2013. augusztus 12., hétfő

Majonézes padlizsántorta

Avagy a hagyományos majonézes padlizsánkrém kissé újragondolt formában. Nem kell megijedni, nem elrugaszkodott újragondolás, hiszen minden hagyományos elem benne van, csak a forma és az állag más inkább. Padlizsánkrém-, azaz vinetaimádó lányom azt mondta erre is: "esteni". :)


Majonézes padlizsántorta

Hozzávalók egy 20 cm-es formához: 1 kg padlizsán, só, 60-70 ml olaj; a "krémhez": 1 tojás, 2 dl olaj, 2 teáskanál mustár, só, citromlé,  25 dkg tejföl vagy joghurt, 1-1,5 dl tej, 15 g zselatinpor, bors, 1 teáskanál porcukor, 3 közepes hagyma (nálam 2 lila volt), 1 evőkanál só, 5 evőkanál ecet, 1 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és roppanósra főzzük az 1 evőkanál sóval, az ecettel és a cukorral ízesített vízben (újraforrástól számítva kb. 10 perc). Ezután leszűrjük, és húlni hagyjuk. A padlizsánt tetszés szerint meghámozzuk (én csíkosan tettem), majd 7-8 mm-es karikákra vágjuk. Alaposan besózzuk, és 20-25 percig állni hagyjuk. Sós levét leöntjük, folyó víz alatt átöblítjük, és kinyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsit megkenünk olajjal, belefektetjük a padlizsánszeleteket, és a tetejüket is beolajozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 10-10 percig sütjük mindkét oldalán. A zselatinport beáztatjuk kb. 1/2 dl hideg tejbe. A tojásból, az olajból, 1 teáskanál mustárból, sóval és citromlével félperces majonézt készítünk, majd simára dolgozzuk a tejföllel vagy joghurttal, a másik teáskanálnyi mustárral és a porcukorral. Annyi tejet öntünk még hozzá (ha szükséges), hogy kb. palacsintatészta sűrűségűvé váljon, végül pedig belekavarjuk a leszűrt hagymakarikákat. A beáztatott zselatint állandóan kavargatva megolvasztjuk, hozzákeverünk egy keveset a majonézes masszából, majd hozzákeverjük a többihez. Alaposan összeforgatjuk. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformát vagy jénai tálat kibélelünk fóliával, az aljára simítunk kevés hagymás majonézt, majd kirakjuk padlizsánszeletekkel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink tartanak. Nekem 3 padlizsán, és 4 "krém" rétegem lett. Végül letakarjük fóliával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, dermedni. Ha előételként tálaljuk, 7-8 személyre is elegendő, ha főételként, mint én is tettem, akkor max. 4-5 ember eszik belőle.

KAL/2019.



2 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy te mit ki nem találsz Edith drága:) Nagyon szép, s biztos, hogy finom is, én is imádom így majonézesen:)

sedith írta...

:) :) :)

Related Posts with Thumbnails

2013. augusztus 12., hétfő

Majonézes padlizsántorta

Avagy a hagyományos majonézes padlizsánkrém kissé újragondolt formában. Nem kell megijedni, nem elrugaszkodott újragondolás, hiszen minden hagyományos elem benne van, csak a forma és az állag más inkább. Padlizsánkrém-, azaz vinetaimádó lányom azt mondta erre is: "esteni". :)


Majonézes padlizsántorta

Hozzávalók egy 20 cm-es formához: 1 kg padlizsán, só, 60-70 ml olaj; a "krémhez": 1 tojás, 2 dl olaj, 2 teáskanál mustár, só, citromlé,  25 dkg tejföl vagy joghurt, 1-1,5 dl tej, 15 g zselatinpor, bors, 1 teáskanál porcukor, 3 közepes hagyma (nálam 2 lila volt), 1 evőkanál só, 5 evőkanál ecet, 1 evőkanál barna cukor.

Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és roppanósra főzzük az 1 evőkanál sóval, az ecettel és a cukorral ízesített vízben (újraforrástól számítva kb. 10 perc). Ezután leszűrjük, és húlni hagyjuk. A padlizsánt tetszés szerint meghámozzuk (én csíkosan tettem), majd 7-8 mm-es karikákra vágjuk. Alaposan besózzuk, és 20-25 percig állni hagyjuk. Sós levét leöntjük, folyó víz alatt átöblítjük, és kinyomkodjuk. Sütőpapírral bélelt tepsit megkenünk olajjal, belefektetjük a padlizsánszeleteket, és a tetejüket is beolajozzuk. 200 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen 10-10 percig sütjük mindkét oldalán. A zselatinport beáztatjuk kb. 1/2 dl hideg tejbe. A tojásból, az olajból, 1 teáskanál mustárból, sóval és citromlével félperces majonézt készítünk, majd simára dolgozzuk a tejföllel vagy joghurttal, a másik teáskanálnyi mustárral és a porcukorral. Annyi tejet öntünk még hozzá (ha szükséges), hogy kb. palacsintatészta sűrűségűvé váljon, végül pedig belekavarjuk a leszűrt hagymakarikákat. A beáztatott zselatint állandóan kavargatva megolvasztjuk, hozzákeverünk egy keveset a majonézes masszából, majd hozzákeverjük a többihez. Alaposan összeforgatjuk. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformát vagy jénai tálat kibélelünk fóliával, az aljára simítunk kevés hagymás majonézt, majd kirakjuk padlizsánszeletekkel. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalóink tartanak. Nekem 3 padlizsán, és 4 "krém" rétegem lett. Végül letakarjük fóliával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, dermedni. Ha előételként tálaljuk, 7-8 személyre is elegendő, ha főételként, mint én is tettem, akkor max. 4-5 ember eszik belőle.

KAL/2019.



2 megjegyzés:

Kati írta...

Hogy te mit ki nem találsz Edith drága:) Nagyon szép, s biztos, hogy finom is, én is imádom így majonézesen:)

sedith írta...

:) :) :)