2012. október 28., vasárnap
Párolt csirkemell almaszósszal és krumplipürével
Az erdélyi falusi emberek számára eléggé elképzelhetetlen a gyümölcs és a hús párosítása ugyanabban az ételben, bár kétségtelen, hogy vannak olyan fogások, amelyekben megeszik (pl. a füstölt húsos aszaltszilvaleves). No, de nem emlékszem, hogy bárki a családból vagy a faluban almaszószt készített volna a hús mellé. Azaz tudom, hogy voltak olyan "elvetemültek", akik meggyszószt készítettek a krumplipüré meg a sóbafőtt mellé, de ott volt mellette a paradicsommártás is. És a meggyszószt rendszerint a háziasszony ette meg, mert a szabály úgy tartja: amit főztél, edd is meg!:P Nos, nem tagadom: néhány évvel ezelőtt én is az erdélyi falusi emberek ízlésében osztoztam, azonban lassan, fokozatosan hozzászoktam a gyümölcs-hús pároshoz, és ma már el sem tudnám képzelni, hogy néha ne készítsek ilyen fogásokat. A férjem még nincs ennyire "előrehaladott stádiumban", vannak fogások, amiket szívesen elfogyaszt, mint pl. EZT, vagy EZT, de van, ami (még) nem nyerte el a tetszését, mint pl. a címben említett fogás, azaz megette a húst meg a pürét, de szószt nem kért mellé. Igaz, első alkalommal készült nálam, de én és a lányok nagyon szeretjük, úgyhogy néha terítékre kerül még. A sztorija egyszerű: pénteken az óvodában ez volt az ebéd, és annyira megkívántam, hogy amint hazamentem, már olvasztottam a csirkét, a melléből pedig ezt készítettem. S bár még sosem főztem ilyet, úgy gondolom, egész jóra sikerült. A húgomnak is nagyon ízlett.
Párolt csirkemell almaszósszal és krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkemell, só, bors, kevés pirospaprika, 2 evőkanál olaj; a mártáshoz: 50 dkg alma, 3-4 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, pici só, cukor, fahéj, citromlé; a püréhez: 60 dkg krumpli, só, vaj, tej.
Elkészítése: A két fél csirkemellet megmossuk, felitatjuk róla a vizet, és egészben hagyva bedörzsöljük sóval, borssal, illetve kevés pirospaprikával. Félretesszük rövid időre. Az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, majd tetszés szerint daraboljuk vagy szeleteljük, és meglocsoljuk 1-2 evőkanál citromlével. A krumplit meghámozzuk, négybe hasítjuk, és enyhén sós vízbn puhára főzzük, majd leszűrjük, és vajjal meg tejjel habosra kavarjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a csirkemellet. Minden oldalán hirtelen átpirítjuk, majd lefedve, saját levében, néha átforgatva 15-20 perc alatt puhára pároljuk. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk az almát, és állandóan kavargatva 2-3 perc alatt megpároljuk. Nem kell az almadaraboknak szétfőniük, egy részük enyhén roppanós maradhat, úgyis puhul még tovább. Ezután megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük 4-5 dl hideg vízzel, és állandóan kavargatva besűrítjük. Közben kevés sót adunk hozzá, és ízlés szerinti cukorral édesítjük. Amikor kellően besűrűsödött, félrevesszük a lángról, és nagyon kevés fahéjjal ízesítjük. A csirkemellet néhány percig pihenni hagyjuk, majd rézsútosan szeleteljük kb. 1/2 cm vastagra.
KT - 2013/5
2012. október 28., vasárnap
Párolt csirkemell almaszósszal és krumplipürével
Az erdélyi falusi emberek számára eléggé elképzelhetetlen a gyümölcs és a hús párosítása ugyanabban az ételben, bár kétségtelen, hogy vannak olyan fogások, amelyekben megeszik (pl. a füstölt húsos aszaltszilvaleves). No, de nem emlékszem, hogy bárki a családból vagy a faluban almaszószt készített volna a hús mellé. Azaz tudom, hogy voltak olyan "elvetemültek", akik meggyszószt készítettek a krumplipüré meg a sóbafőtt mellé, de ott volt mellette a paradicsommártás is. És a meggyszószt rendszerint a háziasszony ette meg, mert a szabály úgy tartja: amit főztél, edd is meg!:P Nos, nem tagadom: néhány évvel ezelőtt én is az erdélyi falusi emberek ízlésében osztoztam, azonban lassan, fokozatosan hozzászoktam a gyümölcs-hús pároshoz, és ma már el sem tudnám képzelni, hogy néha ne készítsek ilyen fogásokat. A férjem még nincs ennyire "előrehaladott stádiumban", vannak fogások, amiket szívesen elfogyaszt, mint pl. EZT, vagy EZT, de van, ami (még) nem nyerte el a tetszését, mint pl. a címben említett fogás, azaz megette a húst meg a pürét, de szószt nem kért mellé. Igaz, első alkalommal készült nálam, de én és a lányok nagyon szeretjük, úgyhogy néha terítékre kerül még. A sztorija egyszerű: pénteken az óvodában ez volt az ebéd, és annyira megkívántam, hogy amint hazamentem, már olvasztottam a csirkét, a melléből pedig ezt készítettem. S bár még sosem főztem ilyet, úgy gondolom, egész jóra sikerült. A húgomnak is nagyon ízlett.
Párolt csirkemell almaszósszal és krumplipürével
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirkemell, só, bors, kevés pirospaprika, 2 evőkanál olaj; a mártáshoz: 50 dkg alma, 3-4 evőkanál olaj, 2 púpozott evőkanál liszt, pici só, cukor, fahéj, citromlé; a püréhez: 60 dkg krumpli, só, vaj, tej.
Elkészítése: A két fél csirkemellet megmossuk, felitatjuk róla a vizet, és egészben hagyva bedörzsöljük sóval, borssal, illetve kevés pirospaprikával. Félretesszük rövid időre. Az almát meghámozzuk, csumáját eltávolítjuk, majd tetszés szerint daraboljuk vagy szeleteljük, és meglocsoljuk 1-2 evőkanál citromlével. A krumplit meghámozzuk, négybe hasítjuk, és enyhén sós vízbn puhára főzzük, majd leszűrjük, és vajjal meg tejjel habosra kavarjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és beletesszük a csirkemellet. Minden oldalán hirtelen átpirítjuk, majd lefedve, saját levében, néha átforgatva 15-20 perc alatt puhára pároljuk. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk az almát, és állandóan kavargatva 2-3 perc alatt megpároljuk. Nem kell az almadaraboknak szétfőniük, egy részük enyhén roppanós maradhat, úgyis puhul még tovább. Ezután megszórjuk a liszttel, elkeverjük, majd felöntjük 4-5 dl hideg vízzel, és állandóan kavargatva besűrítjük. Közben kevés sót adunk hozzá, és ízlés szerinti cukorral édesítjük. Amikor kellően besűrűsödött, félrevesszük a lángról, és nagyon kevés fahéjjal ízesítjük. A csirkemellet néhány percig pihenni hagyjuk, majd rézsútosan szeleteljük kb. 1/2 cm vastagra.
KT - 2013/5
3 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Az én párom sincs még ilyen előrehaladott stádiumban gyümölcs - hűs téren, de én igen:) És almával lehet még neki is tetszene:)
Nálam is van egy flamand csirkecomb recept, ami almával készül, az is nagyon fincsi:) - 2012. október 28. 21:15
-
-
Szia, most kerestem egy erdélyi jellegű almaszósz receptet. Mi Erdélyben, falun, gyakran ettünk gyümölcsszószokat, mártásokat hússal. Nem tudom, mennyire volt általános, de a család egyik ága vajdaszentiványi, a másik kibédi, és mindkét családnál gyakori volt. Üdvözlettel, Melinda
- 2014. január 26. 22:41
- sedith írta...
-
Kedves Melinda, örülök a visszajelzésednek. :) És te most hol laksz? A Mátyus névből ítélve, valahol Kibéd környékén, ugye? Volt ilyen nevű tanítványom, amikor Makfalván tanítottam. Vajdaszentivány meg itt van nem messze tőlünk, egy időben sokat jártam Marossárpatakra, és Szentiványra is megyünk néha, bár inkább csak átutazóban vagyunk ott. :)
- 2014. január 27. 21:52
3 megjegyzés:
Az én párom sincs még ilyen előrehaladott stádiumban gyümölcs - hűs téren, de én igen:) És almával lehet még neki is tetszene:)
Nálam is van egy flamand csirkecomb recept, ami almával készül, az is nagyon fincsi:)
Szia, most kerestem egy erdélyi jellegű almaszósz receptet. Mi Erdélyben, falun, gyakran ettünk gyümölcsszószokat, mártásokat hússal. Nem tudom, mennyire volt általános, de a család egyik ága vajdaszentiványi, a másik kibédi, és mindkét családnál gyakori volt. Üdvözlettel, Melinda
Kedves Melinda, örülök a visszajelzésednek. :) És te most hol laksz? A Mátyus névből ítélve, valahol Kibéd környékén, ugye? Volt ilyen nevű tanítványom, amikor Makfalván tanítottam. Vajdaszentivány meg itt van nem messze tőlünk, egy időben sokat jártam Marossárpatakra, és Szentiványra is megyünk néha, bár inkább csak átutazóban vagyunk ott. :)
Megjegyzés küldése