2013. június 3., hétfő
Szalonnás zöldborsó tükörtojással
Szalonnás zöldborsó tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg házi szalonna (nem húsos), 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kb. 85 dkg friss borsó, só, bors, 2 babérlevél, személyenként 1-2 tojás.
Elkészítése: A szalonnát szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk, és felforrósított serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ezután üvegesre pároljuk rajta a felaprított újhagymát, és beletesszük a borsót meg a babérlevelet. Állandóan kavargatva dinszteljük egy keveset, majd sózzuk és borssozzuk, illetve 1/2-1 dl vizet öntünk alá, és lefedve 10-15 perc alatt megpároljuk. Végül rászórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges, utánaízesítünk, és addig hagyjuk a tűzön, míg egyet-kettőt kavarunk rajta. Az időközben megsütött tükörtojással tálaljuk.
FF - 2013/6
2013. június 3., hétfő
Szalonnás zöldborsó tükörtojással
Szalonnás zöldborsó tükörtojással
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg házi szalonna (nem húsos), 1 csokor újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, kb. 85 dkg friss borsó, só, bors, 2 babérlevél, személyenként 1-2 tojás.
Elkészítése: A szalonnát szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk, és felforrósított serpenyőben kiolvasztjuk a zsírját. Ezután üvegesre pároljuk rajta a felaprított újhagymát, és beletesszük a borsót meg a babérlevelet. Állandóan kavargatva dinszteljük egy keveset, majd sózzuk és borssozzuk, illetve 1/2-1 dl vizet öntünk alá, és lefedve 10-15 perc alatt megpároljuk. Végül rászórjuk a finomra aprított petrezselyemzöldet, ha szükséges, utánaízesítünk, és addig hagyjuk a tűzön, míg egyet-kettőt kavarunk rajta. Az időközben megsütött tükörtojással tálaljuk.
FF - 2013/6
2 megjegyzés:
- Kati írta...
-
Úgy szeretem a friss borsót, amelyik a kertből van szedve, még nyersen is. Éppen én is borsóztam a héten, anyuéknak már van a veteményben, készítettem belőle Jamie - féle nyers zöldborsó - pürét (valami isteni) s zöldborsós újkrumplilevest.
Így szalonnásan is finom lehet, de én most lehetőleg kihagyom a szalonnát, így is annyit ettem a hétvégén, hogy szegény diétám megsinyli, ballagás, éjjelizeneadás, bankett:) - 2013. június 3. 17:59
- sedith írta...
-
Ha édes a borsó, én is szeretem nyersen, de ha nem, akkor pfujj. :) Láttam a borsópürédet, szerintem alkalomadtán n is kipróbálom. :)
AMi pedig a szalonnát illeti, az én hozzáállásomat már ismered: bármit lehet mértékkel. Én nem tudok olyan étrendet követni, ami hosszú távon megfoszt bizonyos ételektől, alapanyagoktól. És ha kívánom azokat, akkor azt jelenti, hogy a szervezetemnek szüksége van rájuk. Tudom, én is állandóan küszködöm a kilókkal, de arra sem vagyok hajlandó, hogy az evésem/életem mindig a lemondásról szóljon. Sokkal rosszabbakat eredményez ez, mint néhány darabka szalonna, hidd el. :)
Amúgy, ennek az ételnek a jellegét éppen a szalonna adja meg, nélküle egyáltalán nem olyan már. Erre azonban megoldás lehet az, hoyg egyetlen vékonyka szeletkét darabolsz fel és olvasztasz ki, csak hogy megadja az ízét, a sült pörcöt pedig eltávolítod az ételből, vagy nem te eszed meg. :) - 2013. június 5. 9:03
2 megjegyzés:
Úgy szeretem a friss borsót, amelyik a kertből van szedve, még nyersen is. Éppen én is borsóztam a héten, anyuéknak már van a veteményben, készítettem belőle Jamie - féle nyers zöldborsó - pürét (valami isteni) s zöldborsós újkrumplilevest.
Így szalonnásan is finom lehet, de én most lehetőleg kihagyom a szalonnát, így is annyit ettem a hétvégén, hogy szegény diétám megsinyli, ballagás, éjjelizeneadás, bankett:)
Ha édes a borsó, én is szeretem nyersen, de ha nem, akkor pfujj. :) Láttam a borsópürédet, szerintem alkalomadtán n is kipróbálom. :)
AMi pedig a szalonnát illeti, az én hozzáállásomat már ismered: bármit lehet mértékkel. Én nem tudok olyan étrendet követni, ami hosszú távon megfoszt bizonyos ételektől, alapanyagoktól. És ha kívánom azokat, akkor azt jelenti, hogy a szervezetemnek szüksége van rájuk. Tudom, én is állandóan küszködöm a kilókkal, de arra sem vagyok hajlandó, hogy az evésem/életem mindig a lemondásról szóljon. Sokkal rosszabbakat eredményez ez, mint néhány darabka szalonna, hidd el. :)
Amúgy, ennek az ételnek a jellegét éppen a szalonna adja meg, nélküle egyáltalán nem olyan már. Erre azonban megoldás lehet az, hoyg egyetlen vékonyka szeletkét darabolsz fel és olvasztasz ki, csak hogy megadja az ízét, a sült pörcöt pedig eltávolítod az ételből, vagy nem te eszed meg. :)
Megjegyzés küldése