2009. október 6., kedd
Padlizsánfőzelék
No ne nézzetek nagyot!
Igaz, én sem ettem mostanáig, de biztos még elkészítem néha-néha. Könnyű, gyors, finom, egészséges...
Nem volt tegnapi maradékom, de Kisebbikemnek ebédet kellett adni lefekvés előtt. Amíg anyósomtól az üzletig érkeztünk, már ki is volt találva az ebéd: padlizsánfőzelék. "Miért ne? Padlizsán biztos van az üzletben, tök már kevésbé. Ez sem lehet rossz, sőt. Nem kaprosan lesz, hogy ne hasonlítson a tökre, hanem tárkonyos. Talál a tárkony hozzá, meg egy kicsi fokhagyma is." - morfondíroztam.
Elkészítés:
1 szép padlizsánt meghámoztam, lereszeltem és lesóztam. Hagytam állni pár percig, amíg meghámoztam és apróra vágtam egy hagymát, illetve kevés olajon megdinszteltem. Ekkor a padlizsánt szűrőbe helyeztem és folyó víz alá tartottam. Jól kifacsartam és már dobtam is rá a hagymára. Elkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje. Kb 10 percig pároltam, ezalatt megpuhult, de még megmaradtak a csíkok, nem lett pépes. Amíg főtt, lisztből és tejfölből (de bármilyen más tejtermék vagy tej is jó) eresztéket készítettem és végül behabartam vele a főzeléket. További tejföllel és vízzel igazítottam még az állagán. Csak ezután sóztam, borsoztam és kevertem bele a fél tk-nyi fokhagymaport. Még lobbantottam párat rajta és elzártam a gázt. Végül fél tk-nyi apróra vágott lestyánt és 1 tk-nyi apróra vágott tárkonyt kavartam bele, és már tettem is hűlni a tányérba. Nagyon finom lett. B. is csak amúgy nyelte, nem is volt elég amennyit először kitettem.
Természetesen, lehet bármiylen fűszerezéssel készíteni, biztos kaprosan avyg egyszerűen petrezselyemel sem lenne rossz. Feltéttel is lehet tálalni (tükörtojás, virsli, kolbász, fasírt, bármi), de én csak a férjemnek szoktam ilyesmiket melléadni, ha főzeléket eszünk. Mi ritkán igényeljük. Éppen azért szeretem a főzelékeket, mert csak önmagukban is jól lehet lakni velük, max. kenyérrel, salátával-savanyúsággal társítva.
Nagyon gyorsan elkészülő étel, nem igényel angy szaktudást és az olcsó kategóriába is tartozik. Összköltsége kb. 300 ft. körül lehet. Nálunk kb. 4 lej.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2009. október 6., kedd
Padlizsánfőzelék
No ne nézzetek nagyot!
Igaz, én sem ettem mostanáig, de biztos még elkészítem néha-néha. Könnyű, gyors, finom, egészséges...
Nem volt tegnapi maradékom, de Kisebbikemnek ebédet kellett adni lefekvés előtt. Amíg anyósomtól az üzletig érkeztünk, már ki is volt találva az ebéd: padlizsánfőzelék. "Miért ne? Padlizsán biztos van az üzletben, tök már kevésbé. Ez sem lehet rossz, sőt. Nem kaprosan lesz, hogy ne hasonlítson a tökre, hanem tárkonyos. Talál a tárkony hozzá, meg egy kicsi fokhagyma is." - morfondíroztam.
Elkészítés:
1 szép padlizsánt meghámoztam, lereszeltem és lesóztam. Hagytam állni pár percig, amíg meghámoztam és apróra vágtam egy hagymát, illetve kevés olajon megdinszteltem. Ekkor a padlizsánt szűrőbe helyeztem és folyó víz alá tartottam. Jól kifacsartam és már dobtam is rá a hagymára. Elkevertem, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje. Kb 10 percig pároltam, ezalatt megpuhult, de még megmaradtak a csíkok, nem lett pépes. Amíg főtt, lisztből és tejfölből (de bármilyen más tejtermék vagy tej is jó) eresztéket készítettem és végül behabartam vele a főzeléket. További tejföllel és vízzel igazítottam még az állagán. Csak ezután sóztam, borsoztam és kevertem bele a fél tk-nyi fokhagymaport. Még lobbantottam párat rajta és elzártam a gázt. Végül fél tk-nyi apróra vágott lestyánt és 1 tk-nyi apróra vágott tárkonyt kavartam bele, és már tettem is hűlni a tányérba. Nagyon finom lett. B. is csak amúgy nyelte, nem is volt elég amennyit először kitettem.
Természetesen, lehet bármiylen fűszerezéssel készíteni, biztos kaprosan avyg egyszerűen petrezselyemel sem lenne rossz. Feltéttel is lehet tálalni (tükörtojás, virsli, kolbász, fasírt, bármi), de én csak a férjemnek szoktam ilyesmiket melléadni, ha főzeléket eszünk. Mi ritkán igényeljük. Éppen azért szeretem a főzelékeket, mert csak önmagukban is jól lehet lakni velük, max. kenyérrel, salátával-savanyúsággal társítva.
Nagyon gyorsan elkészülő étel, nem igényel angy szaktudást és az olcsó kategóriába is tartozik. Összköltsége kb. 300 ft. körül lehet. Nálunk kb. 4 lej.
8 megjegyzés:
- Wise Lady írta...
-
Nahát, micsoda eszed van, sose gondoltam volna rá! De tényleg, miért is ne? A padlizsán nagyon finom. A héten főzök magamnak ebédre (inkább uzsonnára, mert akkor eszem, ha hazaérek). Majd beszámolok róla.
- 2009. október 6. 18:00
- Kati írta...
-
Jó lehet. :-) Majd én is kipróbálom.
- 2009. október 6. 19:18
- szepyke írta...
-
Nah, erről sem hallottam még soha...
- 2009. október 6. 20:15
- Ottis írta...
-
Érdekes ötlet, kipróbálom én is!
- 2009. október 6. 21:46
- sedith írta...
-
Mindenkinek: engem is úgy szállt meg az ihlet, mint egy üstökös. Hogy miért is ne? És hogy' nem jutott még eddig eszembe? De arra gondoltam, úgyis annyi mindent kipróbáltam már, ez már csak színesíti a palettát!
Szerintem nem bánnátok meg, ha elkészítenétek! - 2009. október 6. 22:47
- trinity írta...
-
Tényleg jó ötlet!! Meg van véve:))
- 2009. október 7. 1:47
- sedith írta...
-
Trin, :).
- 2009. október 7. 14:58
- Unknown írta...
-
Nagyon finom lett koszi
- 2022. április 25. 20:44
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
Nahát, micsoda eszed van, sose gondoltam volna rá! De tényleg, miért is ne? A padlizsán nagyon finom. A héten főzök magamnak ebédre (inkább uzsonnára, mert akkor eszem, ha hazaérek). Majd beszámolok róla.
Jó lehet. :-) Majd én is kipróbálom.
Nah, erről sem hallottam még soha...
Érdekes ötlet, kipróbálom én is!
Mindenkinek: engem is úgy szállt meg az ihlet, mint egy üstökös. Hogy miért is ne? És hogy' nem jutott még eddig eszembe? De arra gondoltam, úgyis annyi mindent kipróbáltam már, ez már csak színesíti a palettát!
Szerintem nem bánnátok meg, ha elkészítenétek!
Tényleg jó ötlet!! Meg van véve:))
Trin, :).
Nagyon finom lett koszi
Megjegyzés küldése