2009. október 29., csütörtök

Falusi krumpliétel



Még lánykoromban, egyik este anyósoméknál vacsoráztam és Anyu kissé röstellkedve mondta, amikor kitette az ételt az asztalra: ma este csak ilyen egyszerű, falusias ételt eszünk. Igen, a vacsora egyszerű volt, valóban hagyományos, de annál nagyszerűbb, finomabb. Azóta is gyakran készítettem, főleg, amikor a hűtő nem bővelkedett túl sok alapanyagban, de a szalonna mindig ott lapult és a kamrában is akadt néhány szem krumpli. Mostanában mégis valahogy feledésbe merült. Aztán tegnap, hogy, hogy nem, de eszembe jutott és úgy örültem neki! Nagyon jól kivált egy húsos fogást, a legádázabb húsevő sem hiányolná belőle, azt hiszem. Bár, ha nagyon muszáj valakinek, felturbózhatja még bármivel. No, de elég a dumából...

Hozzávalók: fejenként 3-4 közepes méretű krumpli, szalonna, 2 cikk fokhagyma, só, bors, esetleg pici olaj;

Elkészítés: a krumplikat meghámozzuk és hosszában félbevágjuk. Karalábévájóval, késsel vagy kiskanállal - kinek mi a szimpatikusabb, bár én kiskanállal még sosem próbáltam - kivájunk egy darabot minden fél krumplinak a közepéből, de persze,a kivájt részeket sem dobjuk el.



Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal (nekem most megmaradt fél szelet szalonnám és azt szórtam a tepsi aljára apró kockákra vágva) és belehelyezzük a félkrumplikat üreges részükkel felfele. Ha több a krumpli, mint amennyi egyszer a tepsi aljára fér, nem baj, két réteget is lehet rakni belőle. Szóval a krumplikat megsózzuk és borsozzuk, majd mindegyik üregbe egy darabka szalonnát teszünk. Mindezt addig folytatjuk, amíg elfogy a krumplink. A kivájt részeket az itt-ott megmaradó hézagokba dugdossuk a krumplik mellé. A fokhagymát áttörjük, jól megsózzuk, egy kiskanállal kicsit összekeverjük és felöntjük kb. féldeci vízzel. Ezzel a fokhagymás lével meglocsoljuk a krumplit, majd alufólival lefedve, a forró sütőbe toljuk. Kb. félóra alatt megvan, ha valaki esetleg pirosabban szereti, akkor az utolsó 10-15 percben vegye le a fóliát és úgy süsse tovább. Lehet enni bármilyen savanyúsággal, friss salátával, de aki szereti és főleg bírja, azt próbálja ki tejfölös muzsdéjjal!

EK - 2011/9

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Ez de jó! Nagyon tetszik.

Cukroskata írta...

Nekem is :-)

sedith írta...

Wise Lady, Cukroskata, örülök, próbáljátok ki! Nagyon egyszerű és olcsó étel!:)

Related Posts with Thumbnails

2009. október 29., csütörtök

Falusi krumpliétel



Még lánykoromban, egyik este anyósoméknál vacsoráztam és Anyu kissé röstellkedve mondta, amikor kitette az ételt az asztalra: ma este csak ilyen egyszerű, falusias ételt eszünk. Igen, a vacsora egyszerű volt, valóban hagyományos, de annál nagyszerűbb, finomabb. Azóta is gyakran készítettem, főleg, amikor a hűtő nem bővelkedett túl sok alapanyagban, de a szalonna mindig ott lapult és a kamrában is akadt néhány szem krumpli. Mostanában mégis valahogy feledésbe merült. Aztán tegnap, hogy, hogy nem, de eszembe jutott és úgy örültem neki! Nagyon jól kivált egy húsos fogást, a legádázabb húsevő sem hiányolná belőle, azt hiszem. Bár, ha nagyon muszáj valakinek, felturbózhatja még bármivel. No, de elég a dumából...

Hozzávalók: fejenként 3-4 közepes méretű krumpli, szalonna, 2 cikk fokhagyma, só, bors, esetleg pici olaj;

Elkészítés: a krumplikat meghámozzuk és hosszában félbevágjuk. Karalábévájóval, késsel vagy kiskanállal - kinek mi a szimpatikusabb, bár én kiskanállal még sosem próbáltam - kivájunk egy darabot minden fél krumplinak a közepéből, de persze,a kivájt részeket sem dobjuk el.



Egy tepsit vagy tűzálló tálat kikenünk olajjal (nekem most megmaradt fél szelet szalonnám és azt szórtam a tepsi aljára apró kockákra vágva) és belehelyezzük a félkrumplikat üreges részükkel felfele. Ha több a krumpli, mint amennyi egyszer a tepsi aljára fér, nem baj, két réteget is lehet rakni belőle. Szóval a krumplikat megsózzuk és borsozzuk, majd mindegyik üregbe egy darabka szalonnát teszünk. Mindezt addig folytatjuk, amíg elfogy a krumplink. A kivájt részeket az itt-ott megmaradó hézagokba dugdossuk a krumplik mellé. A fokhagymát áttörjük, jól megsózzuk, egy kiskanállal kicsit összekeverjük és felöntjük kb. féldeci vízzel. Ezzel a fokhagymás lével meglocsoljuk a krumplit, majd alufólival lefedve, a forró sütőbe toljuk. Kb. félóra alatt megvan, ha valaki esetleg pirosabban szereti, akkor az utolsó 10-15 percben vegye le a fóliát és úgy süsse tovább. Lehet enni bármilyen savanyúsággal, friss salátával, de aki szereti és főleg bírja, azt próbálja ki tejfölös muzsdéjjal!

EK - 2011/9

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Ez de jó! Nagyon tetszik.

Cukroskata írta...

Nekem is :-)

sedith írta...

Wise Lady, Cukroskata, örülök, próbáljátok ki! Nagyon egyszerű és olcsó étel!:)