2013. július 10., szerda

Spenótos-fetás lasagne

Múltkoriban a lányok éppen Garfield-ot nézték, én pedig éppen azon töprengtem, mit főzzek vacsorára. És ahogy meghallottam, úgy megkívántam a lasagnát, hogy menten tésztagyúrásba fogtam. Igaz, nem lett belőle aznap vacsora, sőt másnap sem, csak a negyedik napon ebéd, de akkor is éppen annyira kívántam, mint napokkal előtte. A tésztagyúrás eredménye 6 féle (cérnametélt, szélemetélt, kis- és nagy kocka, masnitészta és lasagna-lapok), részben teljes kiőrlésű házi tészta lett, persze kicsi mennyiségekben mindegyik, és isteni finomak lettek. A lasagnát készítettem el azon nyomban, és olyan lett, hogy mind csak ettem volna. A lányok is alig győzték gyúrni magukba.



Spenótos-fetás lasagne

Hozzávalók 3-4 személyre: 10-12 dkg házi lasagnatészta (a bolti lapok vastagabbak, ezért nagyobb mennyiség lesz), 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál reszelt parmezán; a spenótos réteghez: 50 dkg spenót, 25 dkg feta, 1 hagyma, 2 paradicsom, olaj, bors; a besamelhez: 7 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, kevés citromlé.

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, majd rádobjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot, és néhány percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Belemorzsoljuk a fetát, megszórjuk borssal, és jól összekeverjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy szögletes jénai tálba cseppentünk néhány csepp olajat, elkenünk az alján 1-2 evőkanál besamelmártást, kirakjuk tésztalapokkal, majd ismét vékonyan megkenjük besamellel. Elsimítjuk rajta a spenótos massza egyharmadát, befedjük tésztalapokkal, majd a rétegezést még kétszer megismételjük a fent leírt sorrendben. A felső tésztaréteget ismét bevonjuk besamellel, majd megszórjuk a reszelt sajtok keverékével, és 30-35 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10-15 percig, hogy szépen lehessen szeletelni.

KAL - 2016.


3 megjegyzés:

Kati írta...

Jajj te Edith, hogy megkívántattad velem ezt:) Imádom a lasagnat, s még spenótos is, isteni:) S ráadásul házi tésztából.

sedith írta...

:):):)
Életemben először gyártottam egyedül házi tésztát ekkor. Csak a kislányaim segítettek, de sokat. :)

Szitya írta...

Edith, ez nem ér!!! Most csorog a nyálam!!! :-)

Related Posts with Thumbnails

2013. július 10., szerda

Spenótos-fetás lasagne

Múltkoriban a lányok éppen Garfield-ot nézték, én pedig éppen azon töprengtem, mit főzzek vacsorára. És ahogy meghallottam, úgy megkívántam a lasagnát, hogy menten tésztagyúrásba fogtam. Igaz, nem lett belőle aznap vacsora, sőt másnap sem, csak a negyedik napon ebéd, de akkor is éppen annyira kívántam, mint napokkal előtte. A tésztagyúrás eredménye 6 féle (cérnametélt, szélemetélt, kis- és nagy kocka, masnitészta és lasagna-lapok), részben teljes kiőrlésű házi tészta lett, persze kicsi mennyiségekben mindegyik, és isteni finomak lettek. A lasagnát készítettem el azon nyomban, és olyan lett, hogy mind csak ettem volna. A lányok is alig győzték gyúrni magukba.



Spenótos-fetás lasagne

Hozzávalók 3-4 személyre: 10-12 dkg házi lasagnatészta (a bolti lapok vastagabbak, ezért nagyobb mennyiség lesz), 15 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál reszelt parmezán; a spenótos réteghez: 50 dkg spenót, 25 dkg feta, 1 hagyma, 2 paradicsom, olaj, bors; a besamelhez: 7 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 4 dl tej, só, bors, szerecsendió, kevés citromlé.

Elkészítése: Az olajat felhevítjük, megdinszteljük rajta a finomra aprított hagymát, majd rádobjuk a megmosott, csíkokra vágott spenótot, és néhány percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a meghámozott, apróra darabolt paradicsomot, és addig pároljuk együtt, amíg zsírjára nem sül. Belemorzsoljuk a fetát, megszórjuk borssal, és jól összekeverjük. A mártáshoz a vajat felforrósítjuk, beleszórjuk a lisztet, elkeverjük, majd felöntjük a tejjel, simára keverjük, és sűrűre főzzük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. Egy szögletes jénai tálba cseppentünk néhány csepp olajat, elkenünk az alján 1-2 evőkanál besamelmártást, kirakjuk tésztalapokkal, majd ismét vékonyan megkenjük besamellel. Elsimítjuk rajta a spenótos massza egyharmadát, befedjük tésztalapokkal, majd a rétegezést még kétszer megismételjük a fent leírt sorrendben. A felső tésztaréteget ismét bevonjuk besamellel, majd megszórjuk a reszelt sajtok keverékével, és 30-35 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 10-15 percig, hogy szépen lehessen szeletelni.

KAL - 2016.


3 megjegyzés:

Kati írta...

Jajj te Edith, hogy megkívántattad velem ezt:) Imádom a lasagnat, s még spenótos is, isteni:) S ráadásul házi tésztából.

sedith írta...

:):):)
Életemben először gyártottam egyedül házi tésztát ekkor. Csak a kislányaim segítettek, de sokat. :)

Szitya írta...

Edith, ez nem ér!!! Most csorog a nyálam!!! :-)