2016. december 21., szerda

Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal

Rögtön az elején leszögezem: szarvasgombával azért készült ez az étel, mert akkor éppen volt. Életemben először. És mivel hamar fel kell használni, hát mindenbe használtam. De helyette bármilyen más fűszervajat készíthetünk: fokhagymásat, zöldfűszereset, citromosat, színes borsosat, céklásat, bármilyent. Vagy esetleg szarvasgombás olajosat. Amúgy egy ilyen húsféle tökéletes választás az ünnepre, nálunk fog is készülni. És nem szarvasgombával, max. az olajával, mert csak olyan van. :P


Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal

Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg marhahátszín, 2 teáskanál só, 1-1 teáskanál bors és fokhagymapor, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál paprikalekvár, 1 evőkanál reszelt szarvasgomba (elhagyható), 1-2 evőkanál olaj (vagy szarvasgombás olaj),1-2 dl fehérbor, 2 dl víz,  kevés petrezselyemzöld; a fűszervajhoz: 5 dkg puha vaj, 1-2 evőkanál reszelt szarvasgomba, 1 teáskanál olaj, só, bors.

Elkészítése: A húst jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nagyon enyhén megütögetjük,majd alaposan megszórjuk a porfűszerek keverékével. Ezután összekeverjük a mustárt, a paprikalekvárt, a szarvasgombát meg az olajat, és bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Jól zárható edénybe tesszük (vákuumozni a legjobb), és legalább néhány órán át, de 1-2 napig lenne ideális, ebben a pácban érleljük. Ezután a hússzeleteket olajjal megkent húálló tálba tesszük, aláüntjük a vízzel elkevert bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben 2-2,5 órán át hagyjuk készülni, egyszer-kétszer átforgatva közben. A fűszervajhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd fóliába téve rúddá sodorjuk, és hűtőben vagy fagyasztóban megdermesztjük. Tálaláskor levágunk egy-egy karikát a rúdból, és a forró hússzeletekre helyezzük. Ha ennél szebben,ünnepibben szeretnénk megoldani,akkor az elkészült puha fűszervajat habzsákba tesszük, és csillagcsővel szép rózsákat nyomunk egy tányérra. Így fagyasztjuk ki, és tesszük majd a hússzeletekre. Bármilyen körettel kínálhatjuk, mi akkor currys sült krumplival ettük. Megszórjuk kevés aprított zölddel a látvány kedvéért.

Megjegyzés: Marhahús híján sertéstarjából is elkészíthető. Talán némileg lerövidülne az elkészítési ideje, forgatáskor le kell ellenőrizni a húsokat.

EK - 2018/12



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts with Thumbnails

2016. december 21., szerda

Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal

Rögtön az elején leszögezem: szarvasgombával azért készült ez az étel, mert akkor éppen volt. Életemben először. És mivel hamar fel kell használni, hát mindenbe használtam. De helyette bármilyen más fűszervajat készíthetünk: fokhagymásat, zöldfűszereset, citromosat, színes borsosat, céklásat, bármilyent. Vagy esetleg szarvasgombás olajosat. Amúgy egy ilyen húsféle tökéletes választás az ünnepre, nálunk fog is készülni. És nem szarvasgombával, max. az olajával, mert csak olyan van. :P


Boros marhahátszín szarvasgombás fűszervajjal

Hozzávalók 5-6 személyre: 1,2 kg marhahátszín, 2 teáskanál só, 1-1 teáskanál bors és fokhagymapor, 2 evőkanál mustár, 2 teáskanál paprikalekvár, 1 evőkanál reszelt szarvasgomba (elhagyható), 1-2 evőkanál olaj (vagy szarvasgombás olaj),1-2 dl fehérbor, 2 dl víz,  kevés petrezselyemzöld; a fűszervajhoz: 5 dkg puha vaj, 1-2 evőkanál reszelt szarvasgomba, 1 teáskanál olaj, só, bors.

Elkészítése: A húst jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, nagyon enyhén megütögetjük,majd alaposan megszórjuk a porfűszerek keverékével. Ezután összekeverjük a mustárt, a paprikalekvárt, a szarvasgombát meg az olajat, és bekenjük vele a hússzeletek mindkét oldalát. Jól zárható edénybe tesszük (vákuumozni a legjobb), és legalább néhány órán át, de 1-2 napig lenne ideális, ebben a pácban érleljük. Ezután a hússzeleteket olajjal megkent húálló tálba tesszük, aláüntjük a vízzel elkevert bort, lefedjük, és 180 fokos sütőben 2-2,5 órán át hagyjuk készülni, egyszer-kétszer átforgatva közben. A fűszervajhoz a hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd fóliába téve rúddá sodorjuk, és hűtőben vagy fagyasztóban megdermesztjük. Tálaláskor levágunk egy-egy karikát a rúdból, és a forró hússzeletekre helyezzük. Ha ennél szebben,ünnepibben szeretnénk megoldani,akkor az elkészült puha fűszervajat habzsákba tesszük, és csillagcsővel szép rózsákat nyomunk egy tányérra. Így fagyasztjuk ki, és tesszük majd a hússzeletekre. Bármilyen körettel kínálhatjuk, mi akkor currys sült krumplival ettük. Megszórjuk kevés aprított zölddel a látvány kedvéért.

Megjegyzés: Marhahús híján sertéstarjából is elkészíthető. Talán némileg lerövidülne az elkészítési ideje, forgatáskor le kell ellenőrizni a húsokat.

EK - 2018/12



Nincsenek megjegyzések: