátok csak ki! A recept arányait magam állítottam össze, de a menete ugyanaz, mint ahogy anyósom elbeszélése szerint az ő szilágysági édesanyja készítette.


Pityókás házi kenyér  

Hozzávalók: 65 dkg búzafinomliszt,  10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 púpozott evőkanál só, 4 evőkanál olaj, kb. 3 dl langyos víz, 1 adag kovász; a kovászhoz: 15 dkg főtt krumpli, 10 g szárított élesztő vagy 3,5 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl langyos tej vagy víz, 3 púpozott evőkanál liszt; továbbá: kevés liszt.
Elkészítése: Elkészítjük a kovászt: az áttört vagy lereszelt langyos krumplit eldolgozzuk a cukorral, az élesztővel meg a tejjel, majd belekeverjük a lisztet is. Letakarva, hűvös helyen néhány órán át hagyjuk kelni, dolgozni. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a közepébe mélyedést csinálunk, beletesszük a kovászt meg az olajat, és további langyos víz hozzáadásával hólyagosra dagasztjuk. (Kenyérsütőgéppel is dagasztható.) 20 pecig hagyjuk kelni, majd óvatosan átgyúrjuk. Egy kosarat vagy megfelelő méretű tálat kibélelünk tiszta konyharuhával, azt megszórjuk liszttel, és belehelyezzük az átgyúrt tésztát. Letakarva, langyos helyen hagyjuk duplájára kelni, majd kiborítjuk, megformázzuk, és sütőpapírral leterített tepsire helyezzük. 20 percig kelesztjük ismét, majd 170 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Akkor jó, ha az alját megütögetve kopogó, kongó hangot hallunk. Végül 220 fokra emeljük a hőt, és 5-6 perc alatt rápirítunk. A sütőből kivéve fakanállal leütögetjük az esetlegesen megégett héjat, majd kézi reszelővel simára reszeljük-egyengetjük (kihagyható műveletek). Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Tipp: Ha van kéznél 1-2 káposztalevelünk, a megformázott kenyeret arra is ráhelyezhetjük; a káposztalapi, ahogy Erdélyben nevezik, különleges aromát kölcsönöz a kenyérnek.

KRUMP. - 2015.


Nincsenek megjegyzések: