2013. február 8., péntek

Csokoládékrémes fánk

Tegnap én is megsütöttem az idei farsang első adag fánkját. Jó idejében, tudom, de jobb később, mint soha.... :) Nem volt időm sokat variálni, így felütöttem a blogom fánkrészlegét, és mivel tudtam, hogy két évvel ezelőtt sok-sok receptet átböngészve egy nagyon jó saját receptet alakítottam ki, hát ugyanahhoz nyúltam. De nem én lennék, ha menet közben valamit nem variálnék, ezért amikor eszembe jutott, hogy hoppá, a múltkori tortától maradt némi tejszín a dobozban, máris tudtam, mit fogok tenni: csokoládékrémmel töltöm meg.

A fánk receptjét nem írom le újból, megtalálható ITT, a csokoládékrém elkészítése is nagyon egyszerű, és mindenesetre, nagyon-nagyon finom lett. Nagylányom iskolai farsangján egy-kettőre szétkapkodták. Sajnos lefotózni nem volt időm, csak akkor kattintottam egyet gyorsan, amikor kitettem az asztalra, de egy apró kezecske máris odanyúlt, és "lelopott" róla egy darabot. :)

Csokoládékrém (ganache)

Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor (opcionális-én nem tettem), 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé (ez éppen egy 30%-os csokimikulás volt:D).
Elkészítése: A habtejszínt hőálló edénybe tesszük, beletördeljük a csokoládékat, hozzáadjuk a cukrot, és mikróban 30 másodpercenként felmelegítjük. Minden félperc után habverővel átkavarjuk. 3-5-ször ismételjük meg a műveletet, mígnem teljesen egynemű masszát kapunk. Ekkor hideg helyen jól kihűtjük, majd kézi mixerrel jó habosra verjük. Vékony csöves habzsákba adagoljuk, a csövet beleszúrjuk a fánkba, és finoman megnyomva a habzsákot, megtöltjük vele a fánkokat. Végül megszórjuk őket vaníliás porcukorral.

Megjegyzés: "Jobb házaknál", tudom, hogy a csokoládét nem olvasztják mikróban, de az az igazság, hoyg nekem nincs sem időm, sem türelmem gőz fölött olvasztgatni, egy a félpercenkénti melegítés-átkavarás nálam bejött és működik.

KAL - 2014.

Kicsikém majszolja:

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Látom gyorsan fogyott :)

fenci írta...

Megadtad az utolsó lökést : most én is fánkot sütök, kipróbálom a receptet. Másképp nem igazán szoktam, mert olajban sül, elég nehéz - de ilyenkor jan. végén - február elején szinte kötelező. A csokikrém is jól hangzik :-)

Related Posts with Thumbnails

2013. február 8., péntek

Csokoládékrémes fánk

Tegnap én is megsütöttem az idei farsang első adag fánkját. Jó idejében, tudom, de jobb később, mint soha.... :) Nem volt időm sokat variálni, így felütöttem a blogom fánkrészlegét, és mivel tudtam, hogy két évvel ezelőtt sok-sok receptet átböngészve egy nagyon jó saját receptet alakítottam ki, hát ugyanahhoz nyúltam. De nem én lennék, ha menet közben valamit nem variálnék, ezért amikor eszembe jutott, hogy hoppá, a múltkori tortától maradt némi tejszín a dobozban, máris tudtam, mit fogok tenni: csokoládékrémmel töltöm meg.

A fánk receptjét nem írom le újból, megtalálható ITT, a csokoládékrém elkészítése is nagyon egyszerű, és mindenesetre, nagyon-nagyon finom lett. Nagylányom iskolai farsangján egy-kettőre szétkapkodták. Sajnos lefotózni nem volt időm, csak akkor kattintottam egyet gyorsan, amikor kitettem az asztalra, de egy apró kezecske máris odanyúlt, és "lelopott" róla egy darabot. :)

Csokoládékrém (ganache)

Hozzávalók: 3 dl habtejszín, 1 evőkanál porcukor (opcionális-én nem tettem), 10 dkg 50%-os étcsokoládé, 10 dkg tejcsokoládé (ez éppen egy 30%-os csokimikulás volt:D).
Elkészítése: A habtejszínt hőálló edénybe tesszük, beletördeljük a csokoládékat, hozzáadjuk a cukrot, és mikróban 30 másodpercenként felmelegítjük. Minden félperc után habverővel átkavarjuk. 3-5-ször ismételjük meg a műveletet, mígnem teljesen egynemű masszát kapunk. Ekkor hideg helyen jól kihűtjük, majd kézi mixerrel jó habosra verjük. Vékony csöves habzsákba adagoljuk, a csövet beleszúrjuk a fánkba, és finoman megnyomva a habzsákot, megtöltjük vele a fánkokat. Végül megszórjuk őket vaníliás porcukorral.

Megjegyzés: "Jobb házaknál", tudom, hogy a csokoládét nem olvasztják mikróban, de az az igazság, hoyg nekem nincs sem időm, sem türelmem gőz fölött olvasztgatni, egy a félpercenkénti melegítés-átkavarás nálam bejött és működik.

KAL - 2014.

Kicsikém majszolja:

2 megjegyzés:

Katalin írta...

Látom gyorsan fogyott :)

fenci írta...

Megadtad az utolsó lökést : most én is fánkot sütök, kipróbálom a receptet. Másképp nem igazán szoktam, mert olajban sül, elég nehéz - de ilyenkor jan. végén - február elején szinte kötelező. A csokikrém is jól hangzik :-)