2013. június 12., szerda
Főzött vaníliafagylalt natúran és epresen
Aztán egy idő után - gondolom, a "boltrobbanás" után, amikor már itt is lehetett sok mindent venni - a fagyikészítés elmaradozott. El is felejtettem, hogy nálunk is rendszeresen készült, amikor egyszercsak valahonnan beugrott ez a pirosmintás fazék az emlékeimbe, és attól kezdve elkezdtem nyaggatni édesanyámat, hogy a föld mélyéről is, de halássza elő a receptet. Sok unszolás után elő is került, és nálam azóta már kétszer is készült. Először csak natúr változatot készítettem, másodszor viszont az adagot kettéosztottam, és felét eperrel ízesítettem. Amit én újítottam a recepthez képest az, hogy vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használtam hozzá, és a mostani idők "trendje" szerint tejszínnel is gazdagítottam, krémesítettem. Talán, ha lenne fagyigépem - amit hamarosan venni szándékozom - másabb lenne, mármint jobb lenne az állaga, de anélkül is igazán finom, aromás fagylalt a végeredmény. Próbáljátok ki ti is. :)
Főzött vaníliás fagylalt natúran és epresen
Hozzávalók kb. 1,6-1,8 l fagylalthoz: 5 tojás, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 2 púpozott evőkanál liszt, 15 dkg fruktóz (vagy 20-25 dkg cukor), 4 dl habtejszín, csipetnyi só; továbbá: 35 dkg eper, 3 evőkanál fruktóz.
Elkészítése: A tej felét forrni tesszük a kikapart vaníliamagokkal és a héjjal. A tojássárgáját simára keverjük 10 dkg fruktózzal (15 dkg cukorral), a liszttel meg a tejjel, majd hozzáöntjük a vaníliás tejhez, és állandóan kavargatva, sűrűre főzzük. A vanília héját eltávolítjuk belőle, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék fruktózzal/cukorral, a tejszínt pedig szintén felverjük. Amikor a massza kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a kétféle habot, és alaposan eldolgozzuk. A masszát kétfelé osztjuk; az egyik részét műanyagdobozban fagyasztóba tesszük, majd időnként átkeverjük a fagyás során, hogy kevésbé jégszemcsés legyen. A másik részébe belekeverjük az összetört, cukorral elkevert epret, és utána fagyasztjuk le. Néhány óra múlva fogyasztható.
Tipp: Az epreset úgy is készíthetjük, hogy az édesített eperpüré kb. egynegyedét meghagyjuk, és amikor a többi masszát kanalazzuk a dobozba, ebből is csorgatunk bele. Így sötéteb epercsíkok is lesznek benne.
EK - 2013/7
2013. június 12., szerda
Főzött vaníliafagylalt natúran és epresen
Aztán egy idő után - gondolom, a "boltrobbanás" után, amikor már itt is lehetett sok mindent venni - a fagyikészítés elmaradozott. El is felejtettem, hogy nálunk is rendszeresen készült, amikor egyszercsak valahonnan beugrott ez a pirosmintás fazék az emlékeimbe, és attól kezdve elkezdtem nyaggatni édesanyámat, hogy a föld mélyéről is, de halássza elő a receptet. Sok unszolás után elő is került, és nálam azóta már kétszer is készült. Először csak natúr változatot készítettem, másodszor viszont az adagot kettéosztottam, és felét eperrel ízesítettem. Amit én újítottam a recepthez képest az, hogy vaníliás cukor helyett igazi vaníliát használtam hozzá, és a mostani idők "trendje" szerint tejszínnel is gazdagítottam, krémesítettem. Talán, ha lenne fagyigépem - amit hamarosan venni szándékozom - másabb lenne, mármint jobb lenne az állaga, de anélkül is igazán finom, aromás fagylalt a végeredmény. Próbáljátok ki ti is. :)
Főzött vaníliás fagylalt natúran és epresen
Hozzávalók kb. 1,6-1,8 l fagylalthoz: 5 tojás, 6 dl tej, 1 vaníliarúd, 2 púpozott evőkanál liszt, 15 dkg fruktóz (vagy 20-25 dkg cukor), 4 dl habtejszín, csipetnyi só; továbbá: 35 dkg eper, 3 evőkanál fruktóz.
Elkészítése: A tej felét forrni tesszük a kikapart vaníliamagokkal és a héjjal. A tojássárgáját simára keverjük 10 dkg fruktózzal (15 dkg cukorral), a liszttel meg a tejjel, majd hozzáöntjük a vaníliás tejhez, és állandóan kavargatva, sűrűre főzzük. A vanília héját eltávolítjuk belőle, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék fruktózzal/cukorral, a tejszínt pedig szintén felverjük. Amikor a massza kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a kétféle habot, és alaposan eldolgozzuk. A masszát kétfelé osztjuk; az egyik részét műanyagdobozban fagyasztóba tesszük, majd időnként átkeverjük a fagyás során, hogy kevésbé jégszemcsés legyen. A másik részébe belekeverjük az összetört, cukorral elkevert epret, és utána fagyasztjuk le. Néhány óra múlva fogyasztható.
Tipp: Az epreset úgy is készíthetjük, hogy az édesített eperpüré kb. egynegyedét meghagyjuk, és amikor a többi masszát kanalazzuk a dobozba, ebből is csorgatunk bele. Így sötéteb epercsíkok is lesznek benne.
EK - 2013/7
9 megjegyzés:
- Szitya írta...
-
Edith!
Ez remekül néz ki, és nem is tűnik túl bonyolultnak! Már csak az a kérdésem, hogy hogyan lehetne ebből sima eperfagyit készíteni? Elég, ha nem teszek bele vaníliát? Esetleg kicsit több epret bele? - 2013. június 12. 11:40
- Éva írta...
-
Nagyon jó lehet ez a fagyid! Gépem nekem sincs, de szerintem így is finom lehet. Ha kipróbálom akkor én csak vaníliáscukrot teszek bele szerinted 1 zacskó elég lesz?
- 2013. június 12. 13:07
- fenci írta...
-
De jó! most vettem fagyigépet és épp receptet kerestem hozzá : ezzel fogom kipróbálni! Köszi!
- 2013. június 12. 16:03
- sedith írta...
-
Szilvi, szerintem egy kicsi vaníliát mindenképpen érdemes tenni bele, megdobja, kikerekíti az epernek is az ízét. 1 tasak vaníliás cukor pl. jó lenne szerintem, és igen, mindenképpen több eperrel, kb. duplázni kéne az adagot. :)
- 2013. június 12. 18:24
- sedith írta...
-
Éva, én tennék bele 2-3-at, hogy intenzív íze legyen. Esetleg használj Bourbon-vaníliás cukrot, abban a magvacskák is benne vannak. Abból szerintem elég lenne kettő.
- 2013. június 12. 18:37
- sedith írta...
-
Fenci, de örülök! Feltétlenül számolj be a végeredményről és főleg a fagyigépről, hogy majd legyenek infóim. Ha beválik, érdekelne majd a márkája és az ára. :)
- 2013. június 12. 18:38
- Kati írta...
-
Nálunk nem készült sosem fagyi otthon, én a joghurt és dzsem (vagy gyümölcs)lefagyasztott változatát próbáltam eddig, az is sokkal jobb, mint a bolti, de főzött fagyit még nem készítettem, bár néztem már ki receptet Gergely Éva könyvéből, a tied is jól hangzik, hátha egyszer én is kipróbálom:)
- 2013. június 12. 22:12
- Unknown írta...
-
Most készítettem el és nagyon finom lett.
- 2021. augusztus 18. 18:47
- sedith írta...
-
Kedves Névtelen! NAgyon örülök a visszajelzésnek! És örülök, hogy ízlett is. :)
- 2021. augusztus 28. 22:56
9 megjegyzés:
Edith!
Ez remekül néz ki, és nem is tűnik túl bonyolultnak! Már csak az a kérdésem, hogy hogyan lehetne ebből sima eperfagyit készíteni? Elég, ha nem teszek bele vaníliát? Esetleg kicsit több epret bele?
Nagyon jó lehet ez a fagyid! Gépem nekem sincs, de szerintem így is finom lehet. Ha kipróbálom akkor én csak vaníliáscukrot teszek bele szerinted 1 zacskó elég lesz?
De jó! most vettem fagyigépet és épp receptet kerestem hozzá : ezzel fogom kipróbálni! Köszi!
Szilvi, szerintem egy kicsi vaníliát mindenképpen érdemes tenni bele, megdobja, kikerekíti az epernek is az ízét. 1 tasak vaníliás cukor pl. jó lenne szerintem, és igen, mindenképpen több eperrel, kb. duplázni kéne az adagot. :)
Éva, én tennék bele 2-3-at, hogy intenzív íze legyen. Esetleg használj Bourbon-vaníliás cukrot, abban a magvacskák is benne vannak. Abból szerintem elég lenne kettő.
Fenci, de örülök! Feltétlenül számolj be a végeredményről és főleg a fagyigépről, hogy majd legyenek infóim. Ha beválik, érdekelne majd a márkája és az ára. :)
Nálunk nem készült sosem fagyi otthon, én a joghurt és dzsem (vagy gyümölcs)lefagyasztott változatát próbáltam eddig, az is sokkal jobb, mint a bolti, de főzött fagyit még nem készítettem, bár néztem már ki receptet Gergely Éva könyvéből, a tied is jól hangzik, hátha egyszer én is kipróbálom:)
Most készítettem el és nagyon finom lett.
Kedves Névtelen! NAgyon örülök a visszajelzésnek! És örülök, hogy ízlett is. :)
Megjegyzés küldése