2016. január 8., péntek

Csirkefasírt luxusosan, ázsiai ízesítésű zöldségekkel

Adott volt a darált csirkehús, és valami különleges elkészítési módot, ízvilágot képzeltem el neki. Ez lett belőle. A "kínai" zöldségek tökéletesen kiegészítették. :) Semmi más nem kellett mellé.


Csirkefasírt luxusosan, ázsiai ízesítésű zöldségekkel

Hozzávalók 4-6 személyre: 65 dkg darált csirkehús, 15 dkg száraz kenyér, 1 tojássárgája, 7 evőkanál zsemlemorzsa, 1 közepes lila hagyma, 3 nagy cikk fokhagyma, 2 dkg friss gyömbér, 1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű, 1/2 mokkáskanál csilipehely, 1 citrom lereszelt héja, só, bors, 25 dkg (2 gömb) mozzarella sajt, 20-25 dkg hajszálvékonyra szeletelt bacon; a körethez: 5 cikk fokhagyma, 1/2 csípős paprika, diónyi gyömbér, 7-8 evőkanál olívaolaj, 10-12 cm póréhagyma, 1-1 kisebb zöld és piros húsú paprika, 30 dkg (tisztán mérve) sárgarépa, 20 dkg uborka vagy cukkini, 1 kukoricakonzerv, 1/2 csokor friss koriander vagy petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál méz, 1-2 evőkanál rizsecet vagy citromlé, 2-3 evőkanál szójaszósz, só.

Elkészítése: A fasírthoz a kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és szétmorzsoljuk. Tálba tesszük a hússal, a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával, a finomra reszelt gyömbérrel meg a többi fűszerrel együtt, illetve hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd kisebb pingponglabdányi darabokat szaggatunk ki belőle, közepébe egy-egy kb. 2x1 cm-es mozzarelladarabot teszünk, beletekerjük 1-1 baconszeletbe, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses grillfokozaton 30-35 percig sütjük. Ezalatt a zöldségeket meghámozzuk, kicsumázzuk. A gyömbért lereszeljük, a csilit és 3 cikk fokhagymát finomra aprítjuk. A póréhagymát két hengerré vágjuk, majd félbehasítjuk, végül hosszában vékonyan felcsíkozzuk. A sárgarépát és az uborkát először zöldséggyalun vékony szeletekre vágjuk, végül késsel gyufaszál vastagságúra metéljük. A paprikákat kettévágjuk, és szintén vékony csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és hirtelen megkapatjuk rajta a fokhagymát, a gyömbért meg a csilit. Ezután rádobjuk a póréhagymát, (és nagy lángon, a továbbiakban folyamatosan kevergetve) 1 perc múlva a paprikákat, majd további 1 perc múlva a répát meg az uborkát. Ettől arrafelé már csak 2-3 percig pirítjuk-pároljuk, miközben hozzáadjuk a leszűrt kukoricát és a maradék, összezúzott fokhagymát is. A 2-3 perc lejártával hozzáadjuk a durvára aprított friss zöldet, illetve ráöntjük a mézzel összekevert szójaszószt és rizsecetet, összeforgatjuk, majd ha szükséges, ízlés szerint sózzuk. A közben kisült fasírttal tálaljuk. Fogyasztható húsnapon.

Megjegyzés: A körethez egyéb zöldségek is hasznáhatóak, mint pl. szárzeller vagy zellergumó, esetleg bambuszrügy vagy ananász.


1 megjegyzés:

Katalin írta...

Finom lehetett középen a mozzarella sajttal, és a kínaias zöldségekkel :-) Ma nálunk is kínai volt az ebéd, édes-savanyú csirkemell :-) Nagyon szeretjük! Úgyhogy a tiéd is nagyon ízlett volna!

2016. január 8., péntek

Csirkefasírt luxusosan, ázsiai ízesítésű zöldségekkel

Bejegyezte: sedith dátum: 20:48
Adott volt a darált csirkehús, és valami különleges elkészítési módot, ízvilágot képzeltem el neki. Ez lett belőle. A "kínai" zöldségek tökéletesen kiegészítették. :) Semmi más nem kellett mellé.


Csirkefasírt luxusosan, ázsiai ízesítésű zöldségekkel

Hozzávalók 4-6 személyre: 65 dkg darált csirkehús, 15 dkg száraz kenyér, 1 tojássárgája, 7 evőkanál zsemlemorzsa, 1 közepes lila hagyma, 3 nagy cikk fokhagyma, 2 dkg friss gyömbér, 1 púpozott teáskanál morzsolt kakukkfű, 1/2 mokkáskanál csilipehely, 1 citrom lereszelt héja, só, bors, 25 dkg (2 gömb) mozzarella sajt, 20-25 dkg hajszálvékonyra szeletelt bacon; a körethez: 5 cikk fokhagyma, 1/2 csípős paprika, diónyi gyömbér, 7-8 evőkanál olívaolaj, 10-12 cm póréhagyma, 1-1 kisebb zöld és piros húsú paprika, 30 dkg (tisztán mérve) sárgarépa, 20 dkg uborka vagy cukkini, 1 kukoricakonzerv, 1/2 csokor friss koriander vagy petrezselyemzöld, 1-2 evőkanál méz, 1-2 evőkanál rizsecet vagy citromlé, 2-3 evőkanál szójaszósz, só.

Elkészítése: A fasírthoz a kenyeret hideg vízbe áztatjuk, majd jól kifacsarjuk és szétmorzsoljuk. Tálba tesszük a hússal, a finomra aprított hagymával, a zúzott fokhagymával, a finomra reszelt gyömbérrel meg a többi fűszerrel együtt, illetve hozzáadjuk a tojássárgáját és a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd kisebb pingponglabdányi darabokat szaggatunk ki belőle, közepébe egy-egy kb. 2x1 cm-es mozzarelladarabot teszünk, beletekerjük 1-1 baconszeletbe, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 220 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses grillfokozaton 30-35 percig sütjük. Ezalatt a zöldségeket meghámozzuk, kicsumázzuk. A gyömbért lereszeljük, a csilit és 3 cikk fokhagymát finomra aprítjuk. A póréhagymát két hengerré vágjuk, majd félbehasítjuk, végül hosszában vékonyan felcsíkozzuk. A sárgarépát és az uborkát először zöldséggyalun vékony szeletekre vágjuk, végül késsel gyufaszál vastagságúra metéljük. A paprikákat kettévágjuk, és szintén vékony csíkokra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, és hirtelen megkapatjuk rajta a fokhagymát, a gyömbért meg a csilit. Ezután rádobjuk a póréhagymát, (és nagy lángon, a továbbiakban folyamatosan kevergetve) 1 perc múlva a paprikákat, majd további 1 perc múlva a répát meg az uborkát. Ettől arrafelé már csak 2-3 percig pirítjuk-pároljuk, miközben hozzáadjuk a leszűrt kukoricát és a maradék, összezúzott fokhagymát is. A 2-3 perc lejártával hozzáadjuk a durvára aprított friss zöldet, illetve ráöntjük a mézzel összekevert szójaszószt és rizsecetet, összeforgatjuk, majd ha szükséges, ízlés szerint sózzuk. A közben kisült fasírttal tálaljuk. Fogyasztható húsnapon.

Megjegyzés: A körethez egyéb zöldségek is hasznáhatóak, mint pl. szárzeller vagy zellergumó, esetleg bambuszrügy vagy ananász.


1 megjegyzés on "Csirkefasírt luxusosan, ázsiai ízesítésű zöldségekkel"

Katalin on 2016. január 9. 17:26 írta...

Finom lehetett középen a mozzarella sajttal, és a kínaias zöldségekkel :-) Ma nálunk is kínai volt az ebéd, édes-savanyú csirkemell :-) Nagyon szeretjük! Úgyhogy a tiéd is nagyon ízlett volna!

Related Posts with Thumbnails