2016. január 12., kedd

Élő (nyers) fasírt

Tegnap gyümölcsnapot tartottam. S bár jól megvoltam a banánnal, klementinnel, pomelóval, aszalt gyümölcsökkel, vacsorára mégis valami sós ízre vágytam. Amúgy mindig ez a bajom a gyümölcsnappal: nem az éhség a baj, hanem a sok édes íz. Summa summarum, végül fasírtot vacsoráztam. De persze, nem akármilyent, hanem nyerset, olyant, ami beleillik, ha nem is a gyümölcsnap fogalmába, de az élő, nyers ételek kategóriájába. A kicsi lányomnak nem ízlett, de a férjem és a nagyobbik szívesen megettek néhány darabot belőle. Én pedig... na, nem mondom meg, hányat ettem meg, de megsúgom, többet, mint ami a tányéron van. :P Hasonlót már készítettem egyszer, akkor töltött káposzta töltelékeként, illetve kicsit másabb ízesítéssel. Most is nagyon jól sikerült, abból készült, ami otthon éppen volt.


Élő (nyers) fasírt

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 15 dkg napraforgómag, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg százeller, 1 kisebb hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál őrölt lenmag, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1-1 teáskanál morzsolt majoránna és pirospaprika, só, bors, kevés arany lenmag.

Elkészítése: A napraforgómagot beáztatjuk annyi vízben, amennyi ellepi, és legalább 20-30 percig úgy hagyjuk. A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, és a leszűrt napraforgóval együtt aprítógépben pépes-darabosra aprítjuk. Én egy-egy kevés vizet is öntöttem hozzá, hogy jobban menjen. Végül hozzáadjuk az őrölt lenmagot meg a többi fűszert, illetve sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük, amjd kézzel jól összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk, mindegyikre szórunk egy-egy kevés arany lenmagot, és vagy máris fogyasztjuk friss zöldsgek kíséretében, vagy tepsibe tesszük, és kb. 40 fokos sütőben aszaljuk 2-3 órát, vagy aszalógépben végezzük a műveletet. Én ezúttal csak annyira tettem sütőbe, hogy kissé átlangyosodott, tovább nem volt türelmem várni. :) Számomra isteni volt. :) Koktélparadicsommal és jégcsapretekkel fogyasztottam.

Megjegyzés: Gittánál láttam, hogy mazsolát is tett bele, legközelebb talán kipróbálom úgy is. :)

EK - 2016/6



1 megjegyzés:

Lazac írta...

Jól hangzik, majd egyszer kipróbálom, ha nagyon éhes leszek.:):)

2016. január 12., kedd

Élő (nyers) fasírt

Bejegyezte: sedith dátum: 18:09
Tegnap gyümölcsnapot tartottam. S bár jól megvoltam a banánnal, klementinnel, pomelóval, aszalt gyümölcsökkel, vacsorára mégis valami sós ízre vágytam. Amúgy mindig ez a bajom a gyümölcsnappal: nem az éhség a baj, hanem a sok édes íz. Summa summarum, végül fasírtot vacsoráztam. De persze, nem akármilyent, hanem nyerset, olyant, ami beleillik, ha nem is a gyümölcsnap fogalmába, de az élő, nyers ételek kategóriájába. A kicsi lányomnak nem ízlett, de a férjem és a nagyobbik szívesen megettek néhány darabot belőle. Én pedig... na, nem mondom meg, hányat ettem meg, de megsúgom, többet, mint ami a tányéron van. :P Hasonlót már készítettem egyszer, akkor töltött káposzta töltelékeként, illetve kicsit másabb ízesítéssel. Most is nagyon jól sikerült, abból készült, ami otthon éppen volt.


Élő (nyers) fasírt

Hozzávalók kb. 25 darabhoz: 15 dkg napraforgómag, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg százeller, 1 kisebb hagyma, 3 cikk fokhagyma, 2 evőkanál őrölt lenmag, 1/2 teáskanál őrölt kömény, 1-1 teáskanál morzsolt majoránna és pirospaprika, só, bors, kevés arany lenmag.

Elkészítése: A napraforgómagot beáztatjuk annyi vízben, amennyi ellepi, és legalább 20-30 percig úgy hagyjuk. A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, és a leszűrt napraforgóval együtt aprítógépben pépes-darabosra aprítjuk. Én egy-egy kevés vizet is öntöttem hozzá, hogy jobban menjen. Végül hozzáadjuk az őrölt lenmagot meg a többi fűszert, illetve sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük, amjd kézzel jól összedolgozzuk. Diónyi gombócokat formálunk, mindegyikre szórunk egy-egy kevés arany lenmagot, és vagy máris fogyasztjuk friss zöldsgek kíséretében, vagy tepsibe tesszük, és kb. 40 fokos sütőben aszaljuk 2-3 órát, vagy aszalógépben végezzük a műveletet. Én ezúttal csak annyira tettem sütőbe, hogy kissé átlangyosodott, tovább nem volt türelmem várni. :) Számomra isteni volt. :) Koktélparadicsommal és jégcsapretekkel fogyasztottam.

Megjegyzés: Gittánál láttam, hogy mazsolát is tett bele, legközelebb talán kipróbálom úgy is. :)

EK - 2016/6



1 megjegyzés on "Élő (nyers) fasírt"

Lazac on 2016. január 13. 7:16 írta...

Jól hangzik, majd egyszer kipróbálom, ha nagyon éhes leszek.:):)

Related Posts with Thumbnails