Mint írtam, egy
időben több bárányos fogást (a linken régebbi receptek is vannak, de az utóbbi 5-6 ezen a tavaszon készült) is ettünk, akkoriban, azaz már több, mint két
hónapja készült ez a leves is. De az állandó újabb és újabb receptek előtérbe
kerültek, és enek a lejegyzése egyszerűen elmaradt. Mivel az utóbbi napokban nem
volt egyéb tennivalóm (értsd kórházban voltam kisebbik lányommal), igyekeztem
bepótolni az elmaradozott recepteket.
Ez a salátaleves
hirtelen ötlettől vezérelve lett paradicsomos. De ennél jobban aligha
választhattam volna, a férjem telejsen odavolt az újszerű íztől. Akkoriban,
tavasz közepén még konzerv paradicsomot használtam hozzá, nyáron azonban
ajánlott meghámozott friss paradicsomból készíteni.
Paradicsomos
salátaleves báránycsonttal
Hozzávalók: kb.
50 dkg csontos bárányhús (vagy húsos báránycsont J ), 2 friss fejes saláta, 1 csokor újhagyma
zöldjével együtt, 1 kis paradicsomkonzerv vagy 4-5 kisebb paradicsom, 1
púpozott evőkanál liszt, 1 dl tej, só, ecet, esetleg kapor.
Elkészítése: A
báránycsontot főni tesszük annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi. Miután
fölforrt, lehabozzuk, és addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor a
csontokat kiszedjük belőle, a húst még melegen leszedjük róla, és félretesszük.
A visszamaradt levet fölforraljuk, és beledobjuk a zöldjével együtt karikára
vágott újhagymát meg az összetépkedett vagy csíkokra vágott salátaleveleket. Ha
túl sűrűnek gondoljuk, felöntjük még kevés vízzel, megsózzuk, és 15-20 perc
alatt megfőzzük. Ha paradicsomkonzervet használunk, akkor a hámozott
paradicsomokat csak kicsit összevagdaljuk. Ha friss paradicsomot használunk,
akkor bevagdossuk őket,lobogó vízbe dobjuk, majd azonnal hideg vízbe szedjük,
és meghámozzuk őket. Nagyobb darabokra vágjuk, és a kiengedett levükkel együtt
kissé összerotyogtatjuk. Amikor a saláta megfőtt (tetszés szerint roppanósabbra
is lehet hagyni), hozzáadjuk a paradicsomot, fölforraljuk, majd behabarjuk a
tejjel és kevés forró levessel elkevert liszttel. Jól kiforraljuk, majd ízlés
szerint utánasózunk, és ecettel savanyítjuk. Aki szereti, aprított kaporral is
megszórhatja, nálunk azonban ez nem „játszik”. Friss barna kenyérrel és
újhagymával kínáljuk.
HÚSV. - 2014.
HÚSV. - 2014.
2 megjegyzés:
Kár, hogy már nincs bárányhúsom, mert nagyon szemet gyönyörködtető ez a levesed:) Szeretném azt hiszem:)
Kati, szerintem csirkével is finom lenne. Persze, nem ugyanaz az aroma, de finom. A lényeg itt most úgyis a paradicsomon van. :)
Megjegyzés küldése