2013. április 19., péntek

Húsgombócos biryani

Nem tudom mennyire autentikus dolog húsgombóccal készíteni a birjánit (biryani - indiai nemzeti étel), de gondolom, nem követtem el mégsem túl nagy szentségtörést. Amikor különféle népek receptjeit készítem - és gondolom, ezzel nem én vagyok így egyedül - először általában szétnézek a magyar gasztrovonalon, hogy lássam, kb. mi a felhozatal. Majd rákeresek angolul is (vagy az adott nép nyelvén, ha mondjuk éppen valamelyik nagyobb "forgalmú" nyelvről van szó), és sok-sok receptet átnézek-tanulmányozok, hogy a lehető legjobban vissza tudjam én is adni az adott konyha ízvilágát. Természetesen, eközben azt is mindig szem előtt tartom, hogy nekem milyen alapanyagaim vannak, illetve mi az, ami a családom "mentalitásával" is összefér.  És ezen tanulmányozások alatt ismét rájöttem arra a közismert igazságra, hogy minden ételre érvényes az "ahány ház, annyi szokás" elve.
Nos, a birjáni nem mondhatnám, hogy a családom álmainak netovábbja, de a férjemnek is ízlett, nekem meg különösen. Tekintve azt, hogy néhány évvel ezelőtt ő csupán egy falatot evett a konyhámban készült első curryból, ami a mostani birjáninak vizet sem vihet fűszerességben, csípősségben, már nagy haladás, hogy ízlett neki ez a "vad" ízkombináció, kavalkád. A lányok inkább a húsgombócot ették belőle, a rizs - logikus - túl fűszeres volt az ő ízlésükhöz. Nem is erőltettem. :) A desszertként megevett halavával együtt úgyis megtelt a pocakjuk. :)
És akkor következzen az én húsgombócos birjánim, amelyet a sok-sok átnézett receptet alapul véve kombináltam össze mind a hozzávalókat, mind a mennyiségeket, mind pedig az elkészítési módokat illetően. (Egyetlen bánatom van vele kapcsolatban: múltkor kaptam 1 kg rizst valakitől, és az nem volt éppen megfelelő ehhez az ételhez. Vigyázat, jó minőségű, lehetőleg Basmati rizst érdemes használni hozzá.)


Húsgombócos biryani


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált csirkehús, 1 kicsi hagyma, 4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, só, bors, csilipehely, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 1 közepes vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, ½ zöld húsú paprika, diónyi friss gyömbér, 5 evőkanál sűrű paradicsomlé, 1 teáskanál koriandermag, 2 babérlevél, 1 teáskanál kurkuma, 2 teáskanál zöld currypaszta, néhány mentalevél, ½ csokor petrezselyemzöld, só, olaj, citromlé; továbbá: 20 dkg hosszúszemű rizs.
Elkészítése: A rizst főni tesszük kétszeres mennyiségű hideg vízben. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük, és 15-20 percig hagyjuk főni, majd leszűrjük, és folyó víz alatt átöblítjük. A gombócokhoz a húst alaposan összedolgozzuk a finomra aprított fűszerekkel, a tojássárgájával meg a búzadarával, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve csilipehellyel ízesítjük. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Egy edényben vizet forralunk, megsózzuk, majd amikor forr, kb. 10 perc alatt megfőzzük benne a gombócokat. Miután megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük őket. A mártáshoz késes aprítóban péppé zúzzuk a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a paprikát, a mentát meg a petrezselyemzöldet a paradicsomlével együtt. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, beledobjuk a babérlevelet meg a koriandert, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Megszórjuk kurkumával, ráöntjük a fűszerpépet, illetve hozzáadjuk a currypasztát, és jól elkeverjük. Beletesszük a gombócokat, hozzáadjuk a főtt rizst, öntünk rá 1-2 dl-nyit a gombócok főzőlevéből, és néhány perc alatt jól összerotyogtatjuk. Sóval és citromlével ízesítjük. 

EK - 2013/6

1 megjegyzés:

Kati írta...

Tihamér hozott nekem egy bombay biryani fűszerkeveréket, már rég tervezem kipróbálni, de még nem értem odáig, de így húsgombóccal is nagyon finomnak tűnik. A fűszerkeverék dobozán van egy recept, nagyon érthetőnek, jónak tűnik, az alapján akarom elkészíteni csírkehússal.

Related Posts with Thumbnails

2013. április 19., péntek

Húsgombócos biryani

Nem tudom mennyire autentikus dolog húsgombóccal készíteni a birjánit (biryani - indiai nemzeti étel), de gondolom, nem követtem el mégsem túl nagy szentségtörést. Amikor különféle népek receptjeit készítem - és gondolom, ezzel nem én vagyok így egyedül - először általában szétnézek a magyar gasztrovonalon, hogy lássam, kb. mi a felhozatal. Majd rákeresek angolul is (vagy az adott nép nyelvén, ha mondjuk éppen valamelyik nagyobb "forgalmú" nyelvről van szó), és sok-sok receptet átnézek-tanulmányozok, hogy a lehető legjobban vissza tudjam én is adni az adott konyha ízvilágát. Természetesen, eközben azt is mindig szem előtt tartom, hogy nekem milyen alapanyagaim vannak, illetve mi az, ami a családom "mentalitásával" is összefér.  És ezen tanulmányozások alatt ismét rájöttem arra a közismert igazságra, hogy minden ételre érvényes az "ahány ház, annyi szokás" elve.
Nos, a birjáni nem mondhatnám, hogy a családom álmainak netovábbja, de a férjemnek is ízlett, nekem meg különösen. Tekintve azt, hogy néhány évvel ezelőtt ő csupán egy falatot evett a konyhámban készült első curryból, ami a mostani birjáninak vizet sem vihet fűszerességben, csípősségben, már nagy haladás, hogy ízlett neki ez a "vad" ízkombináció, kavalkád. A lányok inkább a húsgombócot ették belőle, a rizs - logikus - túl fűszeres volt az ő ízlésükhöz. Nem is erőltettem. :) A desszertként megevett halavával együtt úgyis megtelt a pocakjuk. :)
És akkor következzen az én húsgombócos birjánim, amelyet a sok-sok átnézett receptet alapul véve kombináltam össze mind a hozzávalókat, mind a mennyiségeket, mind pedig az elkészítési módokat illetően. (Egyetlen bánatom van vele kapcsolatban: múltkor kaptam 1 kg rizst valakitől, és az nem volt éppen megfelelő ehhez az ételhez. Vigyázat, jó minőségű, lehetőleg Basmati rizst érdemes használni hozzá.)


Húsgombócos biryani


Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált csirkehús, 1 kicsi hagyma, 4 cikk fokhagyma, diónyi friss gyömbér, só, bors, csilipehely, 1 tojássárgája, 2-3 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 1 közepes vöröshagyma, 3-4 cikk fokhagyma, ½ zöld húsú paprika, diónyi friss gyömbér, 5 evőkanál sűrű paradicsomlé, 1 teáskanál koriandermag, 2 babérlevél, 1 teáskanál kurkuma, 2 teáskanál zöld currypaszta, néhány mentalevél, ½ csokor petrezselyemzöld, só, olaj, citromlé; továbbá: 20 dkg hosszúszemű rizs.
Elkészítése: A rizst főni tesszük kétszeres mennyiségű hideg vízben. Miután fölforrt, a lángot kicsire vesszük, és 15-20 percig hagyjuk főni, majd leszűrjük, és folyó víz alatt átöblítjük. A gombócokhoz a húst alaposan összedolgozzuk a finomra aprított fűszerekkel, a tojássárgájával meg a búzadarával, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, illetve csilipehellyel ízesítjük. A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk. Egy edényben vizet forralunk, megsózzuk, majd amikor forr, kb. 10 perc alatt megfőzzük benne a gombócokat. Miután megfőttek, szűrőkanállal kiszedjük őket. A mártáshoz késes aprítóban péppé zúzzuk a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, a paprikát, a mentát meg a petrezselyemzöldet a paradicsomlével együtt. Egy nagy serpenyőben olajat forrósítunk, beledobjuk a babérlevelet meg a koriandert, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Megszórjuk kurkumával, ráöntjük a fűszerpépet, illetve hozzáadjuk a currypasztát, és jól elkeverjük. Beletesszük a gombócokat, hozzáadjuk a főtt rizst, öntünk rá 1-2 dl-nyit a gombócok főzőlevéből, és néhány perc alatt jól összerotyogtatjuk. Sóval és citromlével ízesítjük. 

EK - 2013/6

1 megjegyzés:

Kati írta...

Tihamér hozott nekem egy bombay biryani fűszerkeveréket, már rég tervezem kipróbálni, de még nem értem odáig, de így húsgombóccal is nagyon finomnak tűnik. A fűszerkeverék dobozán van egy recept, nagyon érthetőnek, jónak tűnik, az alapján akarom elkészíteni csírkehússal.