2016. január 7., csütörtök

Babkrémleves ropogós babbal

Ezt a levest nemrég jelentettem meg a blogomon, és hogy most ismét megteszem, nem annak a jele, hogy megbuggyantam. :) Hanem, mert ezzel nevezek be Ani játékára. Ani, A parókia konyhájából című blog írója ugyanis játékot hirdetett meg vízkereszt alkalmából, amiben egyszerű, húsmentes levest kér, ezzel emlékezvén Keresztelő János aszkéta voltára. Nos, bár ez a leves a hosszabb leírásból ítélve macerásnak tűnhet, mégsem az, sőt, ha úgy vesszük, szinte egyetlen fontos alapanyagból készült, ami a bab. A többi csak ilyen-olyan fűszer, ízesítő, "adalék-alapanyag". Na jó,esetleg a tejet is fő-nek lehet venni, mert abból is nagyobb mennyiség kell. :) Különlegessége mégis a levesbetét, ami szintén nem más, mint ... bab. :) Ani, szívesen ajánlom a játékba ezt a levest, örülök, hogy szóltál a játékról! :) Köszönöm. :)



Babkrémleves ropogós babbal

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg gyöngybab, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál gyömbérpor, ½ teáskanál szerecsendió, csilipehely, 3-4 evőkanál olívaolaj, 5 dl tej, só, citromlé, 2-3 bazsalikomlevél; a ropogós babhoz: személyenként 2 evőkanálnyi főtt bab a fenti mennyiségből, só, bors, pirospaprika, liszt, bő olaj a sütéshez, néhány csepp olívaolaj.

Elkészítése: A gyöngybabot beáztatjuk hideg vízbe egy éjszakára, majd másnap hideg, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Kuktában ez kb. 20 perc. Leszűrjük, kissé leöblítjük hideg vízzel, s miután szikkadt egy keveset, elvesszük belőle a ropogós babhoz szükséges mennyiséget. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a bazsalikomleveleket, majd néhány másodperc után kiszedjük, és az aromás olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a babot, enyhén megsózzuk, felöntjük kevés tejjel, és állandóan kavargatva, hogy oda ne kapjon, felforraljuk. Ezután félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáöntjük a többi tejet és visszatesszük főni. Tetszés szerint vízzel hígítjuk tovább, majd utánaízesítünk sóval, illetve citromlével, és jól kiforraljuk. Ha nem azonnal tálaljuk, a levest érdemes kissé hígabbra készíteni, mert az állás során tovább sűrűsödik, vastagszik. Egy tálkában összekeverünk 3-4 evőkanál lisztet kevés sóval, borssal és pirospaprikával. A félretett babot beletesszük a fűszeres lisztbe, jól összeforgatjuk, szűrőbe téve jól lerázzuk a fölösleges lisztet, majd felforrósított olajban szép aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezt csak tálalás előtt végezzük el, különben ha áll, elveszíti ropogósságát. Tálaláskor mindenkinek 2 evőkanálnyi ropogós babot teszünk a levesébe, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. január 7., csütörtök

Babkrémleves ropogós babbal

Ezt a levest nemrég jelentettem meg a blogomon, és hogy most ismét megteszem, nem annak a jele, hogy megbuggyantam. :) Hanem, mert ezzel nevezek be Ani játékára. Ani, A parókia konyhájából című blog írója ugyanis játékot hirdetett meg vízkereszt alkalmából, amiben egyszerű, húsmentes levest kér, ezzel emlékezvén Keresztelő János aszkéta voltára. Nos, bár ez a leves a hosszabb leírásból ítélve macerásnak tűnhet, mégsem az, sőt, ha úgy vesszük, szinte egyetlen fontos alapanyagból készült, ami a bab. A többi csak ilyen-olyan fűszer, ízesítő, "adalék-alapanyag". Na jó,esetleg a tejet is fő-nek lehet venni, mert abból is nagyobb mennyiség kell. :) Különlegessége mégis a levesbetét, ami szintén nem más, mint ... bab. :) Ani, szívesen ajánlom a játékba ezt a levest, örülök, hogy szóltál a játékról! :) Köszönöm. :)



Babkrémleves ropogós babbal

Hozzávalók 4-5 személyre: 40 dkg gyöngybab, 1 hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 1 teáskanál gyömbérpor, ½ teáskanál szerecsendió, csilipehely, 3-4 evőkanál olívaolaj, 5 dl tej, só, citromlé, 2-3 bazsalikomlevél; a ropogós babhoz: személyenként 2 evőkanálnyi főtt bab a fenti mennyiségből, só, bors, pirospaprika, liszt, bő olaj a sütéshez, néhány csepp olívaolaj.

Elkészítése: A gyöngybabot beáztatjuk hideg vízbe egy éjszakára, majd másnap hideg, enyhén sózott vízben puhára főzzük. Kuktában ez kb. 20 perc. Leszűrjük, kissé leöblítjük hideg vízzel, s miután szikkadt egy keveset, elvesszük belőle a ropogós babhoz szükséges mennyiséget. A hagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajat felforrósítjuk, beledobjuk a bazsalikomleveleket, majd néhány másodperc után kiszedjük, és az aromás olajon megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Ezután hozzáadjuk a fűszereket, elkeverjük, és felöntjük kevés vízzel. Hagyjuk elpárologni, hozzáadjuk a babot, enyhén megsózzuk, felöntjük kevés tejjel, és állandóan kavargatva, hogy oda ne kapjon, felforraljuk. Ezután félrevesszük, botmixerrel simára turmixoljuk, majd hozzáöntjük a többi tejet és visszatesszük főni. Tetszés szerint vízzel hígítjuk tovább, majd utánaízesítünk sóval, illetve citromlével, és jól kiforraljuk. Ha nem azonnal tálaljuk, a levest érdemes kissé hígabbra készíteni, mert az állás során tovább sűrűsödik, vastagszik. Egy tálkában összekeverünk 3-4 evőkanál lisztet kevés sóval, borssal és pirospaprikával. A félretett babot beletesszük a fűszeres lisztbe, jól összeforgatjuk, szűrőbe téve jól lerázzuk a fölösleges lisztet, majd felforrósított olajban szép aranybarnára, ropogósra sütjük. Ezt csak tálalás előtt végezzük el, különben ha áll, elveszíti ropogósságát. Tálaláskor mindenkinek 2 evőkanálnyi ropogós babot teszünk a levesébe, és meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal.

Nincsenek megjegyzések: