Nem épp mostanában készült ez az étel, van már annak legalább egy hónapja is, ha nem több! Mint ahogy nyilvánvaló is a meggymártásból ítélve. Egy vasárnapi ebéd része volt, nagyon ízlett a család minden tagjának.
Leveles tésztába
göngyölt csirkemell meggymártással
Hozzávalók 4
személyre: 80 dkg filézett csirkemell, 40 dkg leveles tészta, 15 dkg sárgarépa,
15 dkg zöldborsó, 1 tojás, szezámmag, 2 evőkanál olaj, só, bors, csipetnyi
szerecsendió, 1-2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa; a mártáshoz: 25 dkg
magozott meggy, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 1 dl tejföl, só,
cukor.
Elkészítése: A csirkemellet 4 darabra vágjuk, sózzuk és borsozzuk, majd
hideg helyre tesszük egy időre. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk
kiolvadni, a sárgarépát és a borsót puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Az
olajat felforrósítjuk, a fűszeres csirkemelldarabokat pedig hirtelen
körbepirítjuk rajta. A főtt zöldséget bormixerrel pépesítjük, sóval, borssal és
szerecsendióval ízesítjük. A leveles tésztát négybe vágjuk, mindegyiket 2-3 mm
vékonyra nyújtjuk. A darabok közepére hosszában kevés búzadarát vagy
zsemlemorzsát szórunk, megkenjük zöldségpürével, ráhelyezünk egy húsdarabot,
ennek a tetejét is megkenjük zöldségpürével, illetve megszórjuk darával, majd
feltekerjük. A tészta végeit a tekercs alá hajtjuk, és sütőpapírral bélelt
tepsire helyezzük. Mindegyiket megkenjük felvert tojással, megszórjuk
szezámmaggal, és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor
rézsútosan szeleteljük. A mártáshoz felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a
meggyet, és saját levében néhány perc alatt megpároljuk. Felöntjük kevés
vízzel, majd a lisztet elkeverjük a tejjel, és behabarjuk vele a mártást.
Belekavarjuk a tejfölt is, jól kiforraljuk, majd sóval és cukorral ízesítjük
tetszés szerint.
KT - 2013/12
2 megjegyzés:
De jó is a meggymártás:) Ilyen tésztába göngyölt husit még nem ettem, kipróbálós egyszer:)
Próbáld csak ki, nem bánod meg! :) Különleges: ropogós is, puha is.
Megjegyzés küldése