2016. január 17., vasárnap

Cukkinispagetti kétféle nyers szósszal

Az utóbbi időben "rákattantam" a nyers ételekre. Szeretnék ugyanis fogyni egy kicsit, amit a magam módján csinálok, azaz szem előtt tartva a szétválasztás alapelveit, de a magam szájízére reformálva. Így aztán a gyümölcsnapot, ami általában gondot okoz mindenkinek, tehát nekem is, átalakítottam nyers nappá. Így normális ízű ételt is eszem azon a napon, nem hányzik a sós a sok édes miatt. A cukkinispagettit már többször kipróbáltam, de inkább salátaként ettük, valami mellé, nem pedig egyéb nyers kiegészítőkkel. Mindenesetre, bevallom, én ezzel úgy belaktam, hogy szinte szégyelltem magam. :P A szószokat a magam ötletei szerint kombináltam össze azoknak alapján, amiket a nyerstáplálkozásról Gittától tanultam.


Cukkinispagetti kétféle nyers szósszal

Hozzávalók 2 személyre a brokkoliszószhoz: 10 dkg napraforgómag, 10 dkg nyers brokkoli, 2-3 cikk fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, citromlé, víz, kevés extra szűz olívaolaj; a paprikaszószhoz: 20 dkg piros kaliforniai paprika, 10 dkg paradicsom, 1 kicsi hagyma, 5 dkg zellergumó, 1 alma, 1 darabka csípős paprika, só, kevés extra szűz olívaolaj; továbbá: 40-50 dkg cukkini.
Elkészítése: A brokkoliszószhoz beáztatjuk a napraforgómagot (még jobb, ha fele kesudió lehet), majd összeturmixoljuk a többi hozzávalóval és annyi vízzel, amilyen sűrűre szeretnénk a mártást. (Lehet hígabbra készíteni, idővel sűrűsödik.) A másik mártáshoz összeturmixoljuk a hozzávalókat, és sóval ízesítjük. Ezt csak sózzuk, és víz nem kell hozzá, pont eléggé sűrű lesz magában. A cukkinit megmossuk, vékony csíkokra gyaluljuk (nekem van ehhez olyan hámozóféleségem, ami csíkokat vág belőle), és a kétféle szósszal tálaljuk. 

Megjegyzés: A cukkinit nem kell külön ízesíteni semmivel, mert ha megsózzuk, levet enged. A mártások pedig éppen elég fűszeresek ahhoz, hogy a cukkinit kellőképpen megízesítsék. 

EK - 2016/6
BA - 2017/7

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. január 17., vasárnap

Cukkinispagetti kétféle nyers szósszal

Az utóbbi időben "rákattantam" a nyers ételekre. Szeretnék ugyanis fogyni egy kicsit, amit a magam módján csinálok, azaz szem előtt tartva a szétválasztás alapelveit, de a magam szájízére reformálva. Így aztán a gyümölcsnapot, ami általában gondot okoz mindenkinek, tehát nekem is, átalakítottam nyers nappá. Így normális ízű ételt is eszem azon a napon, nem hányzik a sós a sok édes miatt. A cukkinispagettit már többször kipróbáltam, de inkább salátaként ettük, valami mellé, nem pedig egyéb nyers kiegészítőkkel. Mindenesetre, bevallom, én ezzel úgy belaktam, hogy szinte szégyelltem magam. :P A szószokat a magam ötletei szerint kombináltam össze azoknak alapján, amiket a nyerstáplálkozásról Gittától tanultam.


Cukkinispagetti kétféle nyers szósszal

Hozzávalók 2 személyre a brokkoliszószhoz: 10 dkg napraforgómag, 10 dkg nyers brokkoli, 2-3 cikk fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyemzöld, só, citromlé, víz, kevés extra szűz olívaolaj; a paprikaszószhoz: 20 dkg piros kaliforniai paprika, 10 dkg paradicsom, 1 kicsi hagyma, 5 dkg zellergumó, 1 alma, 1 darabka csípős paprika, só, kevés extra szűz olívaolaj; továbbá: 40-50 dkg cukkini.
Elkészítése: A brokkoliszószhoz beáztatjuk a napraforgómagot (még jobb, ha fele kesudió lehet), majd összeturmixoljuk a többi hozzávalóval és annyi vízzel, amilyen sűrűre szeretnénk a mártást. (Lehet hígabbra készíteni, idővel sűrűsödik.) A másik mártáshoz összeturmixoljuk a hozzávalókat, és sóval ízesítjük. Ezt csak sózzuk, és víz nem kell hozzá, pont eléggé sűrű lesz magában. A cukkinit megmossuk, vékony csíkokra gyaluljuk (nekem van ehhez olyan hámozóféleségem, ami csíkokat vág belőle), és a kétféle szósszal tálaljuk. 

Megjegyzés: A cukkinit nem kell külön ízesíteni semmivel, mert ha megsózzuk, levet enged. A mártások pedig éppen elég fűszeresek ahhoz, hogy a cukkinit kellőképpen megízesítsék. 

EK - 2016/6
BA - 2017/7

Nincsenek megjegyzések: