2015. október 20., kedd

Húsgombócos krumplicsorba

Nagyon finom, nagyon aromás, nagyon laktató őszi-téli leves, ami mellé már szinte nem is kell második. Azaz, mi nem is ettünk, de ha valaki igényli, megteheti. :)


Húsgombócos krumplicsorba

Hozzávalók 5-6 személyre: 6-7 közepes krumpli, 1 sárgarépa, 1 kicsike zellergumó (vagy 1 szelet egy nagyobból), 3 dkg rizs, 2 dl tejföl, só, aprított zellerlevél; a gombóchoz: 25 dkg darált (marha)hús, 1 tojássárgája, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg rizs, 1/2 teáskanál pirospaprika, só, bors; a csipetkéhez: 1 tojásfehérje, 6-8 teáskanál liszt, só.

Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd pici gombóckákat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, majd rendre beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát és zellert, illetve a valamivel nagyobb kockákra vágott krumplit, és megsózzuk. Ha marhahúst használunk a gombóchoz, akkor a zöldségek után azonnal azokat is a vízbe dobjuk, ha sertésből készítjük, ráér egy kicsit később, vagy ha csirkehúst használunk, akkor elég kb. 10 perccel a leves elkészülte előtt. A gombóccal egyszerre a rizst is beledobjuk a levesbe. A tojásfehérjét összegyúrjuk kevés sóval és annyi liszttel, amennyivel keményebb tésztát kapunk, majd hagyományosan kis darabkákat csipkedünk ki belőle, vagy - hogy gyorsabban menjen - lisztezett felületen a tésztát vékony lapokra vágjuk, jól meglisztezzük, majd késsel csíkokra, végül meg kis kockákra daraboljuk. A tésztadarabkákat beledobjuk a majdnem kész levesbe, és addig főzzük, amíg föl nem jönnek a leves felszínére. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, majd félrevesszük a lángról, ízlés szerint utánasózunk (ha kell savanyíthatjuk is egy keveset), és megszórjuk aprított zellerzölddel. További tejföllel, esetleg ecetes csípős paprikával vagy vegyes csípős zöldséggel (savanyúságféle, mint a képen) kínáljuk.

KAL - 2017.


2 megjegyzés:

Roza írta...

Editke, nagyon guszta ételt készítettél.
Tele van élettel!:)

sedith írta...

Köszönöm, Roza, örülök, hoyg tetszik! :)
És az különösen tetszik, hoyg "tele van élettel". Ilyen szép dicséretet régen kaptam. :)

Related Posts with Thumbnails

2015. október 20., kedd

Húsgombócos krumplicsorba

Nagyon finom, nagyon aromás, nagyon laktató őszi-téli leves, ami mellé már szinte nem is kell második. Azaz, mi nem is ettünk, de ha valaki igényli, megteheti. :)


Húsgombócos krumplicsorba

Hozzávalók 5-6 személyre: 6-7 közepes krumpli, 1 sárgarépa, 1 kicsike zellergumó (vagy 1 szelet egy nagyobból), 3 dkg rizs, 2 dl tejföl, só, aprított zellerlevél; a gombóchoz: 25 dkg darált (marha)hús, 1 tojássárgája, 3-4 cikk fokhagyma, 5 dkg rizs, 1/2 teáskanál pirospaprika, só, bors; a csipetkéhez: 1 tojásfehérje, 6-8 teáskanál liszt, só.

Elkészítése: A gombóc hozzávalóit összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd pici gombóckákat formálunk belőle. Fölforralunk kb. 3 l vizet, majd rendre beletesszük a kis kockákra vágott sárgarépát és zellert, illetve a valamivel nagyobb kockákra vágott krumplit, és megsózzuk. Ha marhahúst használunk a gombóchoz, akkor a zöldségek után azonnal azokat is a vízbe dobjuk, ha sertésből készítjük, ráér egy kicsit később, vagy ha csirkehúst használunk, akkor elég kb. 10 perccel a leves elkészülte előtt. A gombóccal egyszerre a rizst is beledobjuk a levesbe. A tojásfehérjét összegyúrjuk kevés sóval és annyi liszttel, amennyivel keményebb tésztát kapunk, majd hagyományosan kis darabkákat csipkedünk ki belőle, vagy - hogy gyorsabban menjen - lisztezett felületen a tésztát vékony lapokra vágjuk, jól meglisztezzük, majd késsel csíkokra, végül meg kis kockákra daraboljuk. A tésztadarabkákat beledobjuk a majdnem kész levesbe, és addig főzzük, amíg föl nem jönnek a leves felszínére. A tejfölt elkeverjük kevés forró lével, és a leveshez öntjük. Egyet-kettőt hagyjuk lobbanni, majd félrevesszük a lángról, ízlés szerint utánasózunk (ha kell savanyíthatjuk is egy keveset), és megszórjuk aprított zellerzölddel. További tejföllel, esetleg ecetes csípős paprikával vagy vegyes csípős zöldséggel (savanyúságféle, mint a képen) kínáljuk.

KAL - 2017.


2 megjegyzés:

Roza írta...

Editke, nagyon guszta ételt készítettél.
Tele van élettel!:)

sedith írta...

Köszönöm, Roza, örülök, hoyg tetszik! :)
És az különösen tetszik, hoyg "tele van élettel". Ilyen szép dicséretet régen kaptam. :)